Στο Hadassah θεράπευσαν ασθενή με Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση

Θεραπεύτηκε στο Hadassah ο πρώτος ασθενής με Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS) - νόσος του κινητικού νευρώνα.

Πρόκειται για τον ραβίνο Refoel Shmulevitz από το Ισραήλ, ο οποίος ενδεχομένως να θεραπεύτηκε από την ασθένεια τον περασμένο Ιούλιο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η θεραπεία του Refoel Shmulevitz έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, όπου διεξάγονται έρευνες για τη θεραπεία που είναι γνωστή ως NurOwn.

Ο ραβίνος είχε διαγνωστεί με ALS το 2010 στην κλινική Mayo στη Μινεσότα των ΗΠΑ και τον περασμένο Ιούνιο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε καθηλώνοντάς τον σε αναπηρικό καροτσάκι και μειώνοντας πολύ την ικανότητά του να μιλά και να αναπνέει. Γι’ αυτόν το λόγο ζητήθηκε να γίνει δεκτός, κατ’ εξαίρεση, για θεραπευτική αγωγή με την NurOwn.

Η ασθένεια ALS είναι γνωστή και ως Lou Gehrigs, από τον παίκτη του μπέιζμπολ στον οποίο έγινε η πρώτη διάγνωση το 1939. Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Η ασθένεια αυτή διαγιγνώσκεται σε 5.600 άτομα κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ και δεν είναι γνωστό τί την προκαλεί.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία θεραπεία της, εκτός από κάποιες θεραπείες που καθυστερούσαν την εξέλιξή της και μείωναν τους πόνους των ασθενών. Η θεραπεία NurOwn γίνεται με βλαστοκύτταρα.

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο η ιατρική ομάδα του Ελληνα νευρολόγου Δημήτριου Καρούση, στο Hadassah, απέδειξε ότι η θεραπεία του ALS με την NurOwn δεν είχε καθόλου παρενέργειες και δόθηκε η επίσημη άδεια για δοκιμές σε ασθενείς τόσο στο Ισραήλ, όσο και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA).

Ο καθηγητής Καρούσης είναι Διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας του Τμήματος Νευρολογίας του Νοσοκομείου Hadassah και ηγείται μικτής ομάδας.

Συντονίστρια της έρευνας είναι η Κύπρια νευρολόγος στο Hadassah Δρ. Παναγιώτα Πέτρου. Η επιστημονική ομάδα που διεξάγει τις έρευνες για το NurOwn πιστεύει ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει και ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ALS.

Όπως φάνηκε κατά τη θεραπεία του ραβίνου, σε ελάχιστες εβδομάδες ο ασθενής είχε πολύ σημαντική βελτίωση της υγείας του, μπορούσε να μιλά, να περπατά, να αναπνέει ακόμα και να ανεβαίνει σκάλες.

Ο καθηγητής Καρούσης δήλωσε ότι «αν και δεν μπορούμε να βγάλουμε επιστημονικά συμπεράσματα από την αντίδραση ενός μόνο ασθενή, τα αποτελέσματα της κατάστασης του ραβίνου Shmulevitz είναι πολύ σημαντικά».

Οι κανονικές δοκιμές του NurOwn θα συνεχιστούν τόσο στο Ισραήλ, όσο και στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ

Top