Ολοταχώς προς συγχώνευση

(Τελευταία ενημέρωση 12:20)

Ολοταχώς προς την συγχώνευση βαδίζει η Κυβέρνηση. Σε τέσσερις ημέρες το πολύ θα διοριστεί ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου σχήματος, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των διεργασιών για συγχώνευση των Κυπριακών Αερογραμμών και της Eurocypria. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Χαρίλαος Σταυράκης σε συνάντηση που είχε με τις συντεχνίες των εργαζομένων της Eurocypria. Όπως δήλωσαν μετά την Συνάντηση,  ο Ελισέος Μιχαήλ εκ μέρους και ΣΕΚ και ο Αντώνης Νεοφύτου εκ μέρους της ΠΕΟ, ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει το συντονιστικό ρόλο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για την ετοιμασία του σχεδίου αναδιάρθρωσης, προκειμένου το νέο σχήμα που προκύψει να είναι βιώσιμο και ανταγωνιστικό.  Το σχέδιο διάσωσης των κυπριακών κρατικών αερομεταφορών που θα καταρτιστεί, θα υποβληθεί  στην συνέχεια στις Βρυξέλλες για έγκριση. Οι δύο συντεχνίες είπαν ακόμη ότι έλαβαν διαβεβαίωση πως οι εργαζόμενοι στις δύο εταιρείες θα μεταφερθούν στο νέο σχήμα που θα προκύψει.

ΣΕΚ: «τα δύσκολα θα ακολουθήσουν»


''Πιστεύουμε ότι τα δύσκολα θα ακολουθήσουν, όπου αφού διοριστεί Πρόεδρος στο νέο σχήμα θα ξεκινήσουμε ένα διάλογο για το μέλλον των αερομεταφορών στην Κύπρο'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο ΓΓ της ΟΙΥΚ-ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ. Σε ερώτηση για τον αναμενόμενο διορισμό του νέου προέδρου, ο κ. Μιχαήλ είπε ''θα διοριστεί κάποιος ο οποίος θα αποτελέσει το συντονιστή, τον Πρόεδρο αυτού του νέου συγχωνευθέντος σχήματος, με τον οποίο θα κάνουμε το διάλογο για το μέλλον στις αερομεταφορές της Κύπρου, να γίνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο να μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, για να παρθούν εγκρίσεις και αποφάσεις για το πώς προχωρούμε''. ''Με την έγκριση από τις Βρυξέλλες τότε μιλούμε για ένα νέο σχήμα αερομεταφορών στην Κύπρο'', πρόσθεσε. Διευκρίνισε ότι ''θα είναι ο Πρόεδρος του συντονιστικού σώματος μεταξύ των δύο εταιρειών όπου θα γίνει η διαβούλευση τόσο με τις ΚΑ όσο και με την Eurocypria για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν στο μέλλον''.
Ο κ. . Μιχαήλ είπε ότι η συντεχνία ζήτησε από τον ΥΠΟΙΚ ''τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, των ωφελημάτων και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων'', σημειώνοντας  ότι ο Υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι ''θα γίνει προσπάθεια να μεταφερθούν στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί''.   ''υτό θα γίνει μέσα από το διάλογο με το συντονιστή που θα διοριστεί και όχι με την Κυβέρνηση, που απλώς εκφράζει την πολιτική βούληση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας'', πρόσθεσε ο κ. μιχαήλ.

ΠΕΟ: «πήραμε διαβεβαιώσεις για το προσωπικό»

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ διατύπωσε τη συμφωνία του με την απόφαση για συγχώνευση των δύο εταιρειών. ''Εμείς συμφωνήσαμε με αυτή την αναγκαιότητα και ταυτόχρονα ζητήσαμε από τον Υπουργό και πήραμε διαβεβαιώσεις ότι το προσωπικό και των δύο εταιρειών θα μεταφερθεί στο νέο σχήμα με τους όρους εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν σήμερα'', είπε. Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στα βήματα που θα ακολουθήσουν, σημειώνοντας ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στις δύο εταιρείες θα συζητήσουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ώστε να καταστεί βιώσιμο το νέο σχήμα και ακολούθως το σχέδιο θα υποβληθεί στην ΕΕ, πρώτα σαν σχέδιο διάσωσης και μετά σαν σχέδιο αναδιάρθρωσης, προκειμένου να εγκριθεί και να εξασφαλιστεί ότι το νέο σχήμα, η νέα εταιρεία θα εργάζεται και θα μπορεί να είναι βιώσιμη και να προσφέρει στην οικονομία του τόπου, στην κοινωνία και στον τουρισμό. Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που διατυπώνουν οι υπάλληλοι της Eurocypria, επειδή είναι πιο χαμηλόμισθοι σε σχέση με τους υπαλλήλους των ΚΑ, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε ότι έλαβε διαβεβαίωση ''ότι οι εργαζόμενοι της Eurocypria θα μεταφερθούν στο νέο σχήμα με τους όρους εργασίας και τη συλλογική σύμβαση που έχουν σήμερα''.

Μόνη λύση, η απορρόφηση Eurocypria από τις Κυπριακές 

Η απορρόφηση της Γιουροσύπρια από τις Κυπριακές αερογραμμές φαίνεται να είναι η μόνη λύση του προβλήματος για τον εθνικό αερομεταφορέα, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα. Θα διατηρηθούν ως οντότητα οι Κυπριακές Αερογραμμές και θα απορροφήσουν όλα τα τμήματα και πεδία δραστηριοτήτων της Eurocypria. Από την απορρόφηση αναμένεται να  προκύψουν και πλεονασμοί προσωπικού γι αυτό θα ετοιμασθεί σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο θα είναι ανάλογο αυτού που υπεβλήθη προ πενταετίας.

------------------------------------------

Ο Υπουργός Οικονομικών συναντάται από τις 9:00 το πρωί με το προσωπικό της Γιουροσύπρια. Επί τάπητος, η πολυσυζητημένη συγχώνευση της εταιρείας με τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Top