Οπερα Lakme στο Μεσαιωνικό Κάστρο Πάφου

Την εξωτική όπερα Lakme του Γάλλου συνθέτη Leo Delibes Lakme, παραγωγή της Εθνικής Οπερας της Σόφιας, παρουσιάζει το τριήμερο 4-6 Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου, στο Λιμανάκι της Πάφου, η εταιρεία Pafos Aphrodite Festival Cyprus (PAFC), φιλοδοξώντας να προσφέρει στους λάτρεις του λυρικού δράματος, για 11η χρονιά, μια υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων παραγωγή.

Οι παραστάσεις θα αρχίζουν στις 20:00 και οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται στις 80, 60, 50, 35 ευρώ.

Σε ομιλία του στη δημοσιογραφική διάσκεψη, στην παρουσία των Υπουργών Παιδείας και Εμπορίου, Ανδρέα Δημητρίου και Αντώνη Πασχαλίδη, του Προέδρου του ΚΟΤ Πάνου Εγγλέζου, της Πολιτιστικής Ακόλουθου της Πρεσβείας της Βουλγαρίας στην Κύπρο Antonia Veleva, ο Πρόεδρος του ΔΣ της PAFC είπε ότι έντεκα χρόνια μετά από το πρώτο ''Pafos Aphrodite Festival'', τα γεγονότα τους επιτρέπουν να προβάλλουν το Φεστιβάλ ως έναν καθιερωμένο πολιτιστικό θεσμό διεθνούς εμβέλειας και ως ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της Κύπρου στον τομέα του πολιτισμού.

«Εντεκα χρόνια γόνιμης προσφοράς στο κοινό και γενικότερα στον τόπο μας, ο θεσμός αυτός ενδυναμώνει την καλλιτεχνική παιδεία και συνείδηση, προβάλλει το νησί μας μέσα από την πολιτιστική δημιουργία ως χώρο μόνιμης και γόνιμης συνεύρεσης λαών και πολιτισμών. Χάρη στην προσήλωση ανθρώπων με όραμα για την ανάπτυξη του πολιτισμού, και στην αντίληψη ότι η επιτυχία είναι συνάρτηση της ποιότητας, και χάρη στην αποφασιστική στήριξη του κράτους και άλλων δημόσιων οργανισμών, αλλά κυρίως χάρη στην εμπιστοσύνη του κοινού, ο θεσμός αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα γεγονός που προάγει και αναβαθμίζει το πολιτιστικό επίπεδο του τόπου μας. Το φετινό Φεστιβάλ, το εντέκατο στην ιστορία του θεσμού, είναι μια ακόμα πρόκληση και ευκαιρία για να αποδείξουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στην αντίληψη ότι η επιτυχία είναι συνάρτηση της ποιότητας και της ανανέωσης», πρόσθεσε.

Εχέγγυατης φετινής υπερπαραγωγής, είπε ο κ. Βέργας, αποτελούν το αριστουργηματικό έργο του Γάλλου συνθέτη, η φήμη και το κύρος της Εθνικής Οπερας της Σόφιας που αποτελείται από μια μεγάλη ομάδα έμπειρων και καταξιωμένων καλλιτεχνών με διεθνείς διακρίσεις, με επικεφαλής της ομάδας παραγωγής τον σκηνοθέτη του έργου καθηγητή Plamen Kartaloff και μαέστρο της ορχήστρας τον Francesco Rosa, ενώ στην ομάδα των ερνηνευτών περιλαμβάνονται σολίστες διεθνούς κλάσης και περιωπής όπως τις Petia Ivanova, Diana Genova, και τον τενόρο Shalva Mukeria.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα συμμετάσχουν και φέτος Κύπριοι καλλιτέχνες η μέτζο σοπράνο Σβέτα Χριστοφόρου και ο τενόρος Αντώνης Κουτρουπής.

Η όπερα «Lakme», είπε, σε τρείς πράξεις στη γαλλική θεωρείται μια από τις πιο εξωτικές όπερες με αισθησιακό πρελούδιο.

«Η πρώτη επίσημη παράσταση δόθηκε στην όπερα Κομίκ του Παρισιού στις 14 Απριλίου 1883. Το έργο είναι γεμάτο με ωραίες σκηνές, ανεπανάληπτες και δημοφιλείς άριες όπως είναι η «Αρια των Λουλουδιών» και η «Αρια των Κουδουνιών», μεγάλα χορωδιακά, μπαλέτο, έντονο πάθος, πλούσια σκηνικά μεταφέροντας το θεατή στο εξωτικό τοπίο που διαδραματίζεται το έργο, κλιμακούμενη ένταση και πολύπλοκα φινάλε», συμπλήρωσε.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Εθνική Οπερα της Σόφιας, ο κ. Βέργας είπε ότι η συμμετοχή της στο φετινό φεστιβάλ ενισχύει και εμπλουτίζει τις σχέσεις και τους δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και Βουλγαρίας και δείχνει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ φορέων των δύο χωρών στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου είπε ότι το κέρδος από το Pafos Aphrodite Festival υπήρξε μέχρι σήμερα πολλαπλό διότι ο θεσμός κατάφερε να αναβαθμίσει ποιοτικά το καλλιτεχνικό επίπεδο στην Κύπρο, να προβάλει την Κύπρο στο εξωτερικό, να καλλιεργήσει τη μουσική παιδεία μεταξύ των Κυπρίων, να εμπλουτίσει το ποιοτικό τουριστικό προϊόν και τις πολιτιστικές σχέσεις της Κύπρου με άλλες χώρες και να αξιοποιήσει Κύπριους καλλιτέχνες στο καλλιτεχνικό δυναμικό των παραστάσεων, που ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του Pafos Aphrodite Festival από την ίδρυση του το 1998.

«Την επιτυχία εγγυώνται τα βασικά στοιχεία της νέας παραγωγής και η παγκόσμια φήμη και η εγνωσμένη αξιοπιστία της Εθνικής Οπερας της Σόφιας. Ο θετικός αντίκτυπος στις σχέσεις Βουλγαρίας - Κύπρου είναι ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της φετινής διοργάνωσης. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εύχεται στα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας καλή συνέχεια στο έργο τους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα στέκεται πάντοτε αρωγός στις προσπάθειές τους», σημείωσε.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης είπε ότι το φεστιβάλ βοηθά στη βελτίωση και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Κύπρου – Βουλγαρίας, «μιας χώρας με την οποία έχουμε άριστες σχέσεις και στοχεύουμε να τις βελτιώσουμε ακόμη καλύτερα».

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Πάνος Εγγλέζος είπε ότι το Φεστιβάλ αποτελεί καταξιωμένο θεσμό που προσφέρει θέαμα υψηλής ποιότητας στο μαγευτικό χώρο μπροστά από το κάστρο της Πάφου.

«Ο μεγάλος αριθμός των ντόπιων και ξένων επισκεπτών, που κάθε χρόνο προσελκύουν οι παραστάσεις του Φεστιβάλ, αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας του. To φεστιβάλ προσφέρει την ευκαιρία στο φιλόμουσο κοινό να απολαύσει εξαιρετικά ποιοτικά έργα όπερας από καθιερωμένα διεθνώς θέατρα όπερας. Ο ΚΟΤ, αναγνωρίζοντας την πολιτιστική αξία του φεστιβάλ αλλά και τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για τον τουρισμό, στηρίζει το θεσμό. Το Φεστιβάλ ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει , όχι μόνο η Πάφος αλλά η Κύπρος γενικότερα. Η Κύπρος με την πλούσια ιστορία της αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού, τον οποίο οφείλουμε να στηρίξουμε, να αναδεικνύουμε και να προβάλουμε», συμπλήρωσε.

Μιλώντας εκ μέρους του Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Κύπρο, η Πολιτιστική Ακόλουθος της πρεσβείας Antonia Veleva, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο θεσμός του Pafos Aphrodite Festival αποτελεί ένα εξαιρετικό πολιτισμικό γεγονός, όπου γιορτάζεται η κουλτούρα και η τέχνη που κάνει την παρουσία της Κύπρου στον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής ολοένα και πιο ισχυρή.

Η κ. Veleva αφού ανέφερε ότι η επιτυχία του φεστιβάλ έχει επισφραγιστεί εδώ και μια δεκαετία, λόγω του ζωηρού κοινωνικού ενδιαφέροντος στη μουσική και στην κουλτούρα, που κάνει την παρουσία της Κύπρου στον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής ολοένα και πιο ισχυρή, χαρακτήρισε ως τιμή τη συμμετοχή της Κρατικής Οπερας της Σόφιας στον πετυχημένο αυτό θεσμό και ιδανική ευκαιρία να γνωρίσει το κυπριακό κοινό μερικούς από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της Βουλγαρίας.

Η υπόθεση της όπερας


Ο Νικαλάνθα, βραχμάνος ιερέας και ορκισμένος εχθρός των Αγγλων αποίκων, έχει αναθέσει στην κόρη του, Λακμέ, τη φροντίδα του ιερού κήπου στη διάρκεια μιας σύντομης απουσίας του. Η Λακμέ και η Μαλλίκα πηγαίνουν στη ζούγκλα να μαζέψουν λουλούδια Κατά την διάρκεια της απουσίας της, παρότι ο τόπος είναι απαγορευμένος στους Ευρωπαίους, ο Τζέραλ και ο Φρέντερικ, συνοδευόμενοι από την Ελλεν, τη Ρουζ και την κυρία Μπένσον μπαίνουν στον ιερό χώρο και γοητεύονται με τον κήπο. Γρήγορα αποχωρούν. Ο Τζέραλντ, ωστόσο, παραμένει να ρισκάρει, παρά τις προειδοποιήσεις των φίλων του. Η Λακμέ επιστρέφει με βάρκα από το ποτάμι, συναντάει τον Τζέραλντ και ερωτεύονται ο ένας τον άλλον. Ο Τζέραλντ φεύγει την στιγμή που μπαίνει ο Νικαλάνθα ορκισμένος να εκδικηθεί τον εισβολέα. Μια καταιγίδα που ξεσπάει εμποδίζει τον Νικαλάνθα να ακολουθήσει τον Τζέραλντ, που ωστόσο δηλώνει πως θα σκοτώσει αυτόν τον ξένο.

Δεύτερη Πράξη:
Παζάρι στην κοντινή πόλη. Ο Νικαλάνθα έχει έρθει εδώ με την κόρη του μεταμφιεσμένοι κι οι δυο τους σε ζητιάνους. Αναγκάζει τη Λακμέ να τραγουδήσει με καμπανάκια ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσει την προσοχή του Αγγλου. Ο Τζέραλντ, που βρίσκεται ανάμεσα στο πλήθος αναγνωρίζει την φωνή της, και καθώς έρχεται κοντά της, ο πατέρας της τον μαχαιρώνει αλλά το τραύμα του δεν είναι θανατηφόρο. Τον νομίζουν νεκρό, η Λακμέ όμως βάζει την υπηρέτριά της να τον πάρει μακριά από κει.

Τρίτη Πράξη:

Η Λακμέ έχει κρύψει τον Τζέραλντ σε μια καλύβα στο δάσος, όπου τον φροντίζει να αναρρώσει. Η Λακμέ, φοβούμενη ότι η αγάπη του Τζέραλντ δεν θα κρατήσει πολύ, πάει να φέρει το μαγικό νερό που, σύμφωνα με μια ινδουιστική πρόληψη δένει αυτόν που θα το πιει, αιώνια στην αγάπη. Κατά την απουσία της, βρίσκει τον Τζέραλντ ο φίλος του ο Φρέντερικ και τον καλεί να επιστρέψει στα στρατιωτικά του καθήκοντα. Η Λακμέ γυρίζει, και βλέποντας τον Τζέραλντ να θέλει να γυρίσει πίσω, δηλητηριάζεται με το χυμό ενός λουλουδιού και πεθαίνει στην αγκαλιά του. Ο Νικαλάνθα ηρεμεί, αφού η κόρη του με το θάνατό της εξιλεώθηκε για την ντροπή της.
Top