Greg Ladanyi

"Η Άννα Βίσση κουβαλά την Ελλάδα στους ώμους της"
Η Άννα Βίσση ετοιμάζει αυτόν τον καιρό ένα αγγλόφωνο άλμπουμ και
πίσω από αυτήν, κρύβεται ένας θρύλος στον τομέα του, ένας βραβευμένος μουσικός παραγωγός, που έχει γίνει η σκιά της μεγάλης τραγουδίστριας. Ο Greg Ladanyi, που θέλει να μεταφέρει το ελληνικό στοιχείο στον κόσμο, μέσω... της Άννας! Ο διακεκριμένος παραγωγός φωτογραφήθηκε στο «Π» και μας μίλησε για όλα.


ΜΙΑ ΗΡΕΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Στις 12 Φεβρουαρίου, στην απονομή των βραβείων «Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2008», η Άννα εξέπληξε τους πάντες ερμηνεύοντας ζωντανά τραγούδια από το τελευταίο της άλμπουμ «Απαγορευμένο». Η εμφάνισή της, η χροιά της φωνής της, οι νέοι ήχοι των τραγουδιών της, οι κινήσεις της, όλα μαζί, μας δήλωναν ότι κάτι άλλαξε. Καθώς τραγουδούσε, ένα πρόσωπο την παρακολουθούσε από τη θέση του, ανάμεσα στο κοινό. Είναι ο άνθρωπος που έχει γίνει η σκιά της. Το βλέμμα που ανταποδίδει στην Άννα φαίνεται καθησυχαστικό… τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε. «Είναι σπουδαίο αυτό που κάνει η Άννα» μου είπε, επαινώντας την για την απόφασή της να δίδεται σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο ΔΙΑΣ μία υποτροφία σ’ ένα ταλαντούχο κορίτσι για μουσικές σπουδές κάθε χρόνο. «Όλοι όσοι έχουμε επιτυχία, οφείλουμε να τη μοιραζόμαστε με άλλους», τόνισε ο μουσικός παραγωγός.

ΜΕ ΤΟ GRAMMY ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ
Ο Greg Ladanyi, πρόεδρος του ομίλου Maple Jam Music Group, εκπέμπει θετικότητα και ηρεμία. Παρόλη την 30χρονη πείρα του στο χώρο της μουσικής, τις επιτυχίες και τα επιτεύγματά του, σημασία για τον ίδιο έχει μόνο το παρόν. Η απάντησή του στο ερώτημα για τη σημασία του βραβείου που πήρε το 1982 (αν και είχε προταθεί πολλές φορές), φανέρωνε αυτήν τη φιλοσοφία. «Με το συγκρότημα Toto για το άλμπουμ ‘‘Toto’’, πήραμε 7 βραβεία από τις 9 υποψηφιότητες, μεταξύ άλλων, Καλύτερο Άλμπουμ, Καλύτερος Παραγωγός, Καλύτερο Τραγούδι κτλ. Αλλά σε αυτό το στάδιο της ζωής μου, η αναγνώριση που συνοδεύεται από την υποψηφιότητα και η συμμετοχή μου στη νίκη με μια ομάδα ανθρώπων, ήταν υπέροχη -η νίκη είναι ωραία- αλλά είναι σημαντική; Δεν με κάνει διαφορετικό σαν άτομο ή με βοηθά να κάνω κάτι καλύτερα. Δεν με ανησυχούσε ποτέ αν θα κέρδιζα ένα Grammy ή όχι. Αν αυτή ήταν η ανησυχία μου, νομίζω θα είχα μεγάλο πρόβλημα». Εκτός από την εξαιρετική δουλειά του, που του χάρισε το Grammy, o Greg έχει συνεργαστεί με πολύ γνωστά ονόματα, όπως με τον Jackson Browne (σε 6 άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του «Running On Empty»), με τον Don Henley (τραγουδιστή των «The Eagles»), με τους «Fleetwood Mac» («Fleetwood Mac Greatest Hits» και «Behind The Mask»), με τους «The Church», «Clannad», τους «Asia» και άλλους.

EΝΑΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙ ΕΝΑΣ… ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ!
Εκεί που η Maple Jam Music Group άρχισε να οραματίζεται αυτό που ήθελε από την Άννα, έψαξε ανάμεσα στους γνωστούς Αμερικανούς συνθέτες, στιχουργούς (Patrick Leonard, C. J. Vanston, Glen Balard) και άλλους συνεργάτες στη μουσική βιομηχανία, για να ετοιμαστεί ένα αγγλόφωνο άλμπουμ. Υπολογίζεται ότι αυτό το άλμπουμ, που θα περιέχει στοιχεία r n’ b, hip hop και λίγο rock ‘n roll, θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ όμως, οι παραγωγοί έκαναν διάλειμμα για να δημιουργηθεί και να παρουσιαστεί αυτό που ξέρουμε σήμερα ως «Απαγορευμένο». Τα δύο άλμπουμ έχουν κοινά στοιχεία. Μερικά από τα τραγούδια υπάρχουν και στα δύο σε διαφορετική γλώσσα, με τον ανάλογο στίχο. Για παράδειγμα, το τραγούδι «Απαγορευμένο» θα κυκλοφορεί και στο αγγλόφωνο άλμπουμ με τον τίτλο «Crime».

Η AΝΝΑ ΣΤΟ L.A
Η γνωριμία του Greg με την Άννα έγινε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο στο Λος Άντζελες, όταν η Άννα ήθελε να ετοιμάσει ένα δίσκο. «Άρχισα να γνωρίζω το θαυμάσιο ταλέντο της Άννας» σχολιάζει ο Greg, «την προσωπικότητά της και είμαι σε θέση, σαν παραγωγός που έχει εργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες, να ξέρω ότι η Άννα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Έχει τις ίδιες ικανότητες, τις ίδιες καλλιτεχνικές αξίες με αυτούς. Είναι πολύ καλή». Αυτό που κυρίως βλέπει στην Άννα μας ο Greg Ladanyi είναι την Ελλάδα, την ελληνική κουλτούρα. «Είναι η Ελληνίδα Θεά της εποχής μας. Είναι φανερά η Ελληνίδα τραγουδίστρια, εκείνη η οποία φωνάζει με το είναι της ‘‘είμαι η Ελλάδα’’. Όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται για την Ελλάδα -είναι ρομαντική, μυστήρια, έχει ιστορία, έχει παράδοση, έχει κληρονομιά…». Όσο για την καριέρα της Άννας εκτός των ελληνικών συνόρων, ο Greg έχει μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα. Η Άννα «μεταφέρει» την Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο. «Η Άννα Βίσση κουβαλά την Ελλάδα στους ώμους της». 
Top