Η Κύπρος εισέπραξε το αυτονόητο και ό,τι ισχύει προ καιρού στο διεθνές δίκαιο και στις αποστολές της ΕΠΑΑ (Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας), κατά τη χθεσινή τελευταία μέρα του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνήλθε στις Βρυξέλλες. Το αυτονόητο συνίσταται σε μια μικρή φραστική αναφορά ότι οι αποστολές της ΕΠΑΑ διενεργούνται κατόπιν συμφώνου γνώμης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παρόλα αυτά η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μόνη εντός της Ε. Ένωσης και να μην μπορεί ουσιαστικά να συμμετάσχει στην εμβάθυνση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ε.Ε., όπως αυτή καθορίζεται πλέον μέσα από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, στα οποία αναφέρεται ως γνωστόν πλέον, ότι η νέα δυναμική της ΕΠΑΑ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αλληλοσυμπλήρωσής της με το ΝΑΤΟ, καθώς και στο πλαίσιο της στρατηγικής τους συνεργασίας.

Τα προβλήματα
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε μεν ικανοποιημένος από τη συμπερίληψη στα συμπεράσματα της φράσης ότι οι αποστολές της ΕΠΑΑ γίνονται με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως η ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην Ε. Ένωση επειδή δεν συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και στον PFP (Συνεταιρισμός για την Ειρήνη στην Ευρώπη) εξακολουθεί να υπάρχει. Πρώτον, με βάση το Berlin Plus, οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας (διπλωμάτες, στρατηγοί, υπουργοί) είναι υποχρεωμένοι να αποχωρούν από τις αίθουσες της Ε. Ένωσης και να εισέρχονται σε αυτές οι αντιπρόσωποι της Τουρκίας όταν συζητούνται διαβαθμισμένες πληροφορίες προερχόμενες από το ΝΑΤΟ. Δεύτερον, με βάση τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφόσον η Κύπρος δεν συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και στον PFP, η θέση της ως προς την εμβάθυνση των σχέσεων ΝΑΤΟ -Ε.Ε. θα είναι αποδυναμωμένη και σε θεσμικό και σε πρακτικό γεωστρατηγικό επίπεδο. Αντιθέτως, στην περιοχή μας ενισχυμένες θα είναι η Τουρκία και η Βρετανία, λόγω Βάσεων. (Σημειωτέον ότι στον PFP συμμετέχει ακόμη και η Ρωσία).

Σύμφωνα με το Χάρτη του ΟΗΕ
Ως προς την αναφορά για επιχειρήσεις της ΕΠΑΑ κατόπιν συμφώνου γνώμης του Συμβουλίου Ασφαλείας, το γεγονός αυτό συνιστά αυτονόητο, διότι: 1) Υπάρχει ρητή αναφορά στους σκοπούς της ΕΠΑΑ ότι οι αποστολές της πρέπει να είναι σύμφωνες με τους σκοπούς του χάρτη των Ην. Εθνών. 2) Καμιά αποστολή της ΕΠΑΑ δεν λαμβάνεται από της ίδρυσής της χωρίς σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας για δύο λόγους: αφενός, διότι απαιτείται με βάση το διεθνές δίκαιο νομιμοποίηση των αποστολών, αφετέρου, εάν δεν υπάρχει αυτή η νομιμοποίηση, θα πρόκειται περί επιθετικού πολέμου που θα στρέφεται από την Ε. Ε. προς κάποιο κράτος μέλος, διεθνές υποκείμενο δικαίου. Άλλωστε η Ε.Ε στο πλαίσιο της ΕΠΑΑ δεν αναλαμβάνει αποστολή χωρίς να προσκληθεί από το κράτος επί του οποίου θα αναπτυχθεί για ειρηνικούς και μόνο σκοπούς. Ήδη, οι αποστολές της Ε.Ε. στο πλαίσιο της ΕΠΑΑ τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στο Αφγανιστάν και πρόσφατα στη Σομαλία εκτελούνται κατόπιν σύμφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.