Μια από τις πολλές ανάγκες της καθημερινότητάς μας είναι η ανάπαυλα και κυρίως ο κυπριακός καφές. Και επειδή μας αρέσει, όταν τον πίνουμε σε καφετερίες συνοδεύεται και από τη χαλάρωση, η οποία πολλές φορές έρχεται με την τράπουλα ή ακόμη και το τάβλι... Ένα από τα παραδοσιακά επιτραπέζια παιγνίδια, που συνήθως μαθαίνει κανείς από τον παππού του ή στα φοιτητικά χρόνια...
ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ
[email protected]
Το τάβλι είναι ένα από τα αρχαιότερα τυχερά παιγνίδια. Αν τύχει να περάσετε από το καφενείο της γειτονιάς σας, θα ακούσετε τους ήχους των ζαριών και τους θαμώνες να χρησιμοποιούν τους όρους του επιτραπέζιου αυτού παιγνιδιού. Το τάβλι είναι ένα από τα παραδοσιακά μας παιγνίδια που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.
Κάποιοι θέλησαν να δώσουν αξία σε αυτό το παιγνίδι και να βρουν τον καλύτερο ταβλαδόρο της Κύπρου. Πρόκειται για τους Ζαχαρία Αναστασιάδη και Παναγιώτη Πεκλιβανά, δύο καρδιακούς φίλους που αποφάσισαν να επαναπατριστούν και να δώσουν κίνητρα στους Κύπριους να αναδείξουν τις ικανότητές τους στο τάβλι. Αποφασίζουν, λοιπόν, να προκαλέσουν την κυπριακή κοινωνία σ’ ένα παιγνίδι ταβλιού. Αν είστε, λοιπόν, λάτρεις του είδους, απολαύστε και αγωνιστείτε στο παιγνίδι που λέγεται τάβλι και θα είστε μέλος μιας μεγάλης ομάδας, της «ταβλομάνια».
Γιατί επιλέξατε ως βάση για το πρώτο σας κυνηγητό ταλέντων το τάβλι;
(Ζαχαρίας Αναστασιάδης): Οι Κύπριοι πάντα ισχυρίζονται ότι είναι μάστορες του παιγνιδιού και είναι το πιο συνηθισμένο και πολυπαιγμένο παιχνίδι σε όλα τα σημεία σύναξης μεταξύ φίλων. Ο Κύπριος το έχει μέσα στο σπίτι του και γενικότερα μέσα στη ζωή του το τάβλι. Λοιπόν, αποφασίσαμε να δώσουμε κίνητρα σε όλους να απολαμβάνουν περισσότερη ευχαρίστηση στο επιτραπέζιο που αγαπούν.
Προσπαθούμε να οργανώσουμε ομάδες, οι οποίες θα αγωνίζονται μεταξύ τους για να μπορέσουμε να βρούμε τους καλύτερους.
Πότε αρχίζει η ομαδοποίηση και συνεπώς ο διαγωνισμός;
Προς το παρόν δεχόμαστε συμμετοχές, ώστε να δημιουργηθούν ομάδες. Αρχικά θα πάρουμε τον καλύτερο παίχτη της κάθε πόλης και μετά θα διαγωνιστούν μεταξύ τους. Ο καλύτερος θα έχει την ευκαιρία να παίξει τάβλι με τους καλύτερους του κόσμου. Ο διαγωνισμός «ταβλομάνια» ξεκινά από τις 10 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα. Ο νικητής θα παρουσιαστεί σε διαγωνισμό στο Λας Βέγκας και εκτός από τα βραβεία που θα πάρει, ίσως φέρει στην Κύπρο αυτόν το θεσμό που γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα.
Ποιοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή;
Όλοι. Ψάχνουμε για χιλιάδες παίχτες από 16 χρονών και πάνω. Θέλουμε να δώσουμε σε όλους την ευκαιρία, αλλά και την ικανοποίηση να απολαύσουν το παιγνίδι με διαφορετικό μάτι και πάνω απ’ όλα διαφορετικούς συμπαίκτες.
Αυτό που οργανώνουμε είναι μια καινοτομία στην κυπριακή κοινωνία και ελπίζουμε να έρθουν κοντά μας οι ταβλαδόροι να απολαύσουμε το τάβλι.
Εκτός από τύχη, τι άλλο χρειάζεται κανείς για να παίξει ένα καλό τάβλι;
Χρειάζεται μαεστρία, τέχνη και μυαλό. Όταν τα δουλεύεις αυτά τα τρία στοιχεία όταν παίζεις τάβλι, ο παράγοντας τύχη είναι υποδεέστερος. Για τον Κύπριο το τάβλι δεν είναι μόνο ένα παιγνίδι, είναι η ξεκούρασή του, η απόλαυσή του, οι αναμνήσεις του και είναι κομμάτι της ζωής του.
Ο γύρος της Κύπρου
Πώς αποφασίσατε να οργανώσετε αυτόν το διαγωνισμό;
(Παναγιώτης Πεκλιβανάς): Από την αγάπη μας για διαγωνισμούς ταβλιού. Στην Αγγλία βρίσκαμε ταλέντα στο αγγλικό ροκ και τα προωθούσαμε. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε στην πατρίδα μας είναι να δώσουμε άλλα κίνητρα γιατί ο καθένας μας έχει ένα κρυφό ταλέντο. Εμείς θέλουμε τώρα να βρούμε τον καλύτερο ταβλαδόρο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ομάδες με παίχτες που να παίζουν και να αγωνίζονται μεταξύ τους, παγκύπρια, με τους κανόνες του ταβλιού. Κάνουμε το γύρο της Κύπρου και μαζεύουμε κόσμο για να τον εντάξουμε στις ομάδες μας. Ελπίζουμε να έχουμε κόσμο. Ήδη, έχουμε κάποιες συμμετοχές, αλλά θέλουμε τον κόσμο που αγαπά το τάβλι να έρθει κοντά μας.
Το τάβλι στην ιστορία
ΤΟ ΤΑΒΛΙ είναι ένα από τα αρχαιότερα τυχερά παιγνίδια. Υπάρχουν ευρήματα και αναφορές σε όλη την ανατολική Μεσόγειο για παιγνίδια που μοιάζουν λιγότερο ή περισσότερο με το σημερινό τάβλι. Το αρχαιότερο τάβλι έχει βρεθεί στις ανασκαφές της Ουρ, που είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο. Όλοι οι αρχαίοι λαοί της Μεσοποταμίας φαίνεται ότι έπαιζαν τάβλι. Στην αρχαία Αίγυπτο παιζόταν μια παραλλαγή, το Senet, χωρίς ζάρια, αλλά με την ίδια φιλοσοφία. Ένα αρχαίο περσικό παιγνίδι, το Takhteh Nard, φαίνεται να ανήκει στους προγόνους του ταβλιού. Το τάβλι, όμως, εξελίχθηκε όπως άλλωστε εξελίσσονται τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας. Ήδη η τεχνολογία σού προσφέρει την ευχαρίστηση να παίζεις τάβλι χωρίς να έχεις το επιτραπέζιο παιγνίδι μαζί σου. Απαιτείται μόνο ένας υπολογιστής και πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Ο μηχανικός της IBM Gerald Tesauro ανέπτυξε τον TD Gammon - τον πρώτο στο είδος του ρομποτικό παίκτη. Αναπόφευκτα το ίντερνετ έβαλε το τάβλι σε όλα τα σπίτια - το FIBS (The First Internet Backgammon Server) έκανε το ντεμπούτο του το 1993, στη Σουηδία. Αυτό το πρόγραμμα επέτρεψε στον κόσμο να παίζει μεταξύ του από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.
Το τάβλι στο ίντερνετ έχει ωριμάσει από την εποχή του Motif Ταβλιού. Το λογισμικό του ταβλιού έχει συμπεριληφθεί σε κάθε πρόγραμμα της Microsoft Windows XP. Οι διακομιστές του ίντερνετ ταβλιού είναι κάτι κοινό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που παίζουν κάθε μέρα.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το ότι μετά το Jellyfish (λογισμικό ταβλιού) ήρθε το Snowie, το οποίο είναι λογισμικό που επιτρέπει στους αρχάριους και τους προχωρημένους να εξασκούνται και να βελτιώνονται. Σήμερα, ο κόσμος έχει το GNUBG, ένα ελεύθερο πρόγραμμα ταβλιού, όπου οι παίκτες μπορούν να αναλύουν τα παιχνίδια που έχουνε παίξει, για να βρούνε τα αδύνατα σημεία στα παιχνίδια τους. Αν, λοιπόν, σας έχουμε πείσει, γίνετε μέλος αυτής της παγκύπριας αρχικά ομάδας, και στη συνέχεια μιας παγκόσμιας ομάδας, δηλώνοντας τη συμμετοχή σας στο game-on@ cytanet.com.cy