Στο ποσό των $51.4 δις ανά το παγκόσμιο και των $16 εκ στην Κύπρο ανέρχεται η εμπορική αξία του παράνομου λογισμικού, σύμφωνα με μελέτη της International Data Corporation. Ωστόσο, η εγκατάσταση μη αδειοδοτημένου λογισμικού σε Η/Υ στην Κύπρο έχει μειωθεί στο 48%. Καλό το νέο και ακόμη καλύτερα όσα μας αναφέρει η Ήβη Δημητρίου, license compliance manager της Microsoft Cyprus, για τις πρωτοβουλίες καταπολέμησης της πειρατείας και το νομικό πλαίσιο που τις διέπει.

Η πειρατεία έχει άμεσες και ασφαλέστατα αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως, στους μεταπωλητές λογισμικού και κατ’ επέκταση στις διεθνείς οικονομίες. Μαζί με τον αθέμιτο ανταγωνισμό προκαλεί απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο σε επενδύσεις, αλλά και στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού. Κι αυτό γιατί η πειρατεία περιορίζει την καινοτομία στον τομέα της πληροφορικής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και την ευρύτερη τοπική και διεθνή οικονομική ανάπτυξη, στερώντας σημαντικά φορολογικά έσοδα από τις κυβερνήσεις, επισημαίνει η Ήβη Δημητρίου.  
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ
Γιατί θα πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί αυθεντικό λογισμικό;
Για την καλύτερη εμπειρία χρήσης του Η/Υ του, ο καταναλωτής πρέπει να έχει εγκατεστημένο αυθεντικό λογισμικό ποιότητας. O λόγος είναι ότι τα πειρατικά προϊόντα δεν έχουν εγγύηση καλής λειτουργίας, τεχνική υποστήριξη και δυνατότητα αναβάθμισης. Η πειρατεία, επίσης, θέτει τους καταναλωτές σε κίνδυνο. Διακινδυνεύουν την ασφάλεια των υπολογιστών τους, καθώς το πειρατικό λογισμικό συχνά περιέχει ιούς και κακόβουλο υλικό. Εφόσον η ποιότητα του λογισμικού είναι τόσο σημαντική, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δίνεται ελάχιστη προσοχή σε αυτή.
Tι γίνεται στην Κύπρο, ώστε να μειωθεί το ποσοστό της πειρατείας;
Η καταπολέμηση της πειρατείας λογισμικού παραμένει πάντα επείγουσα υπόθεση. Στην Κύπρο οι εταιρείες - μέλη της Business Software Alliance (BSA), η οποία αντιπροσωπεύει και διασφαλίζει τα πνευματικά δικαιώματα των κατασκευαστών λογισμικού ανά το παγκόσμιο, έχουν δραστηριοποιηθεί καταβάλλοντας προσπάθειες για την καταπολέμηση της πειρατείας. Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την εκπαίδευση των αστυνομικών Αρχών και την παροχή πραγματογνωμοσύνης σε δικαστικές ακροάσεις. Πραγματοποιούνται, επίσης, ενημερωτικές εκστρατείες για ευαισθητοποίηση, καθώς και πρόγραμμα προσέγγισης εγχώριων εταιρειών με τη χρήση της υπηρεσίας διαχείρισης πόρων λογισμικού (software asset management). Διεξάγονται, ακόμη, προγράμματα ενημέρωσης, που απευθύνονται στους μεταπωλητές Η/Υ και λογισμικού, μέσω εκστρατειών «μυστικού πελάτη» (mystery shopper).
Τι προνοεί το σχετικό νομικό πλαίσιο στην Κύπρο;

Σύμφωνα με τον κυπριακό Νόμο Περί Πνευματικών Δικαιωμάτων η κατοχή ή η χρήση στο χώρο εργασίας μη εξουσιοδοτημένων προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελεί αστικό και ενδεχομένως ποινικό αδίκημα. Σε περίπτωση καταδίκης οι ποινές που προνοεί ο νόμος είναι μέχρι €51.000 ή τρία χρόνια φυλάκιση ή και οι δυο ποινές μαζί για πρώτο αδίκημα και €59.500 ή τέσσερα χρόνια φυλάκιση ή και οι δυο ποινές μαζί για μεταγενέστερη καταδίκη.
SAM ΚΑΙ ΑΛΛΑ «ΣΩΣΙΒΙΑ»

Πώς βοηθούν συστήματα, όπως, το software asset management (SAM);
Το SAM προστατεύει το λογισμικό μιας εταιρείας. Διευκολύνει, επίσης, την αναγνώριση του λογισμικού που διατίθεται και τις βέλτιστες χρήσεις του, τους υπολογιστές στους οποίους έχει εγκατασταθεί και τις πιθανές διαφωνίες αντιστοίχησης των αδειών χρήσης.
Το SAM αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό μέρος του σημερινού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αφού βοηθά στην ομαλότερη λειτουργία μιας επιχείρησης και υπάρχει υποστήριξη λογισμικού, εξαλείφοντας κάθε κίνδυνο ιών και ασφαλείας.
Επίσης, οι επιχειρήσεις έχουν καλύτερες τιμές και μαζικές εκπτώσεις σε αγορά αδειών χρήσης λογισμικού, οικονομική ασφάλεια, αποφυγή προσβολής της φήμης τους, περιορισμό των νομικών ευθυνών, καθώς και πληθώρα μελλοντικών οφελών.
Στην Κύπρο, Microsoft SAM certified partner είναι η HS Data Ltd, η οποία έχει ήδη αρχίσει να διενεργεί με επιτυχία το πρόγραμμα SAM σε διάφορους μεγάλους οργανισμούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πώς μια επιχείρηση μπορεί να είναι σίγουρη ότι το λογισμικό της είναι νόμιμο και κατάλληλο;
Είναι γεγονός ότι η επιλογή του σχεδίου αδειοδότησης λογισμικού, καθώς και η διαχείρισή του, είναι πολύπλοκη υπόθεση. Όπως διαφαίνεται από τις εκστρατείες μας προς τις επιχειρήσεις, τα πλείστα διευθυντικά στελέχη έχουν πλήρη άγνοια για το θέμα αυτό. Συνεπώς, είναι υψίστης σημασίας να επιλέγεται προσεκτικά ο συνεργάτης, αφού είναι δική του ευθύνη να ενημερώνει σωστά τα στελέχη για τα διάφορα σχέδια αδειοδότησης που διατίθενται, καθώς και για τις τεχνικές και νομικές συνέπειες της πειρατείας. Υπάρχουν, επίσης, και διάφορες μορφές πειρατείας που εμφανίζονται μέσω των volume license συμβολαίων της Microsoft.
Μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποια παραδείγματα;

Παραδείγματα αυτών είναι η μη εξουσιοδοτημένη αναβάθμιση από κάποια έκδοση λειτουργικού συστήματος Microsoft Windows σε κάποια άλλη, το οποίο ονομάζεται Mis-versioning, καθώς και η χρήση volume license συμβολαίου σε Η/Υ χωρίς εγκατεστημένο αυθεντικό λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows, το οποίο δημιουργεί Mis-licensing. O λόγος είναι ότι τα volume license συμβόλαια καλύπτουν μόνο την αναβάθμιση της έκδοσης του ήδη εγκατεστημένου αυθεντικού λειτουργικού συστήματος.
Η Microsoft προσφέρει, μέσω των μεταπωλητών, προσιτές λύσεις για τις επιχειρήσεις στις οποίες παρουσιάστηκαν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις πειρατείας λογισμικού, όπως το GGWA (get genuine windows agreement) και το GGK (get genuine kit). Νομιμοποίηση και αναβάθμιση, λοιπόν, σε μια μόνο κίνηση.
ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των εργοδοτών στην όλη προσπάθεια;
Οι εργοδότες πρέπει να καθιερώσουν κάποιο σύστημα ελέγχου, αποτρέποντας πιθανή χρήση παράνομου λογισμικού από τους υπαλλήλους του οργανισμού. Τέλος, τουλάχιστο σε ετήσια βάση, είναι καλά να διενεργείται εσωτερικός έλεγχος του αποθέματος λογισμικού, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το MAP (Microsoft assessment and planning toolkit- www.microsoft.com/map).
Ο ίδιος χρήστης πώς μπορεί να προστατευθεί;
Καταρχάς να καταγγείλει το φαινόμενο. Το τελευταίο διάστημα πολλοί χρήστες αναφέρουν στη Microsoft Κύπρου περιπτώσεις πειρατείας λογισμικού. Οι καταναλωτές πολύ συχνά εξαπατώνται από μεταπωλητές ή από διαδικτυακές ιστοσελίδες δημοπρασίας. Xωρίς να το γνωρίζουν αγοράζουν πλαστό λογισμικό σε τιμές κοντά σε αυτές του αυθεντικού.
H Microsoft ενθαρρύνει τους καταναλωτές να κάνουν τις ακόλουθες ερωτήσεις, όταν αγοράζουν λογισμικό για να εντοπίσουν την αυθεντικότητά του: Αγοράζετε από αξιόπιστο μεταπωλητή; Mήπως η τιμή του προϊόντος είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή; Περιλαμβάνεται πιστοποιητικό αυθεντικότητας (COA); Περιλαμβάνεται δίσκος με ολόγραμμα; Υπάρχουν μέσα αποκατάστασης δεδομένων; Υπάρχει ηλεκτρονική άδεια χρήσης τελικού χρήστη (EULA);

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Πειρατεία είναι…
Πειρατεία λογισμικού αποτελεί η μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή και παράνομη διανομή λογισμικού είτε για επαγγελματική είτε για οικιακή χρήση.
Τα πιο συνήθη είδη πειρατείας είναι τα εξής:
End user piracy: Η παραγωγή αντιγράφων λογισμικού από εργαζόμενο ή από σπίτι χωρίς εξουσιοδότηση.
Hard-disk loading: Χρησιμοποίηση μιας άδειας χρήσης λογισμικού για φόρτωση (loading) σε πολλούς Η/Υ και η μετέπειτα μεταπώλησή τους.
Internet piracy: Η πώληση ή προσφορά λογισμικού για «κατέβασμα» (download), μέσω διάφορων ιστοσελίδων, συμπεριλαμβανομένων και ιστοτόπων με δημοπρασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.howtotell.com  και www.microsoft.com/genuine.H Microsoft Κύπρου ενθαρρύνει οποιονδήποτε λαμβάνει ύποπτο λογισμικό, να επικοινωνεί μαζί της με e-mail στη διεύθυνση: [email protected]

Φωτογραφία: Ολέσια Κωνσταντίνου
Η συνέντευξη είναι από το IN Technology Απριλίου.