Τιμές χρυσάφι έχουν τα κεράσια αλλά και πολλά φρούτα στην Κύπρο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αγορά στο Παρίσι τα κεράσια πωλούνταν 2,5 ευρώ ενώ στην Κύπρο πωλούνται από 7, 70 ευρώ μέχρι 9, 90, τότε είναι εμφανές ότι κάποιοι μας εμπαίζουν.
Έτσι, η σήμερα η Παγκύπρια Ενωση Καταναλωτών, σε μια συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, έστησε λαϊκή αγορά έξω από το Υπουργείο Εμπορίου.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωσης, Λουκάς Αριστοδήμου, ακολουθώντας τις νουθεσίες του Υπουργού Εμπορίου προχώρησαν σε έρευνα αγοράς και αφού δεν ικανοποιήθηκαν με τιμές ανταγωνιστικές στην Κύπρο, επεκτάθηκαν και εκτός συνόρων.
Οπως είπε, επισκεφθήκαν το Παρίσι όπου σε αγορά στο κέντρο της πόλης διαπίστωσαν ότι τα κεράσια πωλούνταν 2,5 ευρώ ενώ στην Κύπρο πωλούνται από 7, 70 ευρώ μέχρι 9, 90 και τα χρυσόμηλα 2, 5 ευρώ ενώ στην Κύπρο είναι 5-6 ευρώ . Είπε επίσης ότι τα πιπέρια τα χρωματιστά πωλούνται στην Κύπρο 3-4 ευρώ ενώ στο Παρίσι 1,5 ευρώ.
Ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι το κράτος πρέπει να βρει τους τρόπους για να πατάξει την ακρίβεια και αισχροκέρδεια και πρόσθεσε ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν θεσμοί, ενώ στην Κύπρο ψηφίζονται νομοθεσίες οι οποίες δεν εφαρμόζονται.
Διερωτήθηκε δε, πόσα διοικητικά πρόστιμα έχουν επιβληθεί και έδωσε ως παράδειγμα συγκεκριμένη καταγγελία που έκαναν οι ίδιοι στο Υπουργείο και δεν έγινε τίποτα. Πρόσθεσε ότι σε ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν πρόστιμα και κλείνουν υπεραγορές για δύο εβδομάδες.
«Αγόρασα απ’ εδώ γιατί είναι πιο φθηνά από τις υπεραγορές. Αν υπήρχαν αυτές οι τιμές στις υπεραγορές δεν θα υπήρχε κρίση, θα ήταν καλύτερα και ο κόσμος και οι παραγωγοί και όλοι», ανέφερε η Αννα Κιούπη, η οποία αγόρασε φρούτα από τη μικρή λαϊκή αγορά που στήθηκε από την Ενωση Καταναλωτών.
«Πρέπει να φροντίσουμε να προωθούμε τα κυπριακά προϊόντα γιατί με τα εισαγόμενα, τα δικά μας μένουν απούλητα. Αφήσαμε τα δικά μας χωράφια να ξεραθούν γιατί δεν πουλιούνται. Βάζουν τα κυπριακά πιο ακριβά για να προωθούνται τα εισαγόμενα», ανέφερε η Νίκη Κωνσταντίνου, η οποία επίσης αξιοποίησε την ιδιότυπη αυτή διαμαρτυρία.
«Καταλαβαίνω το πρόβλημα αφού κι εμείς παράγουμε προϊόντα, αλλά οι τιμές που μας δίνουν για να τα αγοράσουν είναι τελείως χαμηλές με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται τα έξοδα που κάνουμε για να γίνει η σωστή παραγωγή», ανέφερε η Χριστίνα Ττοφαρή, κόρη Κύπριου παραγωγού φθαρτών.
«Το κέρδος που βγάζει ο παραγωγός είναι σχεδόν μηδαμινό σε σχέση με τα έξοδα που κάνει για να παράγει τα προϊόντα. Η ΕΕ ζητά να έχουμε μια άριστη παραγωγή αλλά για να γίνει άριστη παραγωγή χρειάζονται πολλά έξοδα, τα οποία ο παραγωγός δεν μπορεί να καλύψει με βάση τις τιμές που του δίνουν οι μεσάζοντες», συμπλήρωσε.
Εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών Φρόσω Χατζηλούκα, ανέφερε ότι η Υπηρεσία της δεν ελέγχει τις τιμές, αφού υπάρχει η ελεύθερη αγορά και λειτουργεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Οπως είπε, εάν αυτός ο θεσμός δεν λειτουργεί σωστά, τότε είναι θέμα της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.
Τιμές χρυσάφι έχουν τα φρούτα-Πιο φθηνά τα κεράσια στο Παρίσι παρά στην Κύπρο

Τα ακίνητα της εβδομάδας
