powered_by_cyta

Τα μεγάλα «τζάκια» της Κύπρου

Ο ορισμός της αυτοκρατορίας στην περίπτωση του επιχειρηματικού γίγνεσθαι δίδεται από τον Γ. Μπαμπινώτη ως «οικονομικός οργανισμός - επιχείρηση με μεγάλο εύρος συναλλαγών, κύκλο εργασιών, υψηλά κέρδη, επιρροή και ισχύ».
Ως συνώνυμα δίδονται το «μεγαθήριο» και ο «οικονομικός κολοσσός».
Στη δική μας περίπτωση μιλάμε για οικογένειες - κολοσσούς του επιχειρείν. Για αυτοκρατορίες που στήθηκαν ή άρχισαν να οικοδομούνται από τους παππούδες, κληροδοτήθηκαν στα παιδιά, εκείνα τις ανέπτυξαν και τις παρέδωσαν ισχυρές στους δικούς τους απογόνους για να συνεχίσουν.   
Γενεές γενεών επιχειρηματίες. Από τον παππού στον εγγονό. Οικογενειακή υπόθεση… ο θρόνος της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας. Ονόματα ηχηρά της κυπριακής κοινωνίας. Οικογένειες που καθορίζουν την πορεία του επιχειρείν και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΑΝΙΤΗ
● Ο Παναγής Σύκας από τη Λανιά, αργότερα γνωστός ως Παναγής Λανίτης, μετακόμισε στη Λεμεσό και άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο τροφίμων.
● Το 1896 οι δύο γιοί του, Νικόλας Π. Λανίτης και Κώστας Π. Λανίτης, δημιούργησαν την εμπορική συνεργασία N.Π. Λανίτης & Σία Λτδ, η οποία με την πάροδο του χρόνου απετέλεσε τη ραχοκοκαλιά του Ομίλου Λανίτη.
● Ο Κώστας Π. Λανίτης απέκτησε με τη σειρά του δύο γιούς, τον Ευαγόρα Κ. Λανίτη και τον Νίκο Κ. Λανίτη. Τα δύο αδέρφια αποφάσισαν σε κάποιο στάδιο να μοιράσουν την οικογενειακή περιουσία και ο καθένας να ακολουθήσει το δικό του δρόμο.
● Ο Ευαγόρας Κ. Λανίτης ανέπτυξε τον Όμιλο Λανίτη, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ο ίδιος απεβίωσε το 1992 και τα ηνία του ομίλου ανέλαβαν οι γιοί του Πλάτων, Κώστας και Μάριος.
● Ο Νίκος Κ. Λανίτης αποφάσισε να ιδρύσει εταιρεία καλλυντικών. Το 1949 εμπλούτισε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του με μια σειρά φρουτοποτών και η εταιρεία του ονομάστηκε Α/φοι Λανίτη.
● Η Α/φοί Λανίτη αναπτύχθηκε το 1950, όταν έγινε ο επίσημος εμφιαλωτής και διανομέας της Coca-Cola στην Κύπρο.
● Το 2006 η Α/φοί Λανίτη εξαγοράστηκε από την Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Coca-Cola. Σήμερα παράγει και διανέμει, μεταξύ άλλων, τους χυμούς και το γάλα Λανίτη, ενώ στην γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνονται ο καφές Illy issimo και τα παγωμένα τσάγια Nestea.

Ο Όμιλος Λανίτη απαρτίζεται σήμερα από τις εταιρείες:
Lanitis EC Holdings
Evagoras Kathleen Foundation
NP Lanitis Ltd
Lanitis Farm Ltd
Amathus Public Ltd
Cybarco Plc
Heavens Gardens Ltd
Lanitis Development
Lanitis Farm Golf Ltd

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ
● Ο Κυριάκος Σάββα μετακόμισε από τον Άγιο Θεόδωρο του Αγρού στη Λευκωσία για να βρει δουλεία και το 1886 ίδρυσε τη δική του εταιρεία. Από τα χρήματα που κέρδιζε αγόραζε συνεχώς ακίνητη περιουσία.
● Ένα ταξίδι του στους Αγίους Τόπους έγινε η αφορμή για να προσθέσει το «Χατζής» στο όνομά του. Έκτοτε ονομαζόταν Χατζηκυριάκος Σάββα.
● Εκείνη την εποχή οι κόρες μιας επιχειρηματικής οικογένειας συνηθιζόταν να παίρνουν κτηματική περιουσία αντί μετοχές και ανάμειξη στις επιχειρήσεις. Συνεπώς η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του Σάββα και του Κώστα Χατζηκυριάκου.
● Η εταιρεία σήμερα εισάγει στην Κύπρο μεγάλα brands οικιακών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, όπως, Aeg, Canon, Kenwood, Siemens και Sony.
●Σήμερα στον Όμιλο εργάζονται άτομα της τρίτης και τέταρτης γενεάς της οικογένειας Χατζηκυριάκου όπως ο Κωνσταντίνος Χατζηκυριάκος, διευθύνων σύμβουλος, ο Ιωάννης Χατζηκυριάκος, γενικός διευθυντής και ο Σάββας Χατζηκυριάκος marketing manager.
●Στην οικογένεια ανήκει επίσης η εταιρεία Linde Hadjikyriakos Gas Ltd η οποία παράγει και εισάγει στην αγορά αέρια, όπως οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα.  


 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑΥΡΑΚΗ
● Το 1904 ο Χαρίλαος Σταυράκης ίδρυσε την οικογενειακή επιχείρηση Charilaos Stavrakis Ltd. Η εταιρεία διέθετε στην αγορά προϊόντα και υπηρεσίες για διακόσμηση.
 
● Ο Χαρίλαος Σταυράκης απέκτησε τρεις γιούς, τον Γιώργο, τον Λεωνίδα και τον Ρένο.
● Σε μεταγενέστερο στάδιο η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του Λεωνίδα και από εκείνον στο γιο  του Χάρη Σταυράκη, ο οποίος διοικεί την εταιρεία σήμερα.
● Ο Γιώργος Σταυράκης απέκτησε τον Χαρίλαο Σταυράκη, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα Υπουργός Οικονομικών. Ο Ρένος Σταυράκης ασχολήθηκε με τη δικηγορία.


 
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
● Ο όμιλος εταιρειών ΜΡΜ έχει περάσει σήμερα στην τρίτη γενιά της οικογένειας Μιχαηλίδη.
 ● Ο Μιχαλάκης Μιχαηλίδης ίδρυσε την εταιρεία το 1928. Τα παιδιά του Νινώ και Πέτρος εργάζονται μέχρι σήμερα στον όμιλο.
● Η Νινώ απέκτησε τον Μιχάλη και τη Φανή και ο Πέτρος την Καίτη, τη Ρένα και τη Μαρίνα. Τα πέντε εγγόνια του Μιχαλάκη Μιχαηλίδη απασχολούνται στον όμιλο.
 
● Σήμερα ο όμιλος ΜΡΜ δραστηριοποιείται σε επτά τομείς της αγοράς: Καλλυντικά, αυτοκίνητα - μοτοσικλέτες, τρόφιμα, οδοντιατρικά προϊόντα, μόδα - αξεσουάρ, είδη φωτογραφίας και εστίαση.
● Είναι αντιπρόσωπος, μεταξύ άλλων, των αυτοκινήτων και σκούτερ Peugeot και των Piaggio και Vespa. Επίσης διαθέτει μια μεγάλη γκάμα καλλυντικών, όπως, Garnier και L’Oreal. Η εταιρεία ασχολείται και με τον τομέα της εστίασης, λειτουργώντας το εστιατόριο Romantica και το ζαχαροπλαστείο Umami.
● Ο Μιχαλάκης Μιχαηλίδης διετέλεσε συνδιευθυντής και συνέταιρος στην εταιρεία Κυπριακός Φαρμακευτικός Οίκος, μέλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εισαγωγέων Φαρμακευτικών Ειδών Κύπρου, μέλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΒΕ, Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού.
TRIVIA
Ο όμιλος απασχολεί περισσότερα από 400 άτομα και ο ετήσιος τζίρος του ξεπερνά τα €100 εκ.


 
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑ
● Τα αδέρφια Χριστάκης, Γιώργος και Κώστας Παπαέλληνας, μαζί με το σύζυγο της αδερφής τους Γιώργο Δρυμιώτη, ίδρυσαν τη Χ.Α. Παπαέλληνας & Σία Λτδ - μητρική του σημερινού Ομίλου Παπαέλληνα - η οποία άρχισε ως εταιρεία παραγγελιοδόχων το 1929. Αργότερα ο Κώστας Παπαέλληνας αποχώρησε και δημιούργησε δική του εταιρεία.
● H Χ.Α. Παπαέλληνας & Σία Λτδ είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς καλλυντικών και φαρμάκων, όπως, La Prairie, Roc, Chanel και Kleenex.
● Ο Χριστάκης Παπαέλληνας είναι πατέρας του Ανδρέα Παπαέλληνα, προέδρου του ΔΣ του Ομίλου Παπαέλληνα και παππούς του Χρήστου Παπαέλληνα, σημερινού εκτελεστικού διευθυντή του ομίλου.
● Από το 1952 η Χ.Α. Παπαέλληνας & Σία Λτδ άρχισε να δραστηριοποιείται στα καταναλωτικά προϊόντα και τα καλλυντικά. Ο Ανδρέας Παπαέλληνας εντάχθηκε στην εταιρεία το 1954, δίδοντας θεαματική ώθηση στις εργασίες της με πρωτοποριακά βήματα.
● Το 1964 η Χ.Α. Παπαέλληνας & Σία Λτδ δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα. Από το 1994 οι εκεί εργασίες της ελέγχονται από την οικογένεια του αδελφού του Ανδρέα Παπαέλληνα, Άθου. Η εταιρεία εκεί είναι γνωστή σήμερα ως Notoscom.
 
● Ο Κώστας Α. Παπαέλληνας δημιούργησε τη Cyprus Pharmaceutical Organization Limited (CPO), η οποία είναι σήμερα η κύρια εμπορική εταιρεία του Οργανισμού Κώστα Παπαέλληνα.
● Τον Κώστα Α. Παπαέλληνα διαδέχθηκαν τα παιδιά του Πάρης και Θάνος Παπαέλληνας, οι οποίοι είναι CEO των εταιρειών του οργανισμού σε Κύπρο και Ελλάδα, αντίστοιχα.
● H CPO είναι μια από τις εταιρείες που ασχολούνται με την εισαγωγή φαρμάκων. Παράλληλα είναι αντιπρόσωπος μεγάλων brands καλλυντικών, όπως, Nivea, Estee Lauder και Mac.

Η Χ.Α. Παπαέλληνας & Σία Λτδ απαρτίζεται από τις εταιρείες:
AlphaMega Hypermarket
Pharmacy Line
Beauty Line
Kapakiotis & Papaellinas

Ο Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα απαρτίζεται από τις εταιρείες:
CPO (Cyprus)
Medvision
G.G. Gigantus
Retail
Pharmalink
CAP (Hellas)
TRIVIA
Ο παππούς του Χριστάκη και του Κώστα, Χριστόδουλος, είχε ζήσει για ένα διάστημα στην Ελλάδα, όπου υπηρέτησε στην πρωθυπουργική φρουρά και απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο έγινε ιερέας, γι’ αυτό και το επίθετο, Παπαέλληνας, στη συνέχεια.


  

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΦΩΤΙΑΔΗ
● Τα δύο αδέρφια Φώτος και Τάκης Φωτιάδης είναι δύο ισχυροί ηγέτες του λιανεμπορίου στην Κύπρο.
 ● Το όνομα Φώτος Φωτιάδης συνδέεται με την επιτυχημένη πορεία του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης, ο οποίος είναι επίσημος εμφιαλωτής των brands μπύρας Carlsberg και Λέων στην Κύπρο, ενώ εισάγει και διανέμει ποτά, όπως, τη βότκα Smirnoff και τις μπύρες Guinness, αλλά και τα προϊόντα ΚΕΑΝ.
● Ο Φώτος Φωτιάδης απέκτησε πέντε παιδία, εκ των οποίων τέσσερα εργάζονται στον όμιλο. Αυτά είναι ο Παύλος, ο Αλέξης, η Ιλόνα και η Καρολίνα.
● Η εταιρεία Iacovos Photiades Foodstuff Suppliers Ltd, της οποίας ιδρυτής είναι ο Τάκης Φωτιάδης, βρίσκεται στον επιχειρηματικό χάρτη τα τελευταία 30 χρόνια.
● Όπως είναι γνωστό η Iacovos Photiades Foodstuff Suppliers Ltd εισάγει στην Κύπρο μια τεράστια γκάμα τροφίμων, όπως, Evian, Lu, Castelli και Valio.
● Τα παιδιά του Τάκη Φωτιάδη, Ιάκωβος, Μάριος και Λία, έχουν αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης, αφού ο ίδιος έχει αποχωρήσει.

Ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης απαρτίζεται από τις εταιρείες:
Photos Photiades Distributors Ltd
Photos Photiades Foundation  
Photos Photiades & Co Ltd
Photos Photiades Breweries
Blue Sky (Mountain Springs) Ltd
PT Beverage World Ltd
Emerald Developments S.A.
Spidernet Services Public Ltd
TRIVIA
Ο όμιλος Φώτος Φωτιάδης ήταν ο πρώτος που απέκτησε άδεια για παραγωγή της μπύρας Carlsberg εκτός Δανίας

 

© 2008-2019 InBusinessNews.com