Προσκλητήριο εγρήγορσης και επανασύνταξης δυνάμεων για τερματισμό της κατοχής, απομάκρυνση των εποίκων και απελευθέρωση του τόπου απηύθυνε προς όλους, από το βήμα του Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε ότι Κυβέρνηση, Εκκλησία και πολιτική ηγεσία οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και να δημιουργήσουμε συνθήκες ομόνοιας και ενότητας, προσθέτοντας ότι η επιδιωκόμενη ενότητα είναι εφικτή, αν είναι ξεκάθαροι οι στόχοι κι αν αυτοί αποσκοπούν, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, στον τερματισμό της κατοχής, την απελευθέρωση του τόπου.

Αναφέροντας ότι τον διακατέχουν συναισθήματα απογοήτευσης για την αποτελμάτωση του εθνικού θέματος, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι διαχρονικά δείξαμε αξιοθρήνητη ανεπάρκεια σ’ όλους τους τομείς, προσθέτοντας ότι η διαχρονική διολίσθηση από θέσεις αρχών, σε εκζήτηση απαράδεκτων θνησιγενών λύσεων οδήγησε στο σημείο που σήμερα «δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε τι είναι εφικτό και τι ενδοτισμός, ποια είναι τα όρια της σύνεσης και ποια της ψυχικής αδυναμίας».

«Εκδαπανούμαστε σε συζητήσεις για ανύπαρκτα διλήμματα, όπως διζωνική ή διχοτόμηση; Και παραβλέπουμε πως η λύση της διζωνικής, με το περιεχόμενο που της προσδίδει η Τουρκία, είναι χειρότερη από τη διχοτόμηση, αφού θα καθιστά και το υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση μέρος υποχείριο της Τουρκίας», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι «παραμελήσαμε εντελώς την άμυνά μας, εγκαταλείψαμε αξίες και ιδανικά και παραδοθήκαμε στη διαφθορά και στη σήψη».

Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας οι διαπλοκές, τα καθημερινά σκάνδαλα, η περιφρόνηση θεσμών, η μανία αυτοκαταστροφής, η ισοπέδωση των πάντων και η επιδίωξη με κάθε τρόπο και μέσο, το ίδιον όφελος, αντικατέστησαν την προσπάθεια για το κοινό καλό και το εθνικό συμφέρον.

Παρατηρώντας ότι σ’ όλα αυτά τα αρνητικά προστέθηκε και η οικονομική ύφεση, είπε πως χωρίς να μυωπάζουμε θα δούμε ότι η εκζήτηση οικονομικής βοήθειας, η σύναψη δανείων, που γίνεται πάντα με τους όρους των δανειστών, η αναγκαστική περικοπή κονδυλίων και η συρρίκνωση της αμυντικής θωράκισης, μάς κάνει ευάλωτους και στην κατοχική δύναμη και στις πιέσεις των ξένων, δανειστών μας και μη.

Ανέφερε ότι επιπρόσθετα η οικονομική κρίση μάς στέρησε το στήριγμα της Ελλάδας, που είναι και εκείνη ευάλωτη σε πιέσεις και δυστυχώς μετατόπισε τις προτεραιότητές της αλλού.

Ακολούθως είπε ότι με βαθύτατο πόνο ψυχής θα διατυπώσει και την καλόπιστη κριτική του προς τους απόδημους.

«Οι προσδοκίες μας από σας είναι μεγαλύτερες», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι άλλες εθνικές ομάδες, (λόμπις), όντας λιγότεροι σε αριθμό από τους Κύπριους αποδήμους πέτυχαν πολύ περισσότερα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους απόδημους να αφήσουν την αδράνεια, να αποκτήσουν ένα όραμα για την πατρίδα, να βγουν στην πρωτοπορία του αγώνα και να οδηγήσουν και εμπνεύσουν «κι εμάς που ζούμε σ’ ένα τέλμα αντεγκλήσεων μεταξύ μας, χωρίς όραμα για τον τόπο και το μέλλον του».

Παρατηρώντας ότι ίσως σε άλλους λαούς το διακύβευμα της ολιγωρίας να είναι οι κοινωνικές κατακτήσεις ή το κατά κεφαλήν εισόδημα, είπε ότι σ εμάς, όμως, διακυβεύονται τα πάντα, ο αγώνας είναι ιερός και τίθεται ως ζήτημα ζωής ή θανάτου, που αν τον εγκαταλείψουμε θα οδηγηθούμε στον εθνικό αφανισμό.