Παπανδρέου: "Έχουμε εξασφαλίσει την 5η δόση"

Αισιόδοξος για υιοθέτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του σχετικού εφαρμοστικού νόμου από την ελληνική Βουλή την προσεχή βδομάδα, εμφανίστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

«Εμπιστεύομαι την κρίση των βουλευτών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει σταθεί όρθια, και ότι παρά τις δυσκολίες που υφίσταται ο λαός, η κυβέρνηση έχει φέρει τη χώρα σε μια ασφαλή πορεία


Πετύχαμε την εξασφάλιση της 5ης δόσης ύψους 12 δις. ευρώ για να μπορούμε να εγγυηθούμε την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους, είπε, επισημαίνοντας επίσης ότι η Ελλάδα εξασφάλισε απόφαση με τη «θωρακίζει» μέσω της χρηματοδότησης από τους εταίρους . Δεν θα είμαστε υπό τον εκβιασμό και το φόβο των αγορών, εξασφαλίσαμε σταθερότητα και έτσι μπορούμε να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη χώρα, ανέφερε.

Επιπλέον, συνέχισε, η Ελλάδα εξασφάλισε και την επιτάχυνση της χρηματοδότησης της χώρας από όλα τα ταμεία της ΕΕ με δύο βασικούς στόχους, να έχουμε ανάπτυξη και να στηρίξουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι υπογράμμισε τους εταίρους την ανάγκη να στηριχθεί η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Αναφορικά με τη νέα στήριξη από τους εταίρους, η οποία όπως είπε μπορεί να είναι ανάλογη της πρώτης των 110 δισ. ευρώ, αν και δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το ακριβές ποσό, ανέφερε ότι η απόφαση προβλέπει μια αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, κάτι που θα ανακουφίσει ακόμη περισσότερο τη χρηματοδότηση του χρέους, είπε.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δύσκολες προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να σταθεί όρθια η χώρα. Αν είχαμε φτάσει στη χρεοκοπία, την επόμενη μέρα δεν θα είχαμε σύστημα υγείας, οι συντάξεις θα μειώνονταν κατά 70%, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθούς στο δημόσιο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πονάμε, αλλά έχουμε βάλει τη χώρα σε μια ασφαλή πορεία.

Τόνισε ακόμη ότι οι εταίροι θεωρούν πως είμαστε συνεπείς, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις διορθωτικές κινήσεις και στη συνεχή διαπραγμάτευση με την τρόικα, επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και τη μείωση του επιτοκίου μόνο με τα ωραία λόγια.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος δεν απέκλεισε τη λήψη πρόσθετων μέτρων το επόμενο διάστημα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αν είμαστε γρήγοροι όχι μόνο δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα αλλά θα έχουμε και ελάφρυνση , κι αυτό θα συμβάλει στο να άρουμε βάρη που κουβαλά πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, είπε.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της συναίνεσης στην Ελλάδα είπε ότι δεν πρόκειται να υποδείξει σε κανένα τι θα κάνει, και πως αποφασίζει το κάθε κόμμα και κρίνεται από τον ελληνικό λαό.


 

Top