Σημαντική μείωση 9,7% σημείωσε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2012, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία. Ο δείκτης ανήλθε το φετινό Ιανουάριο στις 77,2 μονάδες, από 85,4 μονάδες τον αντίστοιχο μήνα του περσινού έτους.
Η ηττοπάθεια
Μας ανησυχούν τα στοιχεία. Κάθε Κύπριο πολίτη πρέπει να τον ανησυχούν. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Από μόνη της η ανησυχία όχι μόνο δεν οδηγεί σε διεξόδους, αλλά συχνά ακινητοποιεί κιόλας νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κράτος – ιδίως όταν συνδυάζεται με την επικίνδυνα μεταδιδόμενη τελευταίως νόσο της ηττοπάθειας του τύπου «η κρίση φταίει, εμείς τι μπορούμε να κάνουμε» - αντί να δίνει την αφορμή για να αντιδράσουμε.
Η αντίδραση
Να αντικρίσουμε, δηλαδή, τα δεδομένα μας κατάματα. Να τολμήσουμε να μετρήσουμε τα κουκιά μας. Να μελετήσουμε τις όποιες προοπτικές μας. Να εξετάσουμε τι είναι πραγματοποιήσιμο και τι όχι και σε ποιο χρονικό ορίζοντα, αρχίζοντας από τώρα. Να μετρήσουμε και τους κινδύνους. Να μελετήσουμε όλα τα ενδεχόμενα και τα πιθανά σενάρια. Για τη βιομηχανία, τις οικοδομές, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, για τα ίδια μας τα σπίτια. Να τα βάλουμε όλα κάτω και να μη σηκωθούμε από το τραπέζι, εάν δεν νιώσουμε σίγουροι πως καταφέραμε με σύνεση και υπευθυνότητα να χειριστούμε τα πράγματα στον καθένα από τους τομείς της οικονομίας, γεγονός που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε, πλέον, με πρόγραμμα, άρα και με πιθανότητες επιτυχίας.
Ο «Σατανάς»
Το να αφήνουμε τις συγκυρίες να κάνουν το κουμάντο τους μόνες κι εμείς απλώς να τρέχουμε μετά να τα μπαλώνουμε όπως - όπως, έχοντας την ψευδαίσθηση πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά η κρίση είναι μεγάλη κι εμείς μικροί», οδηγεί μετά βεβαιότητας κάθε νοικοκυριό, κάθε επιχείρηση, κάθε τομέα της αγοράς, την οικονομία ολόκληρη, στα χειρότερα που οπωσδήποτε θα έλθουν, εάν δεν αποτάξουμε το «Σατανά» της ηττοπάθειας και της απραξίας. Εάν με τόλμη και με αποφασιστικότητα και με όποιο κόστος δεν δώσουμε την απάντηση «απεταξάμην!» εννοώντας το και όχι απλώς παπαγαλίζοντας…