Αλεπού πυροβόλησε κυνηγό!

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Κοντά στο χωριό Old Podduby στη Λευκορωσία, ένας 40χρονος κυνηγός, αφού πλήγωσε μία αλεπού με το όπλο του, την πλησίασε για να την αποτελειώσει. Εκείνη όμως σηκώθηκε και έδωσε την πάλη της ζωής της. Κατά τη διάρκεια της πάλης το πόδι της πάτησε κατά λάθος τη σκανδάλη, πετυχαίνοντας τον κυνηγό στο πόδι. Αφού τον πυροβόλησε, έφυγε τρέχοντας… Ο κυνηγός, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο και έχει πάθει σοκ.
Οι Αρχές εξετάζουν και το ενδεχόμενο ο κυνηγός να έχει πυροβοληθεί από άλλο άτομο ή να προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Στη φύση οι αλεπούδες μπορούν να ζήσουν μέχρι και δέκα χρόνια, αλλά οι περισσότερες πέφτουν θύματα κυνηγών πριν γίνουν τεσσάρων χρόνων. Το κυνήγι της αλεπούς επιτρέπεται στη Λευκορωσία ολόχρονα. Η αλεπού θανατώνεται για τη γούνα της, που συνήθως καταλήγει στις πασαρέλες για τις στυλιστικές επιλογές των ανθρώπων.

2011, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακήρυξε το 2011 Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού με το σύνθημα: «Γίνε εθελοντής! Η προσφορά σου είναι σημαντική». Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να συνεισφέρει κανείς στο συνάνθρωπό του, στα ζώα και το περιβάλλον, φτάνει να υπάρχει θέληση. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι αφιερώνουν χρόνο και γνώσεις για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη, να στηρίξουν την κοινότητά τους ή να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού (ΕΕΕ) 2011 υπάρχουν τέσσερις βασικοί στόχοι: 1. Η μείωση των εμποδίων για τον εθελοντισμό στην ΕΕ, 2. Η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων και η βελτίωση της ποιότητας του εθελοντισμού, 3. Η ανταμοιβή και η αναγνώριση των εθελοντικών δραστηριοτήτων και 4. Η ευαισθητοποίηση όσον αφορά στην αξία και τη σημασία του εθελοντισμού. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η Επιτροπή θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων στα κράτη-μέλη. Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην κατάρτιση των εθελοντών, στην πιστοποίηση και τη διασφάλιση της ποιότητας, καθώς και στην εξεύρεση των κατάλληλων εθελοντικών ευκαιριών για τους δυνητικούς εθελοντές. Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει νέες πρωτοβουλίες δικτύωσης, ευρωπαϊκής εμβέλειας, με στόχο την προώθηση των διασυνοριακών ανταλλαγών και συνεργιών ανάμεσα σε εθελοντικές οργανώσεις και άλλους κλάδους, ιδίως στον επιχειρηματικό κόσμο. Αν πιστεύετε ότι το θέμα σάς αφορά, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) www.volunteerism-cc.org.cy, email: info@volunteerism-cc.org.cy, ή τηλεφωνήστε στο 22514786.

OSLO FASHION WEEK ΧΩΡΙΣ ΓΟΥΝΕΣ

Η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεν θα αφήσει αυθεντικές γούνες να ανέβουν στις πασαρέλες. Σε φάρμες ή ράντζα γούνας θανατώνονται, κυρίως με ηλεκτροσόκ (στην καλύτερη περίπτωση), πέρα από 30 εκατομμύρια ζώα το χρόνο σε χώρες που δεν έχει ακόμα απαγορευτεί η τακτική. Γι’ αυτό και οι φιλοζωικές οργανώσεις φωνάζουν για να σταματήσει η εμμονή στην αγορά αυθεντικής γούνας. Θετικό βήμα στο θέμα αυτό έκανε πολύ πρόσφατα η Νορβηγία, ανακοινώνοντας ότι δεν θα επιτραπεί η επίδειξη αυθεντικής γούνας στο Fashion Week του Όσλο το Φεβρουάριο, ούτε και στα επόμενα βέβαια. Ο γενικός διευθυντής του Oslo Fashion Week, Paul Vasbotten, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε η Εβδομάδα Μόδας του Όσλο να είναι η αρένα που προωθεί προϊόντα τα οποία βασίζονται στη χρήση ζώων». Την κίνηση αυτή στήριξε μεγάλη ομάδα Νορβηγών designers, φωτογράφοι και μοντέλα (www.norwegianfashion.no, www.stylebistro.com). Στη Νορβηγία υπάρχουν περίπου 350 φάρμες γούνας και η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε πρόσφατα όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από αυτές. Η νορβηγική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να απαγορεύσει και τις φάρμες γούνας γενικότερα.

ΜΑΓΙΟ ΚΑΤΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑ


Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι καρχαρίες έχουν μία αδυναμία, δεν ξεχωρίζουν όλα τα χρώματα. Το ανθρώπινο μάτι έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει το χρώμα και τη φωτεινότητα, επειδή στο πίσω μέρος διαθέτει τα λεγόμενα κωνία και ραβδία. Τα κωνία αναγνωρίζουν το χρώμα και τα ραβδία τη φωτεινότητα. Η αδυναμία αντίληψης του κόκκινου και του πράσινου είναι η συχνότερη μορφή αχρωματοψίας. Στους καρχαρίες εντοπίστηκε μόνο ένα είδος κωνίων, που σημαίνει ότι έχουν αχρωματοψία. Σε 10 είδη που εξέτασαν οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δεν διέθεταν καθόλου κωνία, ενώ σε επτά είδη ανακάλυψαν ότι διέθεταν κωνία που μπορούσαν να διακρίνουν ένα μόνο χρώμα. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στο σχεδιασμό μαγιό και στολών κατάδυσης που θα απωθούν τους καρχαρίες.

Ο ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΣ ΛΥΚΟΣ

Μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου θα συνεχίζεται το κυνήγι του λύκου στη Σουηδία, το οποίο άρχισε στις 15 Ιανουαρίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως θέλει να πάρει μέτρα, γιατί, όπως επισημαίνει, παραβιάζεται η ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον. Ήδη έχουν ζητήσει από τη Σουηδία να σταματήσει αυτήν την τακτική. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, Janez Potocnik, δήλωσε ότι το κυνήγι παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα απειλούμενα είδη. Η Σουηδία επέτρεψε από πέρυσι το κυνήγι λύκων μετά από 45 χρόνια, ώστε να περιορίσει τον πληθυσμό τους σε λιγότερα από 210 ζώα. Όταν το 2001 η Νορβηγία εξόντωσε ορισμένους λύκους λόγω του ότι ο πληθυσμός τους είχε αυξηθεί πολύ, η Σουηδία… υπέβαλε διαμαρτυρία.

TIP:

ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΙΤΡΙΚΟ ΟΞΥ ΣΤΟ ΧΥΜΟ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΕΙ ΛΙΠΗ, ΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΖΕΙ, ΝΑ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΥΚΑΙΝΕΙ
Top