Το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) θεωρεί ότι τα πτυχία των δύο τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας, του πανεπιστημιακού τομέα όπου εντάσσονται τα Πανεπιστήμια και του τεχνολογικού τομέα, όπου εντάσσονται τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), ''είναι ισότιμα μεταξύ τους, αλλά όχι αντίστοιχα''.

''Συνεπώς'', δηλώνει το ΚΥΣΑΤΣ με σημερινή του ανακοίνωση, ''το πτυχίο που απονέμεται από ΤΕΙ της Ελλάδας είναι ισότιμο πτυχίου πανεπιστημιακού επιπέδου στη συγκεκριμένη ειδικότητα, αλλά δεν είναι ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίου πανεπιστημιακού επιπέδου στη συγκεκριμένη ειδικότητα''.

Η ανακοίνωση κυκλοφόρησε μετά το ζήτημα που έχει προκύψει σε σχέση με το σχέδιο υπηρεσίας για τη θέση ''Ειδικός Εκπαιδευτικός'' και τους τίτλους σπουδών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) της Ελλάδας.

Οπως αναφέρει το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών ''αναγνώριση ισοτιμίας χορηγείται, αν η διάρκεια των σπουδών, η διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης και οι όροι αξιολόγησης, προαγωγής και αποφοίτησης των σπουδαστών πληρούν τις απαιτήσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου ή των άλλων δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου''.

Αναγνώριση ισοτιμίας χορηγείται επίσης εάν ''όλο το πρόγραμμα έχει γίνει σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα/ ιδρύματα ή σε εκπαιδευτικά αξιολογημένο-πιστοποιημένο κλάδο σπουδών και ένα ουσιώδες μέρος-ποσοστό των σπουδών έχει γίνει στο ίδρυμα που απονέμει τον τίτλο''.

Επίσης, ''αναγνώριση ισοτιμίας και αντιστοιχίας χορηγείται, αν, επιπρόσθετα με τις προϋποθέσεις της πιο πάνω παραγράφου για ισοτιμία, το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τουλάχιστο τα δύο τρίτα των απαιτούμενων μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου των μαθημάτων κορμού, του πρότυπου προγράμματος σπουδών για τη συγκεκριμένη ειδικότητα''.

Διακρίσεις ως προς τη φυσιογνωμία
Ως προς τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του πανεπιστημιακού τομέα (όπου εντάσσονται τα Πανεπιστήμια) και του τεχνολογικού τομέα (όπου εντάσσονται τα ΤΕΙ) της ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας, το ΚΥΣΑΤΣ δηλώνει ότι ''τα προγράμματα και των δύο τομέων εντάσσονται στο επίπεδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης''.

Οπως αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή του το ΚΥΣΑΤΣ, ''η διάρκεια των προγραμμάτων είναι η ίδια και για τους δύο τομείς, συγκεκριμένα τέσσερα ακαδημαϊκά έτη πλήρους φοίτησης'', ενώ και ''η διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης και οι όροι αξιολόγησης, προαγωγής και αποφοίτησης των διδασκομένων δεν παρουσιάζουν ουσιώδεις διαφορές, ανάμεσα στα προγράμματα των δύο τομέων''.

''Τα προγράμματα των δύο τομέων'', προσθέτει το ΚΥΣΑΤΣ, ''διακρίνονται σαφώς ως προς τη φυσιογνωμία τους, τα μεν προγράμματα του πανεπιστημιακού τομέα έχουν πρωτίστως ακαδημαϊκό προσανατολισμό, όπου δίνεται έμφαση στο θεωρητικό/ ερευνητικό υπόβαθρο, τα δε προγράμματα του τεχνολογικού τομέα έχουν πρωτίστως επαγγελματικό προσανατολισμό, όπου δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη άμεσα εφαρμόσιμων δεξιοτήτων/ ικανοτήτων στο χώρο εργασίας''.

Το ΚΥΣΑΤΣ διευκρινίζει περαιτέρω ότι ''επαφίεται στο αρμόδιο σώμα, που είναι η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, να αποφανθεί κατά πόσο η φράση 'ισότιμο προσόν' στην πρόταση 'Πανεπιστημιακό δίπλωμα ή τίτλος ή ισότιμο προσόν στην αντίστοιχη ειδικότητα', παραπέμπει στην έννοια της (ακαδημαϊκής) ισοτιμίας τίτλων σπουδών ή στην έννοια της (ακαδημαϊκής) ισοτιμίας και αντιστοιχίας τίτλων σπουδών''.

ΕΕΥ: Πλήρης δικαίωση
Η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) πιστεύει ότι δικαιώνεται πλήρως με τη σημερινή ανακοίνωση του ΚΥΣΑΤΣ, ιδιαίτερα με την παράγραφο 4, σύμφωνα με την οποία το ΚΥΣΑΤΣ θεωρεί ότι τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων και των ΤΕΙ είναι ισότιμα μεταξύ τους, αλλά όχι αντίστοιχα.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΥ αναφέρει ότι «όπως είναι γνωστό, για εγγραφή στους καταλόγους διοριστέων, η Επιτροπή απαιτεί από τους υποψηφίους, εκεί όπου υπάρχει αμφιβολία για το επίπεδο και το περιεχόμενο των σπουδών τους, να προσκομίσουν από το ΚΥΣΑΤΣ πιστοποιητικό αναγνώρισης της ισοτιμίας και αντιστοιχίας του τίτλου σπουδών τους με πτυχίο πανεπιστημίου στη συγκεκριμένη ειδικότητα».

Οσον αφορά στην εγγραφή των αποφοίτων των ΤΕΙ στους καταλόγους διοριστέων ειδικού εκπαιδευτικού στις συγκεκριμένες ειδικότητες της φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας και εργοθεραπείας, η Επιτροπή θα πάρει την απόφασή της αφού λάβει υπόψη της την ανακοίνωση του ΚΥΣΑΤΣ για τους τίτλους σπουδών των ΤΕΙ και το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι πιο πάνω συγκεκριμένες ειδικότητες δεν προσφέρονται από πανεπιστήμια, αλλά μόνο από ΤΕΙ.