Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας, ιδιαίτερα στο θέμα της έλλειψης κλινών στα δημόσια Νοσοκομεία, έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, εξ αιτίας της περίπτωσης μιας 57χρονης γυναίκας, η οποία πάσχει από τη σπάνια μυασθένεια Gravis*. Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έδωσε εξιτήριο στην εν λόγω κυρία και την παρέπεμψε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο το οποίο, σύμφωνα με τον σύνδεσμο μυασθενών, δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της ασθενούς. Μέλη του προσωπικού του Γενικού, μάλιστα, κάλεσαν την Αστυνομία διότι ο σύζυγος της 57χρονης αντέδρασε στην απόφαση του Νοσοκομείου να παραπέμψει άλλού τη γυναίκα του. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης, δήλωσε από την πλευρά του στο Sigmalive ότι η παρουσία της Αστυνομίας ήταν τυπική και δεν προκλήθηκε ένταση.
Ο Υπουργός Υγείας θα προβεί άμεσα στην προκήρυξη προσφορών, με εκπτωτική προσέγγιση, προς αγορά υπηρεσιών και από άλλα κέντρα υγείας.
- Σύνδεσμος Μυασθενών: "Αν δεν μείνει κοντά σε νοσοκομείο, τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά
- Η γυναίκα δεν χρειάζεται ίδρυμα αλλά Νοσοκομείο"
- Ο Υπουργός θα προβεί άμεσα στην προκήρυξη προσφορών προς αγορά υπηρεσιών
Η 57χρονη αναπνέει με την υποστήριξη αναπνευστήρα και ως εκ τούτου, η κατάσταση της υγείας της δεν της επιτρέπει να βρίσκεται μακριά από Νοσοκομείο, νευρολόγο και μονάδα Εντατικής παρακολούθησης. Στα μέσα περίπου του Ιανουαρίου διεγνώστη η φύση της ασθένειας της 57χρονης ενώ τις τελευταίες δύο βδομάδες εισήχθη δύο φορές στην Εντατική, αφού η κατάσταση της επιδεινώθηκε και κρίθηκε αναγκαίο να υποβληθεί σε τραχειοτομή και αναπνευστική υποστήριξη. Η οικογένεια της ζήτησε από το Γενικό να την κρατήσουν για νοσήλια μέχρι να καλυτερέψει η κατάσταση. Ο σύνδεσμος μυασθενών υποστηρίζει, πάντως, ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί εξιτήριο στην παρούσα φάση, διότι η κατάσταση της υγείας της είναι κρίσιμη και χρειάζεται συνεχώς κοντά της νευρολόγο.
Η υπόθεση
Χθες Τρίτη όμως συνέβη το ανήκουστο. Το Νοσοκομείο, κάλεσε την αστυνομία για να απομακρύνει το σύζυγο της 57χρονης, ο οποίος δεν επέτρεπε τη μεταφορά της γυναίκας του σε άλλο μη εξοπλισμένο κέντρο. Σήκωσαν τη γυναίκα από το κρεβάτι του πόνου και την μετέφεραν με ασθενοφόρο, σε μη άρτια εξοπλισμένο νοσηλευτικό ίδρυμα στη Λάρνακα από το οποίο, το Υπουργείο Υγείας αγοράζει, μέσω προσφορών, υπηρεσίες, προς αποσυμφόρηση των δημοσίων Νοσοκομείων.
Στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, η οικογένεια της 57χρονης μετέβη στη Λάρνακα, παρέλαβε την ασθενή με ιδιωτικό ασθενοφόρο και την μετέφερε σε άλλο ιδιωτικό ίδρυμα στη Λευκωσία, το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί και να καλύψει τις όποιες ανάγκες παρουσιαστούν.
Σημειώνεται ότι το ίδρυμα στην Λάρνακα δεν μπορεί, σύμφωνα με την οικογένεια αλλά και το σύνδεσμο μυασθενών, να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της 57χρονης, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της.
Ο Υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς, επισκέφθηκε μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, απρόοπτα το ίδρυμα στο οποίο νοσηλευόταν η ασθενής στη Λάρνακα, για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές.
Μετά την επί τόπου επιθεώρηση, ο κ. Μαλάς, εντόπισε κάποια κακώς έχοντα στο ένα εκ των δύο ιδρυμάτων από τα οποία το κράτος αγοράζει υπηρεσίες και ζήτησε από τη διεύθυνση όπως αποκατασταθούν άμεσα.
Εν τω μεταξύ, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου μυασθενών επιβεβαίωσε στο Sigmalive ότι η συγκεκριμένη περίπτωση της 57χρονης καθίσταται ιδιαζόντως επικίνδυνη. Η 57χρονη «δεν χρειάζεται, στην παρούσα φάση, νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά Νοσοκομείο που να έχει άμεση πρόσβαση στην εντατική, διότι αν πάθει μυασθενική κρίση, μπορεί να αποβεί μοιραία». Ο χρόνος, από τη στιγμή της εμφάνισης της κρίσης, σύμφωνα με τον σύνδεσμο μυασθενών, λειτουργεί εναντίον του ασθενούς.
Επιστολές από την Οικογένεια προς τον Υπουργό
Υπουργός Υγείας
Το Υπουργείο Υγείας, μετά από αυτή την εξέλιξη, θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη προσφορών, με εκπτωτική προσέγγιση, προς αγορά υπηρεσιών και από άλλα κέντρα υγείας, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των ασθενών σε όλες τις πόλεις.
Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πάντως ότι θα προσπαθήσει, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται να ζητήσει οπό το Γενικό να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στην 57χρονη, λόγω της κατάστασης της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει κάποια εξαίρεση ή ειδική μεταχείριση.
*Πληροφορίες σχετικά με την μυασθένεια Gravis:
Η μυασθένεια Gravis (MG), είναι μια χρόνια αυτοάνοση (autoimmune) πάθηση που χαρακτηρίζεται από πολλαπλών βαθμών αδυναμία των σκελετικών μυών του σώματος.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της MG, είναι η αδυναμία των μυών που εντείνεται κατά την διάρκεια περιόδων με αυξημένη κινητικότητα και βελτιώνεται μετά από την ξεκούραση. Συγκεκριμένοι μύες όπως αυτούς που ελέγχουν το μάτι και την κίνηση των βλεφάρων, τις εκφράσεις του προσώπου, το μάσημα, την ομιλία και την κατάποση, συχνά αλλά όχι πάντοτε, επηρεάζονται από την πάθηση. Οι μύες που ελέγχουν την αναπνοή και την κίνηση του σβέρκου και των άκρων μπορεί επίσης να επηρεαστούν.
H MG μπορεί να συμβεί και στα δύο φύλα εξίσου. Συχνότερα προσβάλλει νεαρές γυναίκες (κάτω των 40 ετών) και μεγαλύτερους άνδρες (πέραν των 60 ετών), αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Το ποσοστό εμφάνισης της πάθησης είναι 20 στους 100.000 πληθυσμού. Ωστόσο η MG είναι μια πάθηση που δεν διαγνώσκεται εύκολα και το ποσοστό εμφάνισης της ίσως να είναι μεγαλύτερο. Η MG δεν θεωρείται κληρονομική πάθηση, ούτε και είναι μεταδιδόμενη. Μπορεί σποραδικά να εμφανιστεί σε περισσότερα από ένα μέλη της ίδιας οικογένειας.
Για την θεραπεία χρησιμοποιούνται όλες οι διεθνώς αποδεκτές θεραπείες για μυασθένεια όπως ενδοφλέβιες ανοσοσφαιρίνες, πλασμαφαίρεση, prednisone, azathioprine, cyclosporine, mycophenolate, mestinon. Τα αποτελέσματα είναι καλά.
Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου εξετάζονται περίπου 100 ασθενείς. Έχουμε τουλάχιστον 5 νέες διαγνώσεις το χρόνο. Η αναλογία ανδρών - γυναικών είναι 1:1.6
Η διάγνωση γίνεται με ανίχνευση αντισωμάτων (AchR, MuSK ), single fiber EMG, repetitive nerve stimulation