Βλήματα προς καταστροφή από τη Παλώδια στην Ασγάτα

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί στην κοινότητα Ασγάτας, όταν έξι φορτηγά με στρατιωτικό υλικό από την Παλώδια, το οποίο αποφασίστηκε να καταστραφεί  μετά την έκρηξη στο Μαρί, πέρασαν από το κέντρο του χωριού, με κατεύθυνση τα στρατόπεδα της περιοχής, όπου θ’ αποθηκευτούν μέχρι την καταστροφή τους σε περίπου τρείς μήνες  στο πεδίο βολής Καλού Χωριού.   

Πρόκειται για τα βλήματα, τα οποία είχαν επισημάνει μετά τις 11 Ιουλίου οι βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής σε επίσκεψη τους  στο στρατόπεδο της Παλώδιας και είχαν λάβει διαβεβαιώσεις για καταστροφή τους από το ΥΠΑΜ, όπως και έγινε για τα πιο επικίνδυνα από αυτά. 

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι, με επικεφαλής τον κοινοτάρχη, απέκλεισαν για περίπου τρείς ώρες την κοινότητα, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι η μεταφορά του υλικού, όσο ακίνδυνο κι αν είναι, έγινε μέσα από το κέντρο του χωριού και όχι από παρακαμπτήριους δρόμους, που οδηγούν στα στρατόπεδα.

Ο κοινοτάρχης, Μάκης Χρίστου, δήλωσε ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι θα γινόταν η μεταφορά του υλικού στην Ασγάτα και απέστειλε επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας, καθώς και στο ΓΕΕΦ ζητώντας ενημέρωση, αλλά, όπως ανέφερε, δεν έλαβε   απάντηση.

Γι αυτό και η μεταφορά σήμερα στην κοινότητα των βλημάτων, προκάλεσε έντονες ανησυχίες στους κατοίκους, οι οποίοι επηρεασμένοι και από την πρόσφατη έκρηξη στο Μαρί, δεν φαίνονταν να πείθονται από τις μετέπειτα διαβεβαιώσεις του Υπουργού άμυνας, ότι πρόκειται για ακίνδυνο υλικό.  

Ο Κοινοτάρχης, Μάκης Χρήστου  επικοινώνησε με τον Υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Ηλιάδη, και συμφώνησαν όπως το θέμα θα τεθεί σε αυριανή σύσκεψη  στις 13:30 το μεσημέρι, στο Υπουργείο. Αντιπροσωπεία των κατοίκων θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν  από τον υπουργό, τόσο για το είδος του υλικού όσο και για τους λόγους μεταφοράς του στην κοινότητα. 

Ενόψει της αυριανής σύσκεψης, η Εθνική Φρουρά, η οποία ολοκλήρωσε σήμερα την πρώτη φάση της μεταφοράς του υλικού στην Ασγάτα,  διαβεβαίωσε, ότι  δεν θα προχωρήσει στην β’ φάση της μεταφοράς του υλικού στο χωριό, μέχρι και την τελική ενημέρωση των κατοίκων.

Μετά τις διαβεβαιώσεις οι κάτοικοι ήραν, μετά από τρεις ώρες τον αποκλεισμό του χωριού και αποφάσισαν το βράδυ να πραγματοποιήσουν παγκοινοτική συγκέντρωση.  

ΥΠΑΜ: «Πρόκειται για αδρανή, ακίνδυνα βλήματα»

Το Sigmalive επικοινώνησε με την εκπρόσωπο τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Αλίκη Στυλιανού η οποία μας ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα βλήματα προέρχονται όντως από το στρατόπεδο της Παλώδιας. Όπως μας είπε, «τα επικίνδυνα έχουν ήδη καταστραφεί, ενώ τα υπόλοιπα, τα οποία είναι αδρανή και ακίνδυνα, αποφασίστηκε να μεταφερθούν, όπως γίνεται συνήθως, στην Ασγάτα, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις για ασφαλή φύλαξη τους μέχρι και την τελική μεταφορά και καταστροφή τους στο Καλό χωριό, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρείς περίπου μήνες».

Σε ερώτηση για ποιους λόγους δεν ενημερώθηκαν σχετικά οι κάτοικοι, η κυρία Στυλιανού ανέφερε ότι το ΓΕΕΦ δεν ενημέρωσε διότι δεν υπήρχε λόγος. Όπως είπε, επρόκειτο για απλή μεταφορά ακίνδυνου υλικού, η μεταφορά του οποία δεν θα προκαλούσε οχλαγωγία ή οποιοδήποτε κίνδυνο.

Όσο για τους λόγους διακίνησης των φορτηγών μέσα από το χωριό, η Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι  ο παρακαμπτήριος δρόμος ήταν κλειστός. «Υπάρχει κατανόηση την  ανησυχίας των κατοίκων γι αυτό και προσπαθούμε να προβαίνουμε σε ενημέρωση, ώστε να  εξηγούμε τι γίνεται. Όταν πρόκειται για ασκήσεις ή καταστροφές, η διαδικασία που ακολουθείται είναι ότι το ΓΕΕΦ ενημερώνει τους κοινοτάρχες και αυτοί με τη σειρά τους, τους κατοίκους. Το ΓΕΕΦ αυτή τη φορά δεν ενημέρωσε τους κατοίκους διότι επρόκειτο για μια απλή μεταφορά. Οι κάτοικοι ενημερώνονται όταν πρόκειται για άσκηση ή για καταστροφή. Δεν υπήρχε τίποτε επικίνδυνο αφού τα υλικά ήταν πεπαλαιωμένα και αδρανή», κατέληξε η κα Στυλιανού.  

Top