Το βάρος των αστυνομικών ερευνών πέφτει στις επιταγές ύψους δύο εκ. ευρώ, που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του. Υπό εξέταση η εμπλοκή του στην υπόθεση κλεμμένων αυτοκινήτων.
Κομβικό σημείο αποτελεί το ξεσκόνισμα των 200 και πλέον επιταγών που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του δολοφονηθέντος αστυνομικού Σταύρου Σταύρου, άλλως Λάλα, τα χαράματα της Κυριακής. Οι ανακριτές που διερευνούν την υπόθεση άρχισαν το ξεκαθάρισμα των εν λόγω επιταγών, οι οποίες ξεπερνούν τα δύο εκατομμύριο ευρώ.
Η Αστυνομία θέλει να εντοπίσει μέσα από τις επιταγές ποιοι είχαν οικονομικές δοσοληψίες με τον Λάλα. Ένα δεύτερο στοιχείο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ανακριτών είναι η σχέση που είχε το θύμα, που το τελευταίο διάστημα υπηρετούσε σε ένα μικρό Αστυνομικό Σταθμό στην περιοχή Τροόδους με δυσμενή μετάθεση, λόγω της κομπίνας εισαγωγής κλεμμένων αυτοκινήτων από τη Μεγάλη Βρετανία.
Με βάση τα στοιχεία που κατέχει η Αστυνομία, ο Λάλας είχε συνεργασία με συγγενικό του πρόσωπο στο Λονδίνο και εισήγαγε αυτοκίνητα στην Κύπρο, τα οποία πωλούσε. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται οι έρευνες να επεκταθούν και στην αγγλική πρωτεύουσα. Παράλληλα, στο Αρχηγείο έφθασε η πληροφορία ότι τα τελευταία 24ωρα μετά την άφιξή του από το Λονδίνο, ο Λάλας πήγε στη Λάρνακα. Αυτό συνέβη μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του 40χρονου στην Αραδίππου, στις 10 Ιουνίου 2009. Η εν λόγω πληροφορία εξετάζεται από την Αστυνομία.
«Βίος και πολιτεία»
Σε χθεσινές του δηλώσεις, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Νομική Υπηρεσία, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας ανέφερε ότι θα ενισχυθεί η ομάδα των ανακριτών που εξετάζουν την υπόθεση της δολοφονίας. Σύμφωνα με τον Αρχηγό, τα κίνητρα της δολοφονίας φαίνεται ότι πηγάζουν από τις δραστηριότητες που ανέπτυσσε το θύμα εκτός Αστυνομίας και για τις οποίες έγιναν στο παρελθόν πειθαρχικές έρευνες χωρίς να βρεθεί τίποτε σε βάρος του. Ο Αρχηγός μίλησε για «βίο και πολιτεία» του θύματος, που είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί επανειλημμένα σε μη νευραλγικά πόστα.
Σε δηλώσεις για το ίδιο θέμα προέβη χθες και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, ο οποίος ανέφερε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για να αποκομίσουν άλλα οφέλη, δεν μπορούν να είναι μέλη της Αστυνομίας. Σε παρατήρηση ότι ο δολοφονηθείς, παρά τις δραστηριότητές του, συνέχιζε να υπηρετεί στην Αστυνομία, ο κ. Λουκά είπε ότι αναμένει και ο ίδιος απαντήσεις. Συγκεκριμένα, για το περιστατικό, ο κ. Λουκά είπε ότι «πρόκειται για ένα περιστατικό όπου ο αστυνομικός δεν χρησιμοποίησε την επαγγελματική του ιδιότητα και την εξουσία που πηγάζει από το επάγγελμά του για να ασκήσει οποιεσδήποτε παράνομες ενέργειες, άσχετα με το όποιο παρελθόν ή προσωπικές υποθέσεις αντιμετώπιζε».
Θέμα διαφθοράς
Ο κ. Λουκά αναφέρθηκε στο θέμα της διαφθοράς στην Αστυνομία, λέγοντας ότι χθες το πρωί συναντήθηκε με τον Αρχηγό Αστυνομίας και συζήτησαν τη δημιουργία Σώματος Καταπολέμησης της Διαφθοράς στην Αστυνομία. Μάλιστα είπε ότι πρόσφατα ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας πραγματοποίησε ταξίδι στην Αγγλία, με στόχο την περαιτέρω εκπαίδευσή του στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Εξάλλου, χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το ζήτημα της διαφθοράς στην Αστυνομία ενδιαφέρει την Κυβέρνηση. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, είπε, η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχουν προκύψει και άλλα πράγματα και η Κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν δηλώσει ότι ''εργαζόμαστε σκληρά, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα διαφθοράς''.
Για το συγκεκριμένο πρόσωπο, είπε ο κ. Στεφάνου, είχαν εγερθεί κατά περιόδους στην Αστυνομία κάποια ζητήματα, είχαν γίνει πειθαρχικές έρευνες που είχαν κάποια κατάληξη, αποφεύγοντας όμως να πει περισσότερα.
Πέντε υποθέσεις
Εναντίον του δολοφονηθέντος διερευνήθηκαν κατά το παρελθόν πέντε πειθαρχικές υποθέσεις, μεταξύ αυτών και για την υπόθεση κλοπής μηχανών τυχερού παιχνιδιού μέσα από την Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, εξού και κάποιες αναφορές για ανάμειξή του στον ηλεκτρονικό τζόγο, αλλά και για την υπόθεση βομβιστικής ενέργειας σε βάρος Ανωτέρου Αξιωματικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, δεν ειχαν προκύψει εναντίον του οποιαδήποτε στοιχεία που να δικαιολογούν τη συμμετοχή του.
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς βρέθηκε στην κατοχή του ένα τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό και είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που τα κίνητρα της δολοφονίας αναζητούνται στις εξωϋπηρεσιακές δραστηριότητες του θύματος.
Η ΜΟΛΔΑΒΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ
«Δεν γνωρίζω, δεν είδα, δεν ξέρω» είπε προφορικά στους ανακριτές
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Αν και δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσει κατάθεση η 24χρονη Μολδαβή, που συνόδευε τον αστυνομικό Σταύρο Σταύρου τη στιγμή της δολοφονίας του, προκαταρκτικά φέρεται να είπε στους ανακριτές ότι δεν είδε τους δράστες ούτε και γνωρίζει με ποια άτομα είχε δοσοληψίες ο αστυνομικός. Οι ανακριτές αναμένουν τα επόμενα 24ωρα να συνέλθει μετά τη χειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε στα πόδια και να συνομιλήσουν εκ νέου μαζί της αφού, όπως εκτιμούν, πρέπει να γνωρίζει αρκετά, τουλάχιστον για κάποια από τα άτομα με τα οποία ο Σταύρου ερχόταν σε επαφή μαζί τους. Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, οι ανακριτές την 24χρονη σαν «το κλειδί» στο ανακριτικό έργο το οποίο προχώρησε ήδη αρκετά και εκτιμούν ότι, με τη δική της βοήθεια, θα δέσει η εξιχνίαση της δολοφονίας.
Για την ύποπτη δραστηριότητα του αστυνομικού και την πλούσια ζωή που φέρεται να έκανε, η ηγεσία της Αστυνομίας είχε ενημερωθεί πριν από τρία περίπου χρόνια και έγιναν εναντίον του έρευνες χωρίς να προκύψει οτιδήποτε. Οι πληροφορίες που δόθηκαν για το άτομό του αφορούσαν γενικά στη «νυκτερινή ζωή», αποκάλυψε στη «Σ» αστυνομική πηγή, όπως κυρίως ο ηλεκτρονικός τζόγος και παράνομα στοιχήματα. Όταν στα τέλη του 2007 εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στο αυτοκίνητο ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, θεωρήθηκε ύποπτος χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν στοιχεία εναντίον του που να δικαιολογούν τη σύλληψή του ή τη διαθεσιμότητά του. Γι’ αυτό και μετατέθηκε εκ νέου δυσμενώς στον Αστυνομικό Σταθμό Τροόδους, όπου και υπηρετούσε.
Οι ανακριτές καλούν ήδη για κατάθεση άτομα, που του εξέδωσαν το τελευταίο διάστημα τις διακόσιες περίπου επιταγές ύψους δύο περίπου εκατομμυρίου ευρώ και οι οποίες βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του μαζί με 97 περίπου χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Το μικρό χρηματοκιβώτιο που εντοπίστηκε στο σπίτι του ανοίχθηκε χθες χωρίς, ωστόσο, να βρεθούν σημαντικά τεκμήρια που να βοηθούν το ανακριτικό έργο. Πρόκειται, κυρίως, για μερικά προσωπικά του έγγραφα τα οποία δεν φαίνεται να σχετίζονται με τη δραστηριότητά του.
Τη νεκροτομή στη σορό έκανε χθες η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου, σύμφωνα με την οποία δέχθηκε το θύμα «πάρα πολλές βολίδες, περίπου δεκαπέντε, εκ των οποίων όλες είχαν έξοδο τη δεξιά πλευρά του κορμού», εκτός από δύο που τον έπληξαν στο κεφάλι. «Όλες ήταν θανατηφόρες και προκάλεσαν μεγάλους τραυματισμούς ζωτικών οργάνων» είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσες σφαίρες δέχθηκε με το πιστόλι και πόσες με το αυτόματο όπλο, ούτε και κατά πόσον ήταν δύο οι δράστες. Εκείνο που διαπιστώθηκε από τη νεκροτομή, είναι ότι, αμέσως μόλις δέχθηκε τους πρώτους πυροβολισμούς, προσπάθησε να μετακινηθεί, ίσως σε μια προσπάθειά του να καλυφθεί ή να απομακρυνθεί από τους δράστες που πυροβολούσαν από κοντινή απόσταση λίγων μέτρων.
Από τα σημεία εισόδου και εξόδου των βολίδων, φαίνεται πως οι δράστες συνέχισαν να πυροβολούν το θύμα ενώ είχε ήδη πέσει στο έδαφος από τους πρώτους πυροβολισμούς, θέλοντας να είναι βέβαιοι για το θάνατό του.