Το 65% των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας έχει ήδη υλοποιηθεί, το 20% ήδη προωθείται για υλοποίηση και το υπόλοιπο ποσοστό θα πρέπει να προωθηθεί για υλοποίηση μέχρι το 2010, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Λουκάς Λουκά στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Βία στο Σχολείο και Τρόποι Αντιμετώπισής της», στη Λεμεσό.
Η βία στο σχολείο, είπε, είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Περιστατικά σχολικής βίας και εκφοβισμού έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια τόσο στην Κύπρο, αλλά πολύ πιο έντονα σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, πρόσθεσε.
''Οι μορφές της σχολικής βίας περιλαμβάνουν τη λεκτική, τη σωματική, την ψυχολογική, τη σεξουαλική βία, τον εκφοβισμό και το βανδαλισμό. Η βία είναι συνυφασμένη με την παραβατικότητα, το αδιέξοδο και το φόβο αλλά και την εκμηδένιση, την απαξίωση του ανθρώπου από τον άνθρωπο''. Περιλαμβάνει επίσης, σημείωσε, εγκληματικές ενέργειες σε ορισμένα κράτη, όπως για παράδειγμα, στην Αμερική, αλλά και σε κάποια κράτη στην Ευρώπη.
Είναι γενικά αποδεκτό ότι η σχολική βία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βίας και της παραβατικότητας που εμφανίζεται στην κοινωνία, ανέφερε ο κ. Λουκά προσθέτοντας ότι το θύμα και ο θύτης είναι άνθρωποι από την κοινωνία στην οποία βρίσκεται το σχολείο. Η στάση και η συμπεριφορά τους αντανακλά και αναπαράγει ό,τι το οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον καλλιεργεί.
''Γι’ αυτό οι πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης θα πρέπει να αφορούν πολλά επίπεδα παρέμβασης, δηλαδή μια εθνική πολιτική για την πρόληψη της βίας στο σχολείο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εκπαιδευτική κοινότητα. Η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών είναι το υπόβαθρο για την ανάληψη πρωτοβουλιών. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να φοιτούν σε ασφαλές περιβάλλον και να ζουν σε μια μη απειλητική κοινωνία''.
Η σημερινή ημερίδα, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αποτελεί μία από τις 85 δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας, υπενθυμίζοντας ότι το Συμβούλιο έχει συσταθεί στο Υπουργείο του με στόχο τη διαμόρφωση αντεγκληματικής πολιτικής και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και φορέων για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων και προγραμμάτων.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας καλύπτει τη χρονική περίοδο 2006-2010 και στηρίζεται, εξήγησε, σε τρεις βασικούς άξονες που είναι η μείωση των εγκληματογόνων παραγόντων, η μείωση της υποτροπής και η μείωση των ευκαιριών για διάπραξη αδικημάτων.
Οι δράσεις αυτές, ανέφερε, είναι βασισμένες σε ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς στρατηγικές και προνοούν τη συνεργασία, τη συνεταιρικότητα και την ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων. Αφορούν κυρίως, σημείωσε, στο θεσμό της οικογένειας και του σχολείου, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην κοινότητα, στην εργασία, στην ψυχαγωγία, στη νομοθεσία, στη μεταχείριση, καθώς και στην κοινωνική επανένταξη αδικοπραγούντων και καταδίκων.