Μαλλιά κουβάρια το ΔΗΚΟ

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό και κυρίως εντός του ΔΗΚΟ, άναψαν οι χθεσινές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Ανδρέα Αγγελίδη, ο οποίος έθεσε θέμα του πλαισίου λύσης που συμφωνήθηκε το 1977. Η ομιλία του κ. Αγγελίδη, προκάλεσε την άμεση απάντηση του προέδρου, αλλά και του ΔΗΚΟ, το οποίο ανακοίνωσε ότι η ομιλία του κ. Αγγελίδη δεν εκφράζει τις θέσεις του ΔΗΚΟ.

Σήμερα, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Αγγελίδης σημείωσε ότι ομιλία του δεν έχρηζε της αντιπαλότητας που προέκυψε, ούτε της απάντησης που έτυχε από το ΔΗΚΟ, ούτε της άμεσης αντίδρασης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

"Αν φύγουμε από αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι ένα δώρο στην Τουρκία να αναιρέσει πλήρως αυτό που έχουμε ως βάση και μας καθοδηγεί για να φτάσουμε σε λύση", ήταν η σημερινή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου.

Στέφανος Στεφάνου: "Το θέμα της βάσης λύσης είναι κλειστό"


"Το θέμα της βάσης της λύσης είναι κλειστό, δίνουμε αγώνα για να δικαιωθούμε, δεν μπορούμε να αναθεωρούμε, θα δώσουμε λανθασμένο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα", τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος σημείωσε ότι,
αν φύγουμε από αυτό που έχουμε συμφωνήσει, θα κάνουμε ένα δώρο στην Τουρκία να αναιρέσει πλήρως αυτό που έχουμε ως βάση και μας καθοδηγεί για να φτάσουμε σε λύση.

"Η ένταξη μας στην ΕΕ", σημείωσε, θα μας δώσει εργαλεία για να φτάσουμε σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας".

Κυριάκος Κενεβέζος: "Άδικη η ανάλυση της ομιλίας Αγγελίδη"

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Κυριάκος Κενεβέζος, χαρακτήρισε πολύ άδικη και ανακριβή ανάλυση της ομιλίας του Αγγελίδη, που πολύ επιμελώς έκανε ομιλία άγγιζε σειρά πτυχών του κυπριακού. Η ανάλυση αυτή εκφεύγει, σύμφωνα με τον κ. Κενεβέζο, του στόχου της ενότητας.


Ανδρέας Αγγελίδης: "Η ομιλία μου δεν έχρηζε της αντιπαλότητας που προέκυψε"


"Δεν νομίζω ότι η ομιλία μου έχρηζε της αντιπαλότητας που προέκυψε, ούτε της απάντησης που έτυχε από το ΔΗΚΟ, ούτε της άμεσης αντίδρασης του Προέδρου της Δημοκρατίας", τόνισε σήμερα στο Ράδιο Πρώτο ο Ανδρέας Αγγελίδης.

"Πρωταγωνιστής στην ομιλία μου", σημείωσε "ήταν η ευθύνη της Τουρκίας έναντι του διεθνούς δικαίου και έναντι της Κύπρου, η οποία είναι χώρα ευρωπαϊκή και μιας Τουρκίας που διεκδικεί ένταξη στην Ευρώπη και επιμένει να ισχυρίζεται ότι στην Κύπρο η λύση θα πρέπει να είναι στη βάση των δύο κρατών, των δυο λαών και των δύο θρησκειών, πράγμα που δεν συμπίπτει με κανένα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με το κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο".

"Ήθελα να παρατηρήσω", πρόσθεσε, "ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται την συνέπεια μας στη συμφωνία του 1977, όχι για να λύσει το κυπριακό κατά τρόπο δίκαιο, αλλά για να οδηγήσει τα πράγματα στους στόχους της".
Ζαχαρίας Κουλίας: "Αυτά που είπε ο Αγγελίδης εκφράζουν το ΔΗΚΟ"

Σε δική του παρέμβαση στο Ράδιο Πρώτο, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, σημείωσε ότι τα όσα είπε χθες ο Ανδρέας Αγγελίδης εκφράζουν το ΔΗΚΟ, τονίζοντας παράλληλα την αντίθεσή του στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το κόμμα του, στην οποία σημειωνόταν ότι η ομιλία του κ. Αγγελίδη δεν εκφράζει τις θέσεις του ΔΗΚΟ.

Γ. Κολοκασίδης:  "πώς η ανακοίνωση είναι επίσημη τοποθέτηση του Δημοκρατικού Κόμματος;''.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης θεωρεί άδικη την επίθεση κατά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος Ανδρέα Αγγελίδη, ενώ παράλληλα διερωτάται πώς η ανακοίνωση είναι επίσημη τοποθέτηση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο κ. Κολοκασίδης, αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του κόμματος απουσιάζει στο εξωτερικό, δεν είχε καμία γνώση ή ενημέρωση για την ανακοίνωση, που εξεδόθη εν σχέσει με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Αγγελίδη,

Οπως προσθέτει ''καμία ενημέρωση δεν φαίνεται να είχε και οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος''. Διερωτήθηκε δε «πώς η ανακοίνωση είναι επίσημη τοποθέτηση του Δημοκρατικού Κόμματος;''.

Ανέφερε ακόμα πως ''η δημόσια κατεδάφιση αξιωματούχων του πλήττει το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα'', προσθέτοντας πως ''ο κόσμος του Δημοκρατικού Κόμματος ανησυχεί και επιθυμεί διακαώς ενότητα γύρω από τις ιστορικές μας θέσεις''.

''Αυτό επιτυγχάνεται με τη λειτουργία των συλλογικών μας οργάνων και με βαθύ προβληματισμό επί της σημερινής ασκούμενης πολιτικής'', αναφέρει.

Επιπλέον, ο κ. Κολοκασίδης αναφέρει: ''Επί της ουσίας θεωρώ άδικη την επίθεση κατά του κ. Αγγελίδη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δεν ζήτησε καταγγελία της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου του ‘77. Επεσήμανε όμως αδυναμίες αλλά και το προφανές γεγονός ότι οι Τούρκοι, κατά πάγια τακτική, όχι μόνο δεν ανταπέδωσαν την ελληνική αποδοχή της ομοσπονδίας, αλλά χρησιμοποίησαν αυτή την παραχώρηση ως εφαλτήριο για πιο προωθημένες διεκδικήσεις''.

Καταλήγοντας αναφέρει πως ''είναι καιρός να αποϊεροποιήσουμε τις παραχωρήσεις μας και να εγκύψουμε στα σφάλματα της σημερινής διαπραγματευτικής μας πορείας''.

Σκληρή απάντηση Φωτίου στον Κολοκασίδη

Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΔΗΚΟ σχετικά με αναφορές του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου του κόμματος Ανδρέα Αγγελίδη σε ομιλία του, εκδόθηκε με οδηγίες του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν,  επεσήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώτης Φωτίου.
Είπε, επίσης, ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ενότητα και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να κάνει ό,τι είναι δυνατόν έμπρακτα για να εμπεδωθεί ενότητα αυτές τις κρίσιμες ώρες.
Ο κ. Φωτίου είπε ότι ''η ανακοίνωση εκδόθηκε με οδηγίες του Προέδρου του κόμματος, ο οποίος φυσικά είναι ζωντανός και βρίσκεται σε διεθνές συνέδριο στη Γενεύη'', προσθέτοντας ότι ''η ανακοίνωση παραπέμπει και αποκαθιστά μια διαχρονική θέση του ΔΗΚΟ και που είναι καταγραμμένη σε επανειλημμένες συνεδριακές αποφάσεις και στο ίδιο το καταστατικό του κόμματος''.
''Παράλληλα, θέλουμε να σημειώσουμε ότι προσωπικές απόψεις στελεχών, έστω και αν είναι διαχρονικές, όπως η συγκεκριμένη του κ. Αγγελίδη για τη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1977, δεν μπορούν να αλλοιώσουν ή να νοθεύσουν τις πάγιες θέσεις του κόμματος. Αυτά πιστεύουμε πως απαντούν και στη σημερινή δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος'', είπε.
Σε παρατήρηση ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Κολοκασίδης δήλωσε ότι δεν γνώριζε για την ανακοίνωση, ο κ. Φωτίου είπε ότι ''η ανακοίνωση εκδόθηκε με οδηγίες του Προέδρου του κόμματος''.
Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Αγγελίδη, όσον αφορά τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, ο κ. Φωτίου διερωτήθηκε, ''εάν μέσα από την ανακοίνωση παρερμηνεύσαμε αυτά που ήθελε να πει ο κ. Αγγελίδης, να θεωρήσουμε ότι σήμερα όλα τα έντυπα, όλες οι πρωινές εφημερίδες παρερμήνευσαν και αυτές τη δήλωση αυτή;''.
''Εάν, όμως, ο κ. Αγγελίδης λέει ο ίδιος ότι δεν είναι αυτά που εννοούσε, τότε δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα, γιατί η συγκεκριμένη ανακοίνωση του κόμματος αφορούσε μόνο αυτή την αναφορά και όχι το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Αγγελίδη, που μπορεί σε αυτό το περιεχόμενο να υπήρχαν και σωστοί προβληματισμοί, μπορεί να υπήρχαν και απόψεις που να είναι και απόψεις του ΔΗΚΟ. Η ανακοίνωση είναι για αυτήν τη συγκεκριμένη αναφορά'', πρόσθεσε.


 

Top