• Σταθερή η αύξηση των αιτήσεων στην Κύπρο

Σε αντίθεση με Πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Αμερικής στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου δεν παρατηρήθηκε μέχρις στιγμής μεγάλη αύξηση αιτήσεων από νέους φοιτητές.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews o  Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Ανδρέας Ελευθεριάδης ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί τόσο μεγάλη αύξηση που να μπορεί κάποιος να πει πως δημιουργείται αυξητική τάση στις αιτήσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως ενδεχομένως μία αύξηση να σημειωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη λόγω της απόφασης των αγγλικών πανεπιστημίων να μειώσουν τις αποδοχές αιτήσεων από φοιτητές από χώρες της ΕΕ. «Η κυβέρνηση της Αγγλίας ανάγκασε τα πανεπιστήμια να μειώσουν τις αποδοχές γιατί όσοι φοιτητές ήταν από χώρες της ΕΕ έπαιρναν κυβερνητική χορηγία», εξήγησε. Με αυτό ως δεδομένο, πρόσθεσε, ενδεχομένως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να υπάρξει μία αύξηση στις νέες αιτήσεις, κατέληξε ο κ. Ελευθεριάδης.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του Frederick University, Μιχάλης Φρειδερίκος σημείωσε πως η προσέλκυση φοιτητών στο πανεπιστήμιο ήταν ομαλή μέχρι τώρα. Απέδωσε δε, την πιο πάνω τάση στο γεγονός πως οι ξένοι φοιτητές στο ίδρυμα είναι ελάχιστοι. «Κάθε χρόνο, οι απόφοιτοι της Μέσης εκπαίδευσης είναι περίπου οι ίδιοι σε αριθμό και έτσι δεν αναμένουμε ούτε είχαμε μεγάλες αλλαγές στις νέες αιτήσεις», σημείωσε.

Πάντως, στα Πανεπιστήμια της Αμερικής και κυρίως τα πλέον ακριβά έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αιτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως για το Χάρβαρντ οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 5% ενώ για το Πρίνστον που επίσης συγκαταλέγεται στην ελίτ των αμερικανικών πανεπιστημίων αυξήθηκαν κατά 20% παρόμοια αύξηση σημειώνεται και σε πανεπιστήμια της Αγγλίας όπου γενικότερα καταγράφεται αύξηση 25% στις αιτήσεις. Η άνοδος των αιτήσεων την τελευταία τριετία είναι συνεχής.

Οικονομολόγοι αποδίδουν το πιο πάνω φαινόμενο στην οικονομική κρίση αφού από πολλούς το πανεπιστημιακό πτυχίο αποτελεί σταθερή επένδυση. Όσο πιο φημισμένο, μάλιστα είναι ένα πανεπιστήμιο τόσο περισσότερη ζήτηση υπάρχει για μία θέση σ’ αυτό. Είναι άλλωστε και ή άλλη άποψη που λέει πως ακόμα και αν έχουμε κρίση οι πλούσιοι, που μπορούν να πληρώνουν ακριβά δίδακτρα, δεν έχουν πρόβλημα να τα καταβάλουν.