Η νέα γρίπη Α θα εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο

Η νέα γρίπη Α (Η1Ν1), γνωστή και ως γρίπη των χοίρων, συνεχίζει να εξαπλώνεται ευρέως στις ΗΠΑ και αναμένεται να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC).

Απευθυνόμενος στους μετέχοντες στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που διεξάγεται από σήμερα στη Γενεύη, ο Ρίτσαρντ Μπέσερ σημείωσε ότι υπάρχει "εκτεταμένη μετάδοση" της νέας γρίπης στις ΗΠΑ μολονότι ο ιός δεν είναι πολύ επιθετικός προς το παρόν.

"Η επιδημία δεν έχει τελειώσει", σχολίασε εξάλλου ο ίδιος, σημειώνοντας: "Βάσει των καλύτερων αναλύσεών μας, ο νέος ιός H1N1 είναι πιθανόν να μεταδοθεί σε ολόκληρον τον κόσμο, όπως γίνεται με τους ιούς της εποχικής γρίπης".

Απαιτείται μεγαλύτερη σοβαρότητα
Η επιδημία της νέας γρίπης που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα μιας πανδημίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει, δήλωσε εξάλλου στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ στη Γενεύη η γενική διευθύντρια του οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν.

"Όλοι βρισκόμαστε υπό πίεση για να πάρουμε άμεσες αποφάσεις που να προχωρούν σε βάθος, μέσα σε μια ατμόσφαιρα σημαντικής επιστημονικής αβεβαιότητας", σημείωσε προς τους μετέχοντες στη συνέλευση.

Η Τσαν δήλωσε επίσης μιλώντας σε ειδική σύνοδο για τη νέα γρίπη που διεξάγεται κατά τη γενική συνέλευση του ΠΟΥ ότι θα εξετάσει την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός κηρύττει το πέρασμα στο επόμενο στάδιο του συναγερμού του για την πρόκληση πανδημίας από τη νέα γρίπη.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος ορισμένων υπουργών Υγείας, με επικεφαλής τον Βρετανό Άλαν Τζόνσον, στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ.

"Μου ζητάτε προτού προχωρήσουμε στο έκτο στάδιο να ορίσουμε κι άλλους παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν. Θα μεταφέρω στο συμβούλιο το αίτημά σας", δήλωσε η Τσαν στην ειδική σύνοδο για τον νέο ιό Α (Η1Ν1) στη Γενεύη.

95% των κρουσμάτων στη Βόρεια Αμερική
Παράλληλα ο υπ'αριθμόν δύο του ΠΟΥ Κέιτζι Φουκούντα ανακοίνωσε σήμερα επίσης από τη Γενεύη ότι ο νέος ιός έχει προσβάλει 8.829 ανθρώπους σε 40 χώρες και έχει προκαλέσει το θάνατο 74.

"Σχεδόν το 95% των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Αμερική, στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στον Καναδά", διευκρίνσε ο Φουκούντα στην ειδική σύνοδο για τη νέα γρίπη.

Οι υπόλοιπες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νέα γρίπη είναι η Ιαπωνία, όπου έχουν καταγραφεί 125 κρούσματα, η Ισπανία (103) και η Βρετανία (101).

Ιαπωνία
Ωστόσο στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τα κύρια μέσα ενημέρωσης, έχουν επιβεβαιωθεί 135 κρούσματα της νέας γρίπης και έχουν κλείσει περισσότερα από 2.000 σχολεία στις ζώνες που έχουν πληγεί από τον ιό.

Ο αριθμός των ασθενών από τον νέο ιό αυξήθηκε ραγδαία από το Σάββατο στις δύο γειτονικές νομαρχίες της Οσάκα και του Χιόγκο, στο δυτικό τμήμα της χώρας, μετά την ανακοίνωση της μόλυνσης ενός μαθητή λυκείου ηλικίας 17 ετών στην πόλη Κόμπε. Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση τοπικής μόλυνσης στη χώρα.

Ισπανία
Από την Ισπανία τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος έκρινε απαράδεκτη τη σύσταση της Ρωσίας προς τους πολίτες της να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στην Ισπανία λόγω της νέας γρίπης.

Είναι "εντελώς απαράδεκτο" και η Ισπανία "απορρίπτει απόλυτα" τη ρωσική αυτή απόφαση, δήλωσε ο Μορατίνος στο περιθώριο συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την ελπίδα για μια "άμεση επίλυση" του προβλήματος.
Top