Ο δικηγόρος του Μελέτη Αποστολίδη, Κωνσταντής Καντούνας, έστειλε μήνυμα σε όσους καταπατούν περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα ότι το «πάρτι τελείωσε», λέγοντας ότι όσοι έχουν γη στα κατεχόμενα, που καταπατείται από ξένους, μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η απόφαση των οποίων θα είναι εκτελεστέα στην ΕΕ.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την απόφαση του Εφετείου της Βρετανίας στην υπόθεση Αποστολίδης εναντίον Οραμς, ο κ. Καντούνας είπε ότι η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν υπάρχει περιθώριο για έφεση. Τώρα, αναμένεται η εκτέλεση της απόφασης, δηλαδή η αποζημίωση, η κατεδάφιση του εξοχικού και η επιστροφή της περιουσίας.
Η υπόθεση αυτή, τόνισε ο κ. Καντούνας, παρέχει το νομικό εκείνο πλαίσιο στο οποίο μπορούν να κινηθούν άτομα που βρίσκονται στην ίδια θέση με τον κ. Αποστολίδη.
Εξήγησε ότι όσοι έχουν γη στα κατεχόμενα που καταπατείται από ξένους μπορούν τώρα να λάβουν νομικά μέτρα στα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας ''και να είναι σίγουροι ότι όποια και εάν είναι η απόφαση, αυτή θα εκτελεστεί στην ΕΕ''.
«Το μήνυμά μου προς όσους καταπατούν περιουσίες και στους παράνομους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης στο βορρά είναι ότι το πάρτι τελείωσε. Λυπάμαι», υπογράμμισε.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Οραμς τελικά δεν θα λάβουν «άδεια» από το κατοχικό καθεστώς για κατεδάφιση της παράνομης κατοικίας τους.
«Να σας πω ακριβώς τι θα γίνει, θα πληρώσουν το συντομότερο και σε ό,τι αφορά την κατεδάφιση της κατοικίας, θα έρθουν στα κατεχόμενα, θα υποβάλουν αίτηση στις κατοχικές αρχές για να τους δώσουν άδεια κατεδάφισης που δεν θα την πάρουν τελικά, και θα πάνε πίσω στην Αγγλία και θα πουν ότι ήθελαν αλλά δεν πήραν την άδεια. Θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν με αυτό τον τρόπο», είπε.
Σε ό,τι αφορά το ποσό της αποζημίωσης, είπε ότι οι Οραμς πρέπει να πληρώσουν 300 λίρες για κάθε μήνα που παράνομα κατείχαν την περιουσία του κ. Αποστολίδη (δηλαδή από το 2002). Στο ποσό αυτό θα προστεθούν τα νομικά έξοδα, που ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο λίρες Αγγλίας.
Αναλύοντας κάποια σημαντικά σημεία της απόφασης, ο κ. Καντούνας είπε ότι το Βρετανικό Εφετείο κάνει λόγο για εισβολή του τουρκικού στρατού το 1974, για τη μη αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στο βορρά, παρά μόνο από την Τουρκία.
Το Εφετείο δεν δέχθηκε τα δύο επιχειρήματα που ήγειραν οι Οραμς, περί μεροληψίας του Προέδρου του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) Βασίλειου Σκουρή ούτε τα περί προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν σε σχέση με το Κυπριακό.
Ο κ. Καντούνας ανέφερε, επίσης, ότι το Εφετείο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα κίνητρα του κ. Αποστολίδη ήταν πολιτικά.
«Αυτό δεν είναι πολιτικό παιχνίδι. Δεν είναι πολιτικός, δεν αναμίχθηκε ποτέ σε πολιτικά κόμματα. Είναι ένας Κύπριος πολίτης, ένας πρόσφυγας που θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του», είπε ο κ. Καντούνας.
Ο δικηγόρος του κ. Αποστολίδη είπε ότι στην απόφαση του Εφετείου γίνεται αναφορά στη Συνθήκη Εγγυήσεως, αφού αναφέρει στην παράγραφο 61 ότι «πέραν από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρέωση στη βάση της Συνθήκης Εγγυήσεως να αναγνωρίσει και να εγγυηθεί την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Η Τουρκία είναι, επίσης, εγγυήτρια δύναμη», συνέχισε ο κ. Καντούνας.
Ηδη, ανέφερε, έχει εντολές από δύο πελάτες του για δύο διαφορετικές υποθέσεις. Η μια αφορά την οικογένεια Κατσελλή, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Dome στην Κερύνεια εναντίον 60 περίπου τουριστών, οι οποίοι το 2009 καταπάτησαν την περιουσία της, διαμένοντας στο ξενοδοχείο. Ξεκαθάρισε στο σημείο αυτό ότι ο ίδιος θεωρεί πως ο τουρισμός στα κατεχόμενα θα πρέπει να υποβοηθείται, αλλά όχι εις βάρος των Ε/κ και των περιουσιών τους εκεί.
''Αυτό πιστεύω θα βοηθήσει τους Τ/κ συμπατριώτες μας να καταλάβουν ότι πρέπει να γίνεται μια διευθέτηση με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Αυτό δεν είναι πολιτικό θέμα, είναι καθαρά επιχειρηματικό», συνέχισε.
Η άλλη υπόθεση αφορά τη Χαρίτα Μάντολες και την οικογένειά της για νομική διαδικασία κατά της Τουρκίας σε κυπριακό δικαστήριο, η απόφαση του οποίου θα μπορεί να εκτελεστεί στην Ευρώπη.
Ο κ. Καντούνας εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην επιτυχή έκβαση της υπόθεσης. Ειδική αναφορά έκανε στο δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος, όπως είπε, αποτέλεσε έμπνευση για τον ίδιο, καθώς και στην Τιτίνα Λοιζίδου η οποία ήταν παρούσα στη διάσκεψη Τύπου.
Αναφέρθηκε και στη δικηγόρο του ζεύγους Οραμς, σύζυγο του πρώην Βρετανού Πρωθυπουργού της Βρετανίας, Σερί Μπλερ, λέγοντας ότι η δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση με την παρουσία της στα δικαστήρια, ήταν πολύ σημαντική για να αναδειχθεί η κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο.
Τη χαρακτήρισε εξαίρετη δικηγόρο και είπε ότι οι Οραμς είχαν την καλύτερη εκπροσώπηση που θα μπορούσαν να έχουν.
Εξάλλου, ο κ. Καντούνας εξέφρασε απογοήτευση για την ακύρωση εκ μέρους του Κέντρου Γκαίτε της διεξαγωγής της συνέντευξης Τύπου στους χώρους του Κέντρου, ύστερα από παρέμβαση της Πρεσβείας της Γερμανίας.
Οπως ανέφερε ο κ. Καντούνας, η εξήγηση που του δόθηκε ότι σκοπός του Κέντρου Γκαίτε είναι η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία με σκοπό να φέρει κοντά τις δύο κοινότητες, δεν είναι ικανοποιητική και υπενθύμισε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έγινε παρόμοια παρέμβαση.
«Καμία από τις προηγούμενες διασκέψεις Τύπου που δώσαμε στους χώρους του Κέντρου Γκαίτε δεν ήταν πολιτιστικής φύσεως και είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι όταν ο κ. Αποστολίδης έχανε αυτή την υπόθεση η Γερμανική Πρεσβεία δεν ένοιωθε ότι η συνέντευξη Τύπου θα έκανε κακό στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Τώρα που κέρδισε βγαίνει στην επιφάνεια αυτή η ευαισθησία εκ μέρους της Πρεσβείας. Λυπούμαστε και πιστεύουμε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν βοηθά στις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και του λαού της Κύπρου», είπε.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Αποστολίδης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της υπόθεσης και είπε ότι η απόφαση του Εφετείου υπογραμμίζει τη σημασία των νόμων και των ατομικών δικαιωμάτων.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είναι πολιτικός, είναι ένας ενεργός πολίτης και είπε ότι η απόφαση αυτή είναι σημαντική γιατί δίνει και τη δυνατότητα σε όλους, ειδικά τους Ευρωπαίους, να πληροφορηθούν για την ιδιαίτερη κατάσταση στην Κύπρο.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καντούνας ειπε ότι οι Ε/κ δεν στρέφονται κατά των Τ/κ και ότι εάν ήθελαν να στραφούν νομικά εναντίον τους, θα το είχαν ήδη πράξει.
Ο κ. Αποστολίδης είπε ότι μπορεί να κατανοήσει τους Τ/κ που διαμένουν στο σπίτι του στη Λάπηθο αλλά δεν κατανοεί τους ξένους κερδοσκόπους που επένδυσαν στη γη του.