Συνάντηση ΑΚΕΛ - Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών για το Κυπριακό

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ανάγκη επίτευξης λύσης συζήτησαν σήμερα η ηγεσία του ΑΚΕΛ και αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Σοσιαλιστών, που επεσήμαναν ότι η μη επίτευξη λύσης θα ήταν καταστροφική για τον τόπο, ενώ μια δίκαιη και λειτουργική λύση θα δημιουργούσε τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και έγινε ανταλλαγή απόψεων.

''Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι οι προτάσεις που καταθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τραπέζι των συνομιλιών είναι προτάσεις που βασίζονται στις συμφωνημένες αρχές λύσης του Κυπριακού. Την ίδια στιγμή, είναι προτάσεις λειτουργικές, προτάσεις οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν συνενωτικά, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη και της ε/κ και της τ/κ κοινότητας'', είπε.

Πρόσθεσε ότι ''ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειες που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού'' και εξέφρασε την πεποίθηση του κόμματος ότι ''μέσα από την επίτευξη σωστής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό θα δημιουργηθούν πάρα πολλές προοπτικές για το σύνολο του κυπριακού λαού για ένα καλύτερο μέλλον και σε ό,τι αφορά τα θέματα ειρήνης και ασφάλειας, αλλά και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης''.

''Εάν η λύση είναι σωστή, λειτουργική και βιώσιμη, είμαστε βέβαιοι ότι θα ανατείλουν πολύ καλύτερες ημέρες για τον κυπριακό λαό. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή διαιωνιστεί η υφιστάμενη κατάσταση, τότε οι συνέπειες και τα δεινά που θα προκληθούν σε βάρος και πάλι του συνόλου του κυπριακού λαού θα είναι πάρα πολλά, με ενδεχόμενο να φθάσουμε στη διχοτόμηση, που θα είναι καταστροφική για τον τόπο μας'', είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ''ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν και χαιρετίζουμε πρώτα και κύρια το γεγονός ότι η Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών υποστήριξε την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας και το γεγονός ότι και σήμερα εξακολουθούν να στηρίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης''.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας, ο Τάκης Χατζηδημητρίου είπε ότι ο κ. Κυπριανού ''μας ενημέρωσε για τις εξελίξεις, για ό,τι το ΑΚΕΛ γνωρίζει γύρω από τις διαπραγματεύσεις, μας ενημέρωσε και για τις σκέψεις και για τις προθέσεις τους για τη μελλοντική διαχείριση της όλης προσπάθειας''.

''Η Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών εκφράζει ένα κοινωνικό ρεύμα. Είναι μία επιτροπή, είναι ένας κόσμος που έχει ένα ευρύτερο αντίκρισμα μέσα στην κοινωνία'', είπε, προσθέτοντας ότι ''η απόφαση της Πρωτοβουλίας Σοσιαλιστών είναι να εργαστεί για το όραμα της λύσης, για το όραμα συνεργασίας Ε/κ και Τ/κ, για τη δημιουργία κοινών στόχων, για μιαν Κύπρο διαφορετική, της συνεργασίας, της συμπόρευσης, της ειρήνης''.

Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι ''είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, αλλά έχουμε αποφασίσει να καταθέσουμε όλες μας τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί και εμείς συμφωνούμε ότι μία Κύπρος, με άλυτο το Κυπριακό, είναι κατιτί το αδιανόητο, με κύρια θύματα τους Ε/κ και τους Τ/κ''.

''Μία Κύπρος με το Κυπριακό να εκκρεμεί θα είναι ένας τόπος πέραν κάθε ελέγχου, όπου θα είναι δυνατόν κάθε μορφής κρίση να εκδηλωθεί και φοβούμαστε ότι μία Κύπρος χωρίς λύση το μόνο που θα επιτύχει είναι να δώσει λαβή σε οποιαδήποτε εξτρεμιστικά στοιχεία για να οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες τον τόπο'', είπε.

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση με το ΑΚΕΛ είχε σκοπό ''να συζητήσουμε τον τρόπο που είναι δυνατό να βοηθήσουμε σε αυτήν την πορεία προς τη λύση και σίγουρα στηρίζουμε τις αποφάσεις του Προέδρου μέχρι της στιγμής στις διαπραγματεύσεις και είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, στο βαθμό φυσικά που οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν, και να στηρίξουμε την περαιτέρω πορεία των διαπραγματεύσεων''.
Top