Στην… πυρά θα οδηγούνται πλέον τα πτώματα νεκρών ζώων
Οι Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας έρχονται να εφαρμόσουν ευρωπαϊκό Κανονισμό, βάσει του οποίου η ταφή πτωμάτων ζώων και πτηνών, καθώς και η απόρριψή τους στο περιβάλλον, απαγορεύεται αυστηρά.
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Αναλαμβάνει την τελική διάθεση-διαχείριση των πτωμάτων ζώων-πτηνών
Τέρμα στο αποκρουστικό θέαμα που μέχρι σήμερα αντικρίζαμε σε πολλούς δρόμους της χώρας μας και έχει να κάνει με τη θέαση πτωμάτων νεκρών ζώων, κυρίως «θύματα» θανατηφόρων κτυπημάτων από αυτοκίνητα, έρχονται να δώσουν οι Δήμοι Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης, Λακατάμειας και Λατσιών. Πλέον, τα νεκρά ζώα θα οδηγούνται, όχι για επίχωση, αλλά για… αποτέφρωση.
Συγκεκριμένα, εφαρμόζοντας τον ευρωπαϊκό Κανονισμό 1774/2002(ΕΚ), σύμφωνα με τον οποίο η ταφή πτωμάτων ζώων και πτηνών, καθώς και η απόρριψή τους στο περιβάλλον, απαγορεύεται αυστηρά, οι εν λόγω Δήμοι υπέγραψαν χθες από κοινού συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρεία για την τελική διάθεση-διαχείριση των πτωμάτων ζώων και πτηνών. Σημειώνεται πως ο σχετικός Κανονισμός καθορίζει ότι τα ψόφια ζώα και πτηνά (παραγωγικά και/ή οικόσιτα) πρέπει να καταστρέφονται με το σύστημα της αποτέφρωσης. Έτσι, στο πλαίσιο υλοποίησής του, οι Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας, κατόπιν προσφοράς που προκήρυξαν από κοινού, και αφού αυτή κατακυρώθηκε, υπέγραψαν διετές συμβόλαιο με την αδειοδοτημένη εταιρεία «Sigan Management Ltd» για τη συλλογή, μεταφορά και αποτέφρωση των πτωμάτων ζώων και πτηνών. Έτσι, από τώρα και στο εξής, αντί του συστήματος της επίχωσης, όλα τα νεκρά ζώα θα μαζεύονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κτίριο καθαριότητας του Δήμου Στροβόλου, και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην Κοφίνου γι’ αποτέφρωση.
Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών και Καθαριότητας του Δήμου Λευκωσίας, Φίλιππο Πέτσα, αντί οι Δήμοι και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και Καθαριότητας να περισυλλέγουν και να προωθούν τα νεκρά ζώα σαν απόβλητα στον Κοτσιάτη, από τώρα και στο εξής, ναι μεν θα περισυλλέγονται, αλλά θα μαζεύονται σε κεντρικό σημείο και ακολούθως θα μεταφέρονται γι’ αποτέφρωση. «Το σημείο συγκέντρωσης όλων των ψόφιων ζώων θα είναι στο χώρο καθαριότητας του Δήμου Στροβόλου», ανέφερε στη «Σ» ο κ. Πέτσας. «Εκεί», συνέχισε, «θα υπάρχει συγκεκριμένος χώρος με κλειστά ειδικά δοχεία με τη σήμανσή τους, όπου, αφού τα πτώματα των ζώων μπαίνουν σε ειδικά σακούλια, θα τοποθετούνται στα δοχεία».
Ο Δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου τόνισε τη σημασία του νέου ευρωπαϊκού Κανονισμού, υπογραμμίζοντας πως η εταιρεία, με την οποία υπογράφηκε η συμφωνία, υποχρεούται να περνά καθημερινά μια φορά το 24ωρο και να μαζεύει τους κάδους με τα πτώματα των ζώων για μεταφορά τους στην Κοφίνου, όπου θα γίνεται η αποτέφρωση. Από την πλευρά της, η δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου υπογράμμισε πως το ζητούμενο δεν είναι να εξαφανιστεί το πρόβλημα, αφού, όπως επισήμανε, τ’ αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να χτυπάνε ζώα, αλλά να προστατευτεί η δημόσια υγεία.
Το κόστος στους πολίτες
Ο Δήμαρχος Στροβόλου ξεκαθάρισε ότι, αν και υπάρχει αίτημα της Ένωσης Δήμων να δοθεί περισσότερη ευχέρεια στους Δήμους να διαχειρίζονται το θέμα των φορολογιών παροχής υπηρεσιών, κανένας δεν έχει λάβει απόφαση γι’ αυξήσεις. Ωστόσο, ο Σάββας Ηλιοφώτου ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν πρέπει να είναι περιοριστικό. «Το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο», ανέφερε, «έχει την ωριμότητα και την ανάλογη αντίληψη και ευθύνη να διαχειριστεί το θέμα, όπως νομίζει καλύτερα. Κάθε χρόνο το κόστος περισυλλογής αυξάνεται και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το προσαρμόζουμε με συγκεκριμένες φορολογίες». Σχετικά με τη διαδικασία αποτέφρωσης, επισήμανε πως αυτή ορίζεται από το Νόμο και είναι προς όφελος του πολίτη. «Άρα», κατέληξε, «το κόστος της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των πολιτών θα πρέπει να το επιβαρύνονται οι πολίτες». Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τους όρους του Συμβολαίου που υπογράφηκε, οι Δήμοι θα επιβαρύνονται οικονομικά για κάθε πτώμα σκύλου με 29 ευρώ, γάτου με 18 ευρώ και για κάθε οικόσιτο ζώο πτηνό με 8 ευρώ. Επιπρόσθετα, θα επιβαρύνονται με 27,14 ευρώ σε κάθε Δήμο για την καθημερινή διαδρομή.