Ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Λευκωσία οι εργασίες του συνεδρίου για την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ, που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στην Κύπρο και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με αναφορές, μεταξύ άλλων, στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση στην Κύπρο, τη σημασία της ολοκλήρωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας καθώς και σε έργα του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Τεχνική και πολιτική πρόκληση ιστορικής σημασίας για το μέλλον του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ είναι η ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τις τρεις χώρες, δήλωσε ο Διοικητικός Σύμβουλος της ΔΕΗ – Quantum Energy Γιώργος Κίλλας κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο συνέδριο.

«Η υλοποίηση το έργου αποτελεί όχι μόνο τεχνική αλλά και πολιτική πρόκληση ιστορικής σημασίας για το μέλλον των τριών χωρών αλλά και της ΕΕ», είπε ο κ. Κίλλας.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή ασφάλεια εξέφρασε τη θέση ότι το έργο θα αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα μεταξύ δύο ηπείρων της Ασίας και της Ευρώπης. Από τη μία, είπε, θα σημάνει το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, από την άλλη θα εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια για το Ισραήλ ενώ η Ελλάδα θα αποκτήσει μια επιχειρησιακή ευελιξία στη διαχείριση της ενέργειας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η ροή του ηλεκτρισμού του καλωδίου μπορεί να είναι και αντίστροφη.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο 540 ναυτικών μιλιών θα ποντιστεί σε βάθος 2 χιλιάδων μέτρων και θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια 2000mw. Πρόκειται είπε για ένα έργο «τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο». Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χρήση του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ θα μειώσει το κόστος του ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές και διευκρίνισε ότι το καλώδιο θα μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρισμό και από ανεξάρτητους παροχείς ενέργειας.

Ο κ. Κίλλας ανέφερε ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι τεχνοοικονομικές μελέτες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου, η ΔΕΗ Quantum Energy έχει αναλάβει την εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης του έργου. Το έργο αναμένεται να αποπερατωθεί το 2016 σε 36 μόλις μήνες μετά από την έγκριση των τεχνοοικονομικών μελετών.

Αυξητική είναι η τάση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πράγμα που συνεχίζεται, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Γεώργιος Παπαρσένος, ο οποίος κατά τη διάρκεια δικής του παρέμβασης στο συνέδριο παρουσίασε τη στρατηγική και τις προοπτικές του ΔΕΣΦΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως προς τη διάσταση απόψεων για τη δημιουργία αγωγού ή τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου, είπε ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό και έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια. Η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), ανέφερε, έχει διεξάγει προκαταρκτικές μελέτες σκοπιμότητας όσον αφορά τις δύο διαφορετικές λύσεις και θεωρεί ότι είναι εφικτές από τεχνικής και οικονομικής άποψης.

Ο κ. Παπαρσένος ενημέρωσε τους σύνεδρους μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι ο ΔΕΣΦΑ αυτή τη στιγμή είναι σε μεταβατικό στάδιο αφού έχει αρχίσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησής του. Ανέλυσε επίσης τα διάφορα έργα στα οποία συμμετέχει ο ΔΕΣΦΑ, με ειδική αναφορά στις εργασίες αναβάθμισης του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, στο Σαρωνικό.

Στην πρόταση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, η οποία είναι υπό διαμόρφωση αυτή τη στιγμή σε επίπεδο θεσμικών οργάνων της ΕΕ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της η Υπεύθυνη Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για το θέμα Κριστίνα Αντιγόνη Ελεφτεριέ.

Οπως είπε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατέθηκε στις 22 Ιουνίου το 2011, στις 28 Φεβρουαρίου η αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ συζήτησε και ψήφισε επί του κειμένου με την κατάθεση πέραν των 2.000 τροπολογιών από τους ευρωβουλευτές. Πρόσθεσε ότι στις 11 Απριλίου αρχίζουν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων (Επιτροπή, ΕΚ και Συμβούλιο). Η δανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε, φιλοδοξεί να ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος εντός Μαΐου ή Ιουνίου με την τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ΕΚ να αναμένεται να διεξαχθεί το Σεπτέμβριο.

Η κ. Ελεφτεριέ ανέφερε ότι στην πρόταση νόμου συμπεριλαμβάνεται πρόνοια για υποχρεωτικές ανακαινίσεις του 2,5% των δημόσιων κτιρίων άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων για την οποία υπάρχουν διαφωνίες σε επίπεδο Συμβουλίου. Παρουσίασε και άλλες πρόνοιες, όπως την πρόταση του ΕΚ για παρακράτηση του αριθμού δικαιωμάτων εκπομπών, την πρόνοια για υποχρεωτική εξοικονόμηση ενέργειας για επιχειρήσεις κοινής ωφελείας με προβλεπόμενη μείωση 1,5% των πωλήσεών τους καθώς και την εισαγωγή ενός μοναδικού σημείου επαφής για καταναλωτές όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Κύπρος έχει ανάγκη από μεγαλύτερο βαθμό ενημέρωσης όσον αφορά στα θέματα της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και τροποποίησης της νομοθεσίας έτσι ώστε να γίνονται πιο συχνές επιθεωρήσεις και να υπάρχουν ψηλότερες ποινές για τους παραβάτες, δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος στη δική του παρουσίαση επικεντρώθηκε στην περίπτωση της Κύπρου όσον αφορά στο «acquis communautaire» για την ενεργειακή απόδοση.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, χρειάστηκαν πολλά χρόνια και εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της εναρμονιστικής νομοθεσίας για το θέμα. Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι είναι αναγκαία η συνεργασία των μεσογειακών χωρών στο θέμα αυτό καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεσογειακές χώρες είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρθηκε και στο θέμα του προγραμματισμού της ΕΕ για το μέλλον, αποκαλώντας το «καυτό θέμα» και έκανε έκκληση για την επαναφορά σε πιο μεγάλο βαθμό εκ μέρους της ΕΕ των ‘βέλτιστων πρακτικών’ έτσι ώστε να μπορούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ αλλά και η πολιτεία να έχουν απτά παραδείγματα πρακτικών που λειτουργούν στη πράξη.