Για μεσολάβηση στο θέμα υδρογονανθράκων μιλά ο ΟΗΕ – αντιδρούν κόμματα

(Τελευταία ενημέρωση 16:20)

Έτοιμος να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στο θέμα των υδρογονανθράκων μεταξύ Ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, παρουσιάζεται ο ΟΗΕ. Αυτό υπογράμμισε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, δηλώνοντας ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να αναλάβει έναν μεσολαβητικό ρόλο για το θέμα των υδρογονανθράκων αν κάτι τέτοιο ζητηθεί από τις δύο πλευρές στο Κυπριακό, κάτι που, όπως υπογράμμισε δεν έγινε μέχρι τώρα.

Πρόσθεσε πάντως ότι από μόνος του ο διεθνής οργανισμός δεν θα προσπαθήσει να επιβάλει οτιδήποτε και ότι ο ρόλος του είναι αρκετά σαφής.

Ο κ. Ντάουνερ τόνισε ότι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για το θέμα των υδρογονανθράκων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκτροχιάσει τις απευθείας συνομιλίες, προσθέτοντας ότι τα ΗΕ έχουν καταστήσει σαφές σε όλες τις πλευρές ότι πρέπει να αποφύγουν τις εντάσεις και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και σχολιάζοντας το θέμα των υδρογονανθράκων ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε σήμερα. Σημείωσε ωστόσο ότι τα ΗΕ δεν επιθυμούν η αντίθεση αυτή που έχει δημιουργηθεί να εκτροχιάσει τις συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση λύσης έχει ήδη συμφωνηθεί ότι το θέμα του φυσικού πλούτου της Δημοκρατίας θα διαχειρίζεται η ομόσπονδη κυβέρνηση και αυτό, ανέφερε, αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για τη λύση. Είπε επίσης ότι μια λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει ιδιαίτερα στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτηθείς για τις προτάσεις του Τ/κ ηγέτη στο θέμα των υδρογονανθράκων, όπως μεταφέρθηκαν στον ΓΓ των ΗΕ στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτές οι προτάσεις διαβιβάστηκαν στα ΗΕ σήμερα γραπτώς και ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι γνώστης των προτάσεων αυτών, οι οποίες –όπως είπε- έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Ο κ. Ερογλου έχει θέσει τις προτάσεις αυτές απευθείας στον ΓΓ, και εμείς σήμερα τις παραλάβαμε γραπτώς, αλλά το πώς η ε/κ πλευρά θα αντιδράσει, αυτό το αφήνω στην ίδια, σε ό,τι αφορά ένα ενδεχόμενο ρόλο των ΗΕ, αυτό εναπόκειται στις δύο πλευρές να το ζητήσουν. Αν απευθυνθούν σε εμάς για να διαδραματίσουμε κάποιο ρόλο, αυτό θα το θέσουμε στον ΓΓ και ο ΓΓ θα αποφασίσει, αλλά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής».

Στο μεταξύ, στη συνάντηση Χριστόφια – Έρογλου που διήρκεσε γύρω στις πέντε περίπου ώρες, συζητήθηκε το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το οποίο οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συναντηθούν την Πέμπτη. Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι την Παρασκευή στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ,  από την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες θα εισέλθουν σε μια νέα φάση, αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση όλων των κεφαλαίων, η οποία και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Η νέα αυτή φάση θα καταλήξει στη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Αντιδρούν κυβέρνηση και κόμματα

Η δήλωση Ντάουνερ περί μεσολάβησης των ΗΕ στο θέμα των υδρογωνανθράκων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις  από κόμματα, ενώ από την πλευρά της η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως  ο θέμα του φυσικού αερίου δεν σχετίζεται με το κυπριακό»

Κυβέρνηση: «Το θέμα του φυσικού αερίου δεν σχετίζεται με το κυπριακό»

Το θέμα των υδρογονανθράκων δεν αφορά και δεν έχει καμιά σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στη δήλωση Ντάουνερ ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να αναλάβει ένα μεσολαβητικό ρόλο για το θέμα των υδρογονανθράκων αν κάτι τέτοιο ζητηθεί από τις δύο πλευρές στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις το απόγευμα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στις συνομιλίες συμμετέχουν οι δύο κοινότητες της Κύπρου» και «το θέμα της έρευνας και της αξιοποίησης των όποιων φυσικών πόρων είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο το ασκεί πάντοτε μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας».


Για υστεροβουλία μιλά το ΔΗΚΟ

Η δήλωση Ντάουνερ περί μεσολάβησης των ΗΕ στο θέμα των υδρογωνανθράκων προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Σε ανακοίνωση του, το ΔΗΚΟ κάνει λόγο για  περίεργη, πονηρή, απαράδεκτη και προφανώς υστερόβουλη δήλωση.
 «Η δήλωση του, ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να αναλάβει ένα μεσολαβητικό ρόλο για το θέμα των υδρογονανθράκων, αν, όπως είπε, κάτι τέτοιο ζητηθεί από τις δυο πλευρές στο κυπριακό, προφανώς στοχεύει να καταστήσει το θέμα σε αντικείμενο διακοινοτικής διαφοράς, όπως διακαώς επιθυμεί η τουρκική πλευρά», τονίζει το κόμμα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μεθόδευση που πρέπει να εξουδετερωθεί εν τη γενέσει της.

«Δυστυχώς, η δήλωση του κ. Ντάουνερ έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους και τις ανησυχίες που έχουμε εκφράσει τις τελευταίες μέρες εξ αφορμής κάποιων απόψεων που μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης ώστε να τεθεί το θέμα των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό», καταλήγει το ΔΗΚΟ.


Top