Με “ανταρσίες” και διαγραφές βουλευτών και στα δύο μεγάλα κόμματα ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για την ενεργοποίηση των μέτρων που επέβαλαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ναι στα μέτρα ψήφισε η Ντόρα Μπακογιάννη παρά την αντίθετη γραμμή του κόμματός της με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός Νέας Δημοκρατίας.
“Παρών” ψήφισαν τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ “ναι” στα μέτρα είπαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ανακοίνωσε την άμεση διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ των τριών «ανταρτών». Τα μέτρα υπερψηφίστηκαν με 172 «ναι», 121 «όχι» και τρία «παρών».
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δήλωσαν παρών και διαγράφηκαν είναι οι Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλης Οικονόμου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την ανάγνωση της απόφασή του να διαγράψει τους τρεις βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι "κάθε μάχη έχει και απώλειες".
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου των μέτρων, επικράτησε η σκληρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι είναι θέμα πολιτικής ευθύνης η στήριξη των μέτρων ενώ επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία επιρρίπτοντας της ευθύνες για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο Αντώνης Σαμαράς υπεραμύνθηκε της απόφασής του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Την ίδια στιγμή, η Ντόρα Μπακογιάννη, υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τα μέτρα παρά την κομματική πειθαρχία για καταψήφισή του που είχε επιβαλλει ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε ήδη την επιστολή διαγραφής της Ντόρας Μπακογιάννη. Ό αδερφός της βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης πειθάρχησε και καταψήφισε.
Λίγο μετά τη διαγραφή της απο το κόμμα η κ. Μπακογιάννη είπε τα εξής: "Την ώρα που το δίλημμα είναι χρεοκοπία ή θυσίες, δεν μπορώ να πω στους Έλληνες ότι πατριωτισμός σημαίνει κορώνες, ανευθυνότητα και άρνηση της πραγματικότητας.Την ώρα που τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ, δεν μπορώ να κάνω ότι δεν καταλαβαίνω. Σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πράξω το χρέος μου. Ψήφισα επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου «μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ» και θα καταψηφίσω άρθρα όπως είναι αυτά της μείωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων και της αύξησης του ΦΠΑ.Μοναδικός γνώμονας των πράξεών μου είναι το συμφέρον της πατρίδας και η συνείδησή μου. Και αναλαμβάνω πλήρως το βάρος της ευθύνης των επιλογών μου".
Ενταση στη Βουλή
Νωρίτερα, επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, καταλογίζοντας στην προηγούμενη κυβέρνηση διαφθορά και πελατειακή αντίληψη. «Καθημερινά βλέπω στα υπουργεία να αναδύεται η τραγωδία της ανευθυνότητας, η αντίληψη του πλιάτσικου που επικρατούσε», δήλωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την έντονη αντίδραση βουλευτών της ΝΔ.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μέσα στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ «φτιάχτηκε ένα δεύτερο δημόσιο», με διορισμό επιπλέον 60.000 δημοσίων υπαλλήλων και 100.000 νέων συμβασιούχων
"Πραγματικός πατριωτισμός σήμερα είναι να κάνουμε το παν να μην χρεοκοπήσει η χώρα" είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε : "Δεν θα επιτρέψουμε την κερδοσκοπία και τη χρεοκοπία της χώρας μας'.
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τη ΝΔ να στηρίξει την προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας και πρόσθεσε πως το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την ευρεία συναίνεση στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Σαμαράς: Ψάχνετε για συνένοχους
Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ δεν δέχεται καμία σκέψη για αναδιάρθρωση του χρέους.
Δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας, είπε στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου. Επέρριψε δε την ευθύνη για την κρίση χρέους στη σημερινή κυβέρνηση και απάντησε με σκληρό τρόπο στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν περίμενε «τέτοια πρωτόγνωρη όξυνση» από την πλευρά του πρωθυπουργού, την απέδωσε όμως στην «αμηχανία και τις ευθύνες» της κυβέρνησης. «Η αμηχανία σάς γυρίζει πίσω στο παλιό ΠΑΣΟΚ» λέγοντας ότι από το «δώστα όλα» του 1989 στο «υπάρχουν λεφτά» του 2009 δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα «πρέπει να μιλήσουμε για τη νέα μεταπολίτευση, να ακούσουμε τον κόσμο» και είπε «ναι» σε Βουλή 200 βουλευτών, στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και σε αναθεωρητική Βουλή «για να περάσουμε τις αναγκαίες τομές».
«Για το χθες δεν ξέρω ποιος φταίει. Αλλά δεν θα αφήσω αναπάντητα όσα είπατε» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και απάντησε με σκληρό τρόπο σε όσα είπε ο κ. Παπανδρέου για την πορεία των spread, τις υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους. τα «δώρα σε συνδικαλιστές» και τις σπατάλες από υπουργεία.
«Σήμερα χρεοκοπεί ένα ολόκληρο σύστημα αναδιανομής δανεικών που εσείς δημιουργήσατε» τόνισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ψάχνει για συνενόχους «και εμείς συνένοχοι δεν γινόμαστε». Ξεκαθάρισε δε ότι το κόμμα του δεν δέχεται καμία σκέψη για αναδιάρθρωση του χρέους και λέει «όχι» στα μέτρα γιατί οδηγούν τη χώρα σε βαθιά ύφεση.
«Ψάχνετε για συνένοχους και εμείς συνένοχοι δεν πρόκειται να γίνουμε», τόνισε, λέγοντας προς την κυβέρνηση ότι βάζει τον κόσμο πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και γι’αυτό δεν πρόκειται η ΝΔ να ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Παπακωνσταντίνου: "Σε δυο εβδομάδες δεν θα έχουμε χρήματα!"
«Σε δύο εβδομάδες λήγει το ομολογιακό δάνειo και δε θα έχουμε χρήματα», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση στη Βουλή και πρόσθεσε ότι τα κοινοβούλια της Ευρώπης αυτή την ώρα ψηφίζουν για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. «Το ελληνικό κοινοβούλιο θα κάνει το καθήκον του;» διερωτήθηκε.
"Η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από αγορές και η μόνη λύση είναι ο μηχανισμός που για να ενεργοποιηθεί απαιτείται να ληφθεί 3ετές πρόγραμμα. Είναι τόσο απλό", είπε ο υπουργός Οικονομικών.
"Τα χρήματα", πρόσθεσε, "δεν έρχονται μόνα τους..! Πρέπει όχι μόνο η Κυβέρνηση αλλά και οι πολίτες να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση Ελλάδας. Μπορούσε η Ελλάδα μόνη της; Ναι, μπορούσε αν είχε κηρύξει πτώχευση, όμως για 10 χρόνια… Επιλέξαμε όμως τον δύσκολο δρόμο!
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στη Ν.Δ. κατηγορώντας την οτι έκρυψε προβλήματα κάτω από το χαλί.
"'Έκανε", είπε, "μια κρατικοδίαιτη οικονομία ακόμη πιο κρατικοδίαιτη. Εξαπάτησε πολίτες λέγοντας ψέματα… Διπλασίασε τα χρέη. Αυτή η παράταξη δίνει σήμερα μαθήματα οικονομίας; Και δεν ζητάει ούτε μια συγνώμη!"
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναρωτήθηκε: "Είναι καθυστέρηση να φτιάξεις πρόγραμμα σταθερότητας που ψηφίζεται από την Ε.Ε.; Να ανοίξεις όλα τα μέτωπα; Κυβερνάμε 6 μήνες, όχι 6 χρόνια".
Νωρίτερα επίθεση στο οικονομικό επιτελείο και κυρίως στην Λούκα Κατσέλη έκανε ο Γιώργος Φλωρίδης.
"Για να εξισορροπηθούν οι μειώσεις των μισθών πρέπει να πέσουν οι τιμές. Δυστυχώς λυπάμαι να πω οτι δεν έχει γίνει τίποτα στο επίπεδο των τιμών. Η χώρα ή είναι σε πόλεμο και χρησιμοποιεί συνθήκες πολέμου αλλιώς δεν μπορεί κάποιοι να κάνουν σα να είναι σε σχολική εκδρομή", είπε ο χαρακτηριστικά.
Για εκχώρηση κυριαρχίας, μίλησε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΝ. Μίλησε για εκχώρηση κυριαρχίας στα όργανα της Ε..Ε, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, γεγονός που όπως είπε είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά.
" Όταν είσαι σε πόλεμο πρέπει να έχεις εφεδρείες και όχι να συστήνεις εξεταστικές επιτροπές για την οικονομία", είπε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τασούλας.
Αναφερόμενος στο ΔΝΤ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό οτι θέλει συνενόχους και όχι συμμάχους στον πόλεμο που ακόμη αμφιβάλλω αν έχει καταλάβει ο ΓΑΠ ότι έχει βάλει τη χώρα.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ συνέχισε την κόντρα που έχει ξεκινήσει με το ΛΑΟΣ λέγοντας :
" Αυτοί που έκαψαν και έκαναν τα επεισόδια ήταν ακροδεξιοί που πάνε χέρι – χέρι με τον Καρατζαφέρη."
Ο Μάκης Βορίδης από το ΛΑΟΣ είπε μεταξύ άλλων: "Οφείλει να γίνει κάθαρση, να υπάρξει τιμωρία. Να γίνει εξεταστική για οικονομία και να γίνει πραγματικός έλεγχος πόθεν έσχες αναδρομικά. Και να υπάρξει καταλογισμός πολιτικών ευθυνών. Οι πολίτες λένε εσείς που μας καταστρέψατε μας λέτε για το μέλλον; Αφού το κλείσατε το μαγαζί!
"Οι γονείς μου είναι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ. Γυρνώντας στο σπίτι με ρώτησαν ‘τι ψήφισες; Ψήφισες να μειωθεί η σύνταξη μας; Τα 600 ευρώ. Αυτό ψηφίζεις; Έχω μια απάντηση που δινόταν ιστορικά. Μητρός τε και πατρός τε, πάντων τιμιότερον και αγιότερον είναι η πατρί» (Δηλ. «πάνω από τη μητέρα και τον πατέρα είναι η πατρίδα».
Στο σημείο αυτό καταχειροκροτήθηκε από τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Tην πρόθεση της ΝΔ να καταψηφίσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με ΕΕ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας επανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Όπως ανέφερε, πέφτουν σαν δαμόκλειος σπάθη στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, ενώ δεν εμπεριέχουν αναπτυξιακή προοπτική.
Επιπλέον, κάλεσε την κυβερνητική πτέρυγα να ανοίξουν από κοινού, με συναίνεση και υπευθυνότητα, όλα τα θέματα του πολιτικού συστήματος, κρίνοντας ότι «ζούμε σήμερα μία παρακμιακή τροχιά του πολιτικού συστήματος».
Ο κ. Κεφαλογιάννης απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ δύο αρνητικές συνεισφορές: την αλλαγή -όπως ανέφερε- νοοτροπίας των πολιτών στη χαμένη δεκαετία του ’80 και τη ναρκοθέτηση της προσπάθειας για την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση: «Αυτή η χρονική υστέρηση να αντιληφθεί το ΠΑΣΟΚ την πραγματικότητα μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση».