Προκλητικός ο Ταλάτ στα Κόκκινα

Ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως η «αντίσταση» στα Κόκκινα αποτέλεσε «κομβικό σημείο στην ιστορία του αγώνα των Τ/κ».

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ παρέστη χθες μαζί με λεγόμενους κυβερνητικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς του κατοχικού στρατού, εκπροσώπους οργανώσεων και κοινό στους «εορτασμούς» για το βομβαρδισμό των Κοκκίνων το 1964 από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Γύρω στα 2 χιλιάδες άτομα ταξίδεψαν με λεωφορεία στα Κόκκινα μέσω του Λιμνίτη.

Σε χαιρετισμό του την εκδήλωση, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε πως ο «αγώνας» στα Κόκκινα ήταν «ένας έπος ηρωισμού» και ένα «κομβικό σημείο στην ιστορία του αγώνα των Τ/κ».

Είπε πως η “αντίσταση» στα Κόκκινα έδειξε την ενότητα των Τ/κ και «διατήρησε το πνεύμα για αγώνα ζωντανό». Επίσης, ανέφερε, έδειξε μέχρι σε ποιο βαθμό η Τουρκία μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμη για να «προστατέψει» τους Τ/κ.

Στην ομιλία Ταλάτ και γενικότερα στους «εορτασμούς» για τη μαύρη επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας αναφέρεται σήμερα το σύνολο, σχεδόν, του τ/κ Τύπου.

Η Γενί Ντουζέν περιλαμβάνει στο κύριό της θέμα απόσπασμα από την ομιλία Ταλάτ, υπό τον τίτλο «Νέος συνεταιρισμός». Γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης είπε πως ο σκοπός των συνομιλιών είναι ένα νέο συνεταιριστικό κράτος στη βάση της πολιτικής ισότητας «δύο λαών» και πως «ό,τι κερδήθηκε μέχρι σήμερα με αγώνες» πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μια ενδεχόμενη λύση.

Η «Βολκάν» αφιερώνει στο θέμα το κύριό της θέμα, βλέποντας επιβεβαίωση της ύπαρξης του ψευδοκράτους, ενώ η Κίπρις αναφέρεται σε «ιστορικό μήνυμα στα Κόκκινα». Η Χαλκίν Σεσί προβάλλει από την πρώτη σελίδα τις εκδηλώσεις με φωτογραφία, ενώ η Αφρίκα με τίτλο «Κόκκινα, 45 χρόνια μετά» γράφει ότι τα γεγονότα της Τηλλυρίας «ήταν κομβικό σημείο στην πορεία των αιματηρών επεισοδίων στο νησί».
Top