Κρίσιμη για τις ελληνικές αερομεταφορές είναι αυτή η εβδομάδα, καθώς αναμένεται -ίσως και εντός της ημέρας- η ανακοίνωση των επίσημων αποφάσεων για ενδεχόμενη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean Airlines.
Πληροφορίες εμφανίζουν τους μεγαλομετόχους των δύο εταιρειών να βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας, ενώ η εταιρεία που θα απορροφήσει την Οlympic Αir θα είναι η Αegean, η οποία είναι ήδη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ανακοίνωση της συγχώνευσης θα γίνει πολύ σύντομα και θα αφορά ένα σχήμα στο οποίο η Aegean Airlines θα μετέχει με ποσοστό 75% και η Olympic Air (Όμιλος Marfin) με 25%.
Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα», το όνομα του νέου αερομεταφορέα θα είναι πιθανότατα Οlympic. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να συμφωνήσει και το Δημόσιο, καθώς το όνομα και το λογότυπο της Ολυμπιακής εξακολουθούν να αποτελούν περιουσία του.
Όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση του νέου αερομεταφορέα, στόχος είναι τόσο η πλευρά της ΜΙG, η οποία εκπροσωπείται από τον Ανδρέα Βγενόπουλο, όσο και η πλευρά των βασικών μετόχων της Αegean, δηλαδή της οικογένειας Βασιλάκη, να έχουν ίδιο ποσοστό, ενώ το υπόλοιπο θα διαμοιραστεί στους άλλους μετόχους της Αegean.
Η ολοκλήρωση της όποιας συμφωνίας προϋποθέτει την έγκριση των εποπτικών Αρχών, αλλά και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, καθώς υπάρχουν ζητήματα ανταγωνισμού που θα πρέπει να διασαφηνιστούν. Οι δύο αερομεταφορείς ελέγχουν συνολικά το 97% της εγχώριας αγοράς.
O πρόεδρος της Aegean κ. Θεόδωρος Βασιλάκης ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση των δύο πλευρών, αλλά και για θέματα που αφορούν στην λειτουργία του κλάδου των αερομεταφορών.
Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ακόμη θέση για την εν λόγω επιχειρηματική πρωτοβουλία και αποσαφηνίζει σε όλους του τόνους πως η όποια συμφωνία προκύψει θα πρέπει να έχει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στελέχη της Aegean και της Olympic Air εκτιμούν πως η μεταξύ τους συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα περιθώρια για τη δραστηριοποίηση άλλων επιχειρήσεων. Προσθέτουν πως ουδείς εμποδίζεται σήμερα από το να εκτελέσει πτήσεις στο εσωτερικό της χώρας ή να πραγματοποιήσει τακτικά δρομολόγια που θα συνδέσουν ελληνικά αεροδρόμια με προορισμούς του εξωτερικού.