Αποχώρησε το ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση (βίντεο)

(Τελευταία ενημέρωση 12:30)

  • Στεφάνου: "Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να υπάρχει συμφωνία επί όλων των θεμάτων"
  • "Η συνεργασία σε Κυβερνητικό επίπεδο δεν μπορεί να συνεχιστεί"
  • "Ο Πρόεδρος συνεχίζει να τείνει χέρι φιλίας στο ΔΗΚΟ για το καλό του τόπου"
  • "Εντός των αμέσως επομένων ημερών ο Πρόεδρος θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου"

 

  • Καρογιάν: "Δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία"
  • "Παρέμειναν σοβαρές διαφορετικές προσεγγίσεις που αφορούν το Κυπριακό"
  • "Δεν είχε εξασφαλιστεί μια ευρεία συναίνεση"
  • "Τερματίζεται ο διάλογος και η συνεργασία με τον Πρόεδρο Χριστόφια"
     

Σε έκδοση οριστικού διαζυγίου προχώρησαν σήμερα Κυβέρνηση ΑΚΕΛ –ΔΗΚΟ. Μετά την κρίσιμη συνάντηση, διάρκειας μιάμιση περίπου ώρας, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Κάρογιαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο κ. Κάρογιαν ανακοίνωσαν την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση.

«Συνεχίσαμε και ολοκληρώσαμε σήμερα τη σημείο προς σημείο επί της ουσίας συζήτηση, που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επί των προτάσεων, των όρων και των στόχων για τη διακυβέρνηση που είχαμε καταθέσει ως ΔΗΚΟ. Δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία για τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, δεν κατέστη δυνατή η επιθυμητή σύμπτωση απόψεων», δήλωσε ο κ. Κάρογιαν.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει διασφαλιστεί «λόγω και αντικειμενικών δυσχερειών που έχουν να κάνουν με κομματικές στρατηγικές διαφόρων πολιτικών δυνάμεων μια ευρεία συναίνεση που να οικοδομεί μια συλλογική, κοινή και αποτελεσματική προσπάθεια αντιμετώπισης και υπέρβασης της πολυδιάστατης κρίσης».

«Παρά τις συνεχείς προσπάθειες και τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, δυστυχώς, δεν επετεύχθη η επιθυμητή συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που τόσο αναγκαία είναι για τον τόπο μας αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές», είπε.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι τερματίζεται ο διάλογος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Δημοκρατικό Κόμμα παύει να βρίσκεται σε συνεργασία με τον Πρόεδρο».

Κατέληξε λέγοντας ότι θα ενημερώσει για τις διαπιστώσεις και το περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης τους συνεργάτες του και το ΔΗΚΟ και εκτενέστερα θα τοποθετηθούν αργότερα. Ο κ. Καρογιάν αναχώρησε χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με τη σειρά του, δήλωσε ότι η συνεργασία τερματίζεται, εκφράζοντας τη λύπη της Κυβέρνησης για την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από τη συνεργασία. O κ. Στεφάνου ανακοίνωσε επίσης ότι εντός των επομένων ημερών θα γίνει ανασχηματισμός της Κυβέρνησης.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία επί όλων των θεμάτων που έχουν συζητηθεί «γι’ αυτό και η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε, εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός. «Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να τείνει χέρι φιλίας και κοινής προσπάθειας στο ΔΗΚΟ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων που εγείρονται ενώπιον της χώρας μας, για το καλό του τόπου, έστω και χωρίς τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος στην κυβέρνηση». Η ενότητα, η σύνεση και η συναίνεση όλων των δυνάμεων είναι το ζητούμενο στις στιγμές που διερχόμαστε και γι αυτήν θα συνεχίσει να εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι εντός των αμέσως επομένων ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς εάν στόχος είναι το νέο Υπουργικό να περιλαμβάνει άτομα ευρείας αποδοχής και από άλλους χώρους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στόχος είναι με τη νέα κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν πολύ δυναμικά και αποτελεσματικά οι προκλήσεις που εγείρονται. Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, σημείωσε, είναι επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα «και ο καθένας θα κρίνει εκ του αποτελέσματος»

Σε παρατήρηση ότι ήδη βρίσκεται στο Προεδρικό ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ασφαλώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επαφή με το ΑΚΕΛ που συμμετέχει στην κυβέρνηση, όπως επεδίωξε και είχε επαφή και με το ΔΗΚΟ που μέχρι σήμερα συμμετείχε στην κυβέρνηση.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει αναζήτηση άλλων εταίρων, απάντησε ότι αυτά τα ζητήματα θα τα δούνε στη συνέχεια.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η νέα σύνθεση του Υπουργικού θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, εντός της εβδομάδας, γιατί οι ανάγκες είναι πιεστικές, σημειώνοντας ότι υπάρχει το θέμα της οικονομίας, όπου προωθείται πακέτο μέτρων και υπάρχει ανάγκη συζήτηση περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν δημιουργηθεί μετά και τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Υπενθύμισε δε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Κληθείς να πει πού δεν υπήρξε συμφωνία, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι «είναι γνωστό ότι υπήρχε ένα θέμα αναφορικά με το Κυπριακό», σημειώνοντας ότι το θέμα της απόσυρσης των προτάσεων, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει στο Εθνικό Συμβούλιο, εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στη φάση των εντατικοποιημένων συνομιλιών επί όλων των θεμελιωδών θεμάτων.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκίνησε τη θητεία του με τη στήριξη και της ΕΔΕΚ και την ανοχή του ΔΗΣΥ και 3 χρόνια μετά έμεινε με τη στήριξη μόνο του ΑΚΕΛ και εάν αυτό προβληματίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πώς δηλαδή φτάσαμε σε αυτό το σημείο, εάν έγιναν λάθος χειρισμοί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το τί αποφασίζει το κάθε κόμμα και το τι κάνει είναι σεβαστό και είναι θέμα του κάθε κόμματος». Δεν είναι η πρώτη φορά, πρόσθεσε, που υπάρχει κυβέρνηση η οποία στηρίζεται μόνο από ένα κόμμα. Αυτό που προέχει αυτή την ώρα, σημείωσε, δεν είναι να αναζητήσουμε γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση. «Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει η κατάσταση της κάθετης αντιπαράθεσης, της συνεχούς αντιπαράθεσης, των συνεχών επιθέσεων, γιατί οι καιροί δεν το επιτρέπουν, ούτε στο Κυπριακό, ούτε στην εσωτερική διακυβέρνηση και πολύ περισσότερο στα ζητήματα της οικονομίας». Γι αυτό, είπε, επανέλαβε τη θέση του Προέδρου Χριστόφια ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για σύνεση και συναίνεση τουλάχιστον για τα βασικά θέματα ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας αισθάνεται απομονωμένος είτε στο Κυπριακό είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση, υπό τα νέα δεδομένα, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «όχι δεν αισθάνεται απομονωμένος» προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα το ζήτημα της συνεργασίας, έστω και στα πλαίσια μιας μίνιμουμ ενότητας που πρέπει να υπάρχει στο εσωτερικό μέτωπο για τα βασικά ζητήματα. Αλλωστε, συνέχισε, γι αυτό υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο όπου γίνεται συζήτηση για το Κυπριακό, καθώς και οι συσκέψεις για την οικονομία ώστε να υπάρχει η δυνατή ευρύτερη συναίνεση σε θέματα πολύ σημαντικά. Η συναίνεση αυτή, διευκρίνισε, περιλαμβάνει την κυβέρνηση, τα κόμματα αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι Αντιδράσεις

ΑΚΕΛ: «Αντιπαραγωγική η οποιαδήποτε κομματική αντιπαράθεση»

Λύπη για την απόφαση του ΔΗΚΟ για αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση εκφράζει το ΑΚΕΛ δια του ΓΓ του κόμματος, Αντρου Κυπριανού.

Την ίδια ώρα είπε ότι η απόφαση του ΔΗΚΟ είναι ''πλήρως σεβαστή''.

Ο κ. Κυπριανού, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός του, μετέβη στο Προεδρικό και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο τόπος διέρχεται κρίσιμες ώρες και θεωρεί ότι είναι αντιπαραγωγικό και αχρείαστο τα κόμματα να εμπλακούν σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση και συλλογικότητα για αντιμετώπιση των προβλημάτων και ανακοίνωσε διμερείς επαφές του ΑΚΕΛ με τα άλλα κόμματα.

 

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στις "Τομές στα Γεγονότα", ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στάυρος Ευαγόρου επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης συναίνεσης για έξοδο της Κύπρου από την κρίση, στην οποία βρίσκεται. Σχολιάζοντας το κάλεσμα των κομμάτων προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για να παραιτηθεί, ο κ. Ευαγόρου επανέλαβε πως ο Πρόεδρος θα εξαντλήει την πενταετία, προσθέτοντας πως και σε παλαιότερες κυβερνήσεις υπήρξαν αποχωρήσεις συγκυβερνώντων κομμάτων, χωρίς να επηρεαστεί το έργο τους. 

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σίγμα μίλησε ζωντανά και ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ,  Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αμετακίνητη στάση του Πρόεδρου Χριστόφια στο θέμα της απόσυρσης των προτάσεων του από το τραπέζι των συνομιλιών, η αναποφασιστικότητα του για βαθιές τομές αλλά και η η τραγωδία στο Μαρί δεν άφηναν περιθώρια στο ΔΗΚΟ για να συνεχίσει να στηρίζει την Κυβέρνηση.

 

 

ΔΗΣΥ: «Επιβεβαιώθηκε η απομόνωση του Προέδρου»

Ως επιβεβαίωση της πλήρους απομόνωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας και της διάσταση του με την κοινωνία, η οποία βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας της κυβέρνησης του, βλέπει την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ.

Σε ανακοίνωση του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης, τονίζει ότι  ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανησυχεί βαθύτατα διότι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά,  ο τόπος βρίσκεται εδώ και καιρό ενώπιον επικινδύνων αδιεξόδων, ιδιαίτερα στον τομέα την οικονομίας αλλά και σε όλα τα άλλα μεγάλα ζητήματα. «Αδιέξοδα που επιδεινώνονται συνεχώς από την διαρκή αναβλητικότητα και ατολμία που χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση».

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τον τόπο και να συναισθανθεί τις τεράστιες ευθύνες που τον  βαρύνουν».
 

ΕΔΕΚ: «Νέα πολιτικά δεδομένα»

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θεωρεί πως η απόφαση του ΔΗΚΟ για αποχώρηση του από την κυβέρνηση, δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει πως ''η πολιτική κρίση που σοβεί μετά την τραγωδία της 11ης Ιουλίου παίρνει τώρα ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις'', για να προσθέσει ότι ''ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει πλέον μόνο την υποστήριξη του ΑΚΕΛ''.

Η ΕΔΕΚ διακηρύσσει, αναφέρεται, για μια ακόμα φορά ότι ''αιρόμενη στο ύψος των κρίσιμων εθνικών πολιτικών και οικονομικών περιστάσεων θα διαφυλάξει την πολιτική σταθερότητα και θα στηρίξει πολιτικές για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με αίσθημα εθνικής και πολιτικής ευθύνης''.

 ΕΥΡΩΚΟ: «Η παραίτηση της Κυβέρνησης θα επιφέρει ομαλότητα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ, μετά και την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, ''οδηγούνται σε μια πολιτική απομόνωση επικίνδυνη για τον τόπο'', δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας.

''Με τις παλινωδίες, την αναβλητικότητα και την αλαζονεία, η Κυβέρνηση του κ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ έχει πλέον χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η παραίτηση τους θα ήταν μια υπεύθυνη πράξη για επιστροφή στην ομαλότητα'', είπε ο κ. Γιωργάλλας.

Πρόσθεσε ότι ''ο μοναχικός δρόμος που επέλεξε ο κ. Χριστόφιας θα βυθίσει περαιτέρω την οικονομία στα προβλήματα και θα οξύνει περισσότερο την αντιπαράθεση και θα βάλει τον τόπο σε μια πολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο''.

Οικολόγοι: «είμαστε ακόμα πιο κοντά σε δημοψήφισμα»

«Η εξέλιξη αυτή μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στη διενέργεια εκλογών και δημοψηφίσματος για το Κυπριακό», δήλωσε ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης

Η πρώτη ανάγνωση που κάνουμε αυτής της εξέλιξης, είπε, είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει στην προώθηση των προτάσεων του για την εκ περιτροπής προεδρία και την σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή των 50.000 εποίκων.


 

 

 

 

 

Top