Ο Υπερυπολογιστής Cy-Tera στην Κύπρο-Kέντρο έρευνας στην περιοχή της Α.Μεσογείου(photo)

Το μοναδικό ερευνητικό εργαλείο στην Α. Μεσόγειο βρίσκεται στην ΚύπροΗ Κύπρος καθίσταται κέντρο έρευνας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ύστερα από την απόκτηση του Υπερυπολογιστή Cy-Tera του Τεχνολογικού Ερευνητικού Κέντρου Υπολογισμικής Επιστήμης του Ινστιτούτου Κύπρου, τα εγκαίνια του οποίου τελέστηκαν σήμερα.

Ο πρώτος υπερυπολογιστής και η εφαρμογή του προγράμματος Cy-Tera, είναι πλέον γεγονός. Τα τεχνολογικά δεδομένα στην Κύπρο αλλάζουν και ανοίγει ο δρόμος για νέες ερευνητικές ανακαλύψεις.

Η λειτουργία του εγκαινιάστηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012, υλοποιώντας έτσι, το όραμα να καταστεί η Κύπρος γέφυρα γνώσης, μεταξύ της ΕΕ και της Ανατολικής Μεσογείου, στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας και της ανάπτυξης.

Στη διάρκεια της παρουσίασης, αναπτύχθηκαν από τους ερευνητές οι δυνατότητες του υπερυπολογιστή και πως μπορεί να εκτελέσει δισεκατομμύρια υπολογισμούς σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ωσάν να εργάζονταν δεκάδες χιλιάδες προσωπικοί υπολογιστές μαζί, για την ανάλυση αυτών των δεδομένων.

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου καθώς και άλλοι αξιωματούχοι, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο που εγκαταστάθηκε ο υπερυπολογιστής και να ενημερωθούν για το έργο που επιτελείται.

Η εφαρμογή του στρατηγικού προγράμματος Cy-Tera και η λειτουργία του υπερυπολογιστή, δημιουργεί ένα Εθνικό Κέντρο Υπολογιστών στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Το κόστος του υπερυπολογιστή, ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Το Ινστιτούτο Κύπρου εξασφάλισε ήδη από ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα, ποσό που υπερβαίνει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, για την ανάπτυξη του και την ανάδειξη του σε περιφερειακό κέντρο, ενώ το όφελος που θα προκύψει από την οικονομική δραστηριότητα, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπερυπολογιστής που έχει εγκατασταθεί στο ΙΚυ, είναι στη διάθεση των επιστημόνων ολόκληρης της Κύπρου, δημιουργώντας έτσι την πρώτη εθνική υπολογιστική υποδομή  της χώρας.

Υποστηρίζει πρωτοποριακές επιστημονικές εφαρμογές, που σχετίζονται με την επιστημονική  έρευνα, καθώς και τη διενέργεια προγραμμάτων κατάρτισης στην υπολογισμική επιστήμη.

Η εγκατάσταση του Cy-Tera, υλοποιήθηκε  σε στενή συνεργασία με τα Κέντρα NCSA και JSC, τα οποία έχουν μακρόχρονη πείρα στη λειτουργία τέτοιων υπολογιστών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σημαντικό ρόλο έχει και το Πανεπιστήμιο Κύπρου ιδιαίτερα στη διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Μέσω του υπερυπολογιστή δίνεται η δυνατότητα για τεράστια άλματα στην απόδοση και την ευελιξία, σε ένα ευρύ φάσμα φόρτου εργασίας και βοηθά τους ερευνητές να τρέξουν σε αναρίθμητα στοιχεία.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του Κέντρου Υπολογισμικής Επιστήμης, έγιναν με γνώμονα την εδραίωση ενός περιφερειακού κέντρου έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την υλοποίηση της διαχρονικής πολιτικής της Κύπρου να αναδειχθεί σε κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας στην ευρύτερη περιοχή. 

Top