Ιατρική περιγραφή της νόσου, αλλά και του ψυχολογικού τρόπου αντιμετώπισής της
Ένα βιβλίο που αποτελεί συνδυασμό προσωπικής μαρτυρίας και επιστημονικής έρευνας της συγγραφέως Αριστονίκης Θεοδοσίου - Τρυφωνίδου
ΠΙΣΤΕΥΩ πως τον πόνο τον αντιμετωπίζεις όταν μπορέσεις να ακούσεις αυτά που έχει να σου πει.
Κυκλοφόρησε από τη «Φυλλίς Εκδοτική» το βιβλίο της ψυχολόγου - ψυχοθεραπεύτριας Αριστονίκης Θεοδοσίου - Τρυφωνίδου «Σκλήρυνση κατά πλάκας - Δοκιμασία της ψυχής». Το βιβλίο, το οποίο προλογίζει ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, αποτελεί συνδυασμό προσωπικής μαρτυρίας και επιστημονικής έρευνας της συγγραφέως και αναφέρεται στην ιατρική περιγραφή της νόσου, αλλά κυρίως στον ψυχολογικό τρόπο αντιμετώπισής της.
Το βιβλίο αναζητά τους δρόμους της ψυχικής αναγέννησης των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και των συγγενών τους, καθώς αυτό θεωρείται το μεγαλύτερο βήμα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Εκείνο που το καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι οι προσωπικές -επώδυνες- εμπειρίες της συγγραφέως, της οποίας η μητέρα υποφέρει για χρόνια από την ασθένεια.
Ως προϊόν συνδυασμού της εμπειρίας και της επιστημονικής έρευνας και γνώσης, το βιβλίο έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία για το θέμα, αλλά προ πάντων να προσφέρει ανακούφιση και ελπίδα στους πάσχοντες και οικείους τους μέσα από τον ταραχώδη βίο τους.
Μέσα από την εμπειρία της, αλλά και την επιστημονική της γνώση η συγγραφέας του βιβλίου περιγράφει στη «Σημερινή» την κατάσταση των ασθενών, αλλά και το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν την ασθένειά τους:
«Η είδηση μιας ασθένειας προκαλεί φόβο, πόνο, αγανάκτηση στον ασθενή, στην οικογένειά του. Ένα σωρό συναισθήματα που τους συνοδεύουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Δεν μπορείς να κρυφτείς από εσένα, από τον εαυτό σου. Άρα, το μόνο που μένει είναι ή να παγώσεις το συναίσθημα και να κάνεις ότι δεν υπάρχει ή να το αντιμετωπίσεις κατάματα. Άλλοι επιλέγουν να κρυφτούν πίσω από το παγόβουνο των συναισθημάτων τους, άλλοι επιλέγουν να 'ρθουν απέναντι στον πόνο και να κουβεντιάσουν μαζί του. Εγώ προσπάθησα να αποκωδικοποιήσω τον πόνο, να μάθω πώς η ψυχή λυτρώνεται από αυτόν. Πιστεύω πως τον πόνο τον αντιμετωπίζεις όταν μπορέσεις να ακούσεις αυτά που έχει να σου πει.
Τα στάδια της αποδοχής
»Ο ΑΣΘΕΝΗΣ, αντιμέτωπος με τα πρώτα συμπτώματα, αναρωτιέται τι του συμβαίνει. Ανησυχεί, αγχώνεται, ταλαιπωρείται επισκεπτόμενος έναν σωρό ιατρικές ειδικότητες και κάνοντας πολλές κλινικές εξετάσεις. Συνάμα ελπίζει πως όλα αυτά είναι μέρος μιας κακής συγκυρίας που σύντομα θα ξεπεραστεί και θα ξημερώσει μια άλλη μέρα που όλα θα είναι όπως πριν. Η διάγνωση έρχεται να επιβεβαιώσει μοναχά τους φόβους του· το άγχος του συνεχίζεται, παρατείνεται η απελπισία του. Σε αυτήν τη φάση ο ασθενής αρνείται τη διάγνωση, συνεχίζει να ψάχνει. Έπειτα θυμώνει, τα βάζει με όλους και όλα. Αργότερα, προσπαθεί να διαπραγματευτεί τον πόνο του και ύστερα καταθλίβεται. Όταν πια αποδεχθεί την ασθένειά του, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση.
»Αυτά τα στάδια συνοδεύουν λίγο ή πολύ τις περισσότερες διαγνώσεις και τους περισσότερους ασθενείς. Στη σκλήρυνση κατά πλάκας και σε όλες τις αυτοάνοσες νόσους η παρατεταμένη άρνηση της νόσου και όλες οι άλλες συναισθηματικές μεταπτώσεις επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην εξέλιξη της νόσου. Είναι πολύ σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη στα αρχικά στάδια της νόσου σε ασθενείς και μέλη της οικογένειάς τους. Όλη η οικογένεια περνάει από αυτά τα στάδια, το κάθε μέλος της οικογένειας θρηνεί για κάτι που χάνει. Όλοι χρειάζονται στήριξη, καθοδήγηση και κατανόηση».
«Η μητέρα μου ήταν ο λόγος»…
«Ο ΛΟΓΟΣ που γράφτηκε αυτό το βιβλίο», προσθέτει η Αριστονίκη Θεοδοσίου - Τρυφωνίδου, «είναι για να εναποθέσω το βίωμά μου ως παιδί που συμβίωσε με τον πιο κοντινό του άνθρωπο, τη μητέρα του, την εξέλιξη της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) και όλων των επιπτώσεων που ήρθαν μαζί της. Ένας άλλος λόγος είναι γιατί όλα αυτά τα συναισθήματα, υπενδεδυμένα με ψυχολογική γνώση, απέκτησαν μιαν άλλη διάσταση.
Ακόμη ένας βαθύτερος λόγος είναι ότι θα ήθελα να προσφέρω στα παιδιά, τους συγγενείς και στους ίδιους τους πάσχοντες με ΣΚΠ την ευκαιρία να μάθουν πώς ενδεχομένως μπορούν να “διαβάσουν” την είδηση της ασθένειας, ούτως ώστε να μπορέσουν να συμπορευτούν μαζί της ομαλότερα. Στο βιβλίο υπάρχουν προσωπικές αναφορές αλλά και αναφορές ατόμων με ΣΚΠ και συγγενών τους, τους οποίους γνώρισα ως ψυχολόγος. Η χρήση αυτών των παραδειγμάτων έγινε, προκειμένου να γίνει κατανοητό στον αναγνώστη πως ο ασθενής με ΣΚΠ αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του περνούν από διάφορα ψυχολογικά στάδια ωσότου αποδεχθούν την ασθένεια».
Έγιναν ήδη δύο παρουσιάσεις του βιβλίου στη Λεμεσό με μεγάλη επιτυχία. Το βιβλίο παρουσίασαν ο κύριος Ουράνιος Ιωαννίδης -πρώην υπουργός Παιδείας- στη Λεμεσό και η κ. Ελένη Θεοχάρους -Ευρωβουλευτής- στον Ύψωνα.
Στις εννέα του προσεχούς Μάρτη θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου στην Πάφο στο πανεπιστήμιο Νεάπολις, ενώ επίκειται και παρουσίασή του στη Λευκωσία.
Το βιβλίο κυκλοφορεί στα μεγάλα κεντρικά περίπτερα και στα βιβλιοπωλεία. Κεντρική διάθεση: «Φυλλίς Εκδοτική», τηλ. 22429182.