Τ/κ Τύπος: Ματαίωση συνάντησης Χριστόφια-Ταλάτ - Αγιος Μάμας

Το σύνολο του τουρκοκυπριακού Τύπου αναφέρεται στην αναβολή της σημερινής συνάντησης Χριστόφια-Ταλάτ και γράφει ότι αυτή οφείλεται στη ματαίωση της μετάβασης προσκυνητών στον Αγιο Μάμα, από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, λόγω του ότι υπήρχαν προσκυνητές των οποίων τα ονόματα δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο που υποβλήθηκε στις «αρχές» του κατοχικού καθεστώτος.

Οι εφημερίδες γράφουν ότι χθες το απόγευμα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά το πέρας της οποίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι απογοητεύτηκε από τις εξελίξεις στο οδόφραγμα του Λιμνίτη.

Ο εκπρόσωπος του κ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά υποστήριξε ότι η μη διέλευση των Ε/κ από το οδόφραγμα οφείλεται σε προβλήματα που δημιούργησαν οι Ε/κ αφού, όπως είπε, στα λεωφορεία επέβαιναν προσκυνητές των οποίων τα ονόματα δεν περιλαμβάνονταν στους καταλόγους.

Η «Κίπρις» γράφει ότι κάποιοι κύκλοι, τους οποίους δεν κατονομάζει, ισχυρίζονται ότι η ενέργεια αυτή των Ε/κ έγινε σκόπιμα για να φέρει σε δύσκολη θέση τους Τούρκους ενόψει της έναρξης του δεύτερου γύρου των συνομιλιών

Οι τ/κ εφημερίδες προβάλλουν τη ματαίωση της συνάντησης και της μετάβασης προσκυνητών στον Αγιο Μάμα από με τίτλους όπως:

Αφρίκα: επίτιτλος «Ανατινάχτηκε στο αέρα ο 2ος γύρος των συνομιλιών» και τίτλος «Βόμβα Αγίου Μαμα».
Στον υπότιτλο γράφει ότι η τουρκική πλευρά δεν επέτρεψε τη διέλευση για «ψύλλου πήδημα».

Χαβαντίς: “Κρίση στη διέλευση”

Γκιουνές: “Βυζαντινισμός”

Βολκάν: “ Μπράβο Χριστόφια”. Η εφημερίδα καλεί τον κ. Ταλάτ να αντλήσει διδάγματα από τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να τον μιμηθεί σε περιπτώσεις που οι Ε/κ ενεργούν σε βάρος της τ/κ πλευράς, όπως οι έρευνες για τα πετρέλαια, οι συμφωνίες με Ρωσία και Αγγλία, η περίπτωση Οραμς, τα μέτρα κατά των πλοιάρχων που διέρχονται από τα κλειστά λιμάνια, το θέμα των απευθείας πτήσεων και το δρομολόγιο Αμμοχώστου-Λατάκειας-Τρίπολης.

Ορτάμ: “Κρίση με τις ταυτότητες”

Χαλκίν Σεσί: με πηχυαίο τίτλο «Κρίση» η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις Ερογλου ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας εφάρμοσε σενάριο για τη μη διέλευση και έτσι βρήκε αφορμή για την αναβολή της συνάντησης καθ’ ότι, όπως υποστήριξε, βρίσκεται σε δύσκολη θέση στις συνομιλίες.

Η Σταρ τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμα «Κρίση Σαρκοζί» και στον επίτιτλο γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε χθες με τον κ. Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι ακυρώθηκε η πρώτη σημερινή συνάντηση του δεύτερου γύρου.

Κίπρισλι: «Δεν μπόρεσε να αρχίσει ο 2ος γύρος»
Top