Την ανάπτυξη της παραγωγής αιολικής ενέργειας, σε συνδυασμό με την ηλιακή ενέργεια, από μικρές οικιακές μονάδες, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.
Παράλληλα, ο κ. Περδίκης κατήγγειλε την απόφαση προηγούμενων κυβερνήσεων να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη των μεγάλων Αιολικών Πάρκων «προς εξυπηρέτηση των μεγάλων κεφαλαίων» και κάλεσε τη σημερινή Κυβέρνηση να δώσει περισσότερη έμφαση στα μικρά αιολικά πάρκα και στις μικρές οικιακές μονάδες, όπως είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών μαζί με φωτοβολταϊκών στις οικίες.
Ανεξάντλητη πηγή ενέργειας
Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Μέρας προώθησης της Αιολικής Ενέργειας που ορίστηκε από την EWEA (Ευρωπαϊκή Ένωσης Αιολικής Ενέργειας) η 15η Ιουνίου, ο κ. Περδίκης είπε ότι πρέπει να αναπτυχθεί αυτή η μέθοδος παραγωγής ενέργειας ''γιατί είναι και ένας τρόπος να απεγκλωβιστούμε από το πετρέλαιο και από τα άλλα χημικά καύσιμα'' και αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.
''Θα έπρεπε να συνδεθεί η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας με την ηλιακή ενέργεια'', είπε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκών σε μια κατοικία μπορούν να προσφέρουν τη μισή ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται η κατοικία.
Πολεοδομικοί περιορισμοί και αύξηση χορηγίας
Ο κ. Περδίκης είπε ότι ο πολίτης δεν μπορεί να κάνει μια τέτοια εγκατάσταση στο σπίτι του γιατί το απαγορεύει η Πολεοδομία για λόγους αισθητικής, η οποία, όπως είπε, ''δεν απαγορεύει την εγκατάσταση των διαφημιστικών πινακίδων και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας''.
Αποτέλεσμα τούτου, συνέχισε, είναι να έχουν εγκατασταθεί ελάχιστες οικιακές μονάδες, με πρωτοβουλία των ιδίων των καταναλωτών, παρόλο που υπάρχει και χορηγία για την αρχική δαπάνη της εγκατάσταση τους και η οποία αναμένεται να αυξηθεί από το 45% στο 55%.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας αύξηση της χορηγίας στο 60%.
Αν η Κυβέρνηση, συνέχισε, αποφασίσει να αποσύρει τους πολεοδομικούς περιορισμούς που υπάρχουν και να ενισχύει περισσότερο τη χορηγία εγκατάστασης που δίνεται από το Ταμείο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μπορούμε να έχουμε μεγάλη αξιοποίηση των μικρών αιολικών μονάδων.
Ανέφερε ότι μια οικιακού τύπου ανεμογεννήτρια μπορεί να αποσβέσει τη δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης της μέσα σε πέντε χρόνια και στη συνέχεια να προσφέρει κέρδος στον καταναλωτή γύρω στα 1.500 ευρώ το έτος.
Προβλήματα με τα Αιολικά πάρκα
Σε σχέση με την ανάπτυξη των μεγάλων Αιολικών Πάρκων, ο κ. Περδίκης είπε ότι ''μαζεύονται λεφτά για να πληρώνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις στα μεγάλα αιολικά πάρκα, όταν μετά το 2012 θα αρχίσουν να λειτουργούν αυτές οι μονάδες και να πωλούν ηλεκτρικό ρεύμα στην ΑΗΚ και δεν τα δίνουν στα μικρά αιολικά πάρκα'', προσθέτοντας ότι αυτή η ανάπτυξη έχει περιβαλλοντικά προβλήματα, συναντά αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και προβλήματα διαχείρισης.
Ανέφερε ότι ''ουσιαστικά οι πολίτες θα χρηματοδοτούν την επένδυση ιδιωτικών επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα αιολικά πάρκα'' και πρόσθεσε ότι «το 2012 θα πληρωθούν από το ταμείο 14 εκατομμύρια ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα που αναμένεται να παράξουν τα μεγάλα αιολικά πάρκα».
Ανέφερε ότι η εγκατάσταση μεγάλων αιολικών εμπεριέχει σοβαρές δυσκολίες για την Κύπρο, καθώς το αιολικό δυναμικό της Κύπρου είναι περιορισμένο και σε συγκεκριμένες περιοχές.
Ανέφερε επίσης ότι η μεγάλη εγκατάσταση ηλεκτρικής ισχύος σε μεγάλα αιολικά συνεπάγεται ανομοιόμορφη παραγωγή ενέργειας, καθώς, όπως είπε, μια ημέρα με πολύ αέρα θα παράγεται τόση πολλή ενέργεια που δεν την αντέχει το δίκτυο της ΑΗΚ.
Ως νησί η Κύπρος, συνέχισε, δεν μπορεί να διανέμει την επιπλέον ενέργεια σε γειτονικές χώρες ούτε έχει δυνατότητα αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημείωσε ότι πολύ αέρα έχουμε το χειμώνα όταν παραδοσιακά η Κύπρος χρειάζεται λιγότερο ηλεκτρισμό. Αντίθετα το καλοκαίρι, όταν έχουμε τις υψηλές ανάγκες ηλεκτρισμού τα αιολικά πάρκα θα υπολειτουργούν. Τότε ακριβώς είναι που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόδοση τα ηλιοθερμικά και φωτοβολταϊκά συστήματα.