Τop bankers: Σε αυτούς επενδύουν οι τράπεζες

Από τη στρατηγική τους εξαρτάται πλειστάκις η ίδια η πολιτική ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Και ασφαλώς οι ιδιώτες «κρέμονται» από τις αποφάσεις τους, για να πάρουν τις δικές τους. Ο πλούτος της χώρας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών παίζεται στα χέρια, το μυαλό και τα γραφεία τους.
Είναι τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών και συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Κύπρου.      
                   

Ενώ στις πλείστες χώρες του εξωτερικού η οικονομική κρίση τους έχει στήσει στον τοίχο, στην Κύπρο κατάφεραν να στήσουν... μακρά τείχη, για να κρατήσουν όσο γίνεται μακριά από τους οργανισμούς και κατ’ επέκταση από τη χώρα τις επιπτώσεις της.

Δύσκολοι καιροί, είναι η αλήθεια, για τραπεζίτες. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και τα ρίσκα επίφοβα, όπου κι αν βρίσκονται και δραστηριοποιούνται. Σε αρκετές χώρες οι δανειοδοτήσεις έγιναν είδος προς εξαφάνιση και οι κρατικοποιήσεις τραπεζών εβδομαδιαίο φαινόμενο.

Στην Κύπρο, ευτυχώς, δεν επικρατεί το ίδιο σκηνικό. Οι τραπεζίτες χαίρουν εκτίμησης από το κοινό και όχι άδικα, αφού με συνετή στρατηγική διαφύλαξαν σε βαθμό αξιέπαινο τους οργανισμούς τους, την οικονομία του τόπου, των επιχειρήσεων και του κάθε ιδιώτη ξεχωριστά, από τα πυρά μιας κρίσης που συντάραξε τον κόσμο. Και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Επί χρόνια φροντίζουν για τα γερά θεμέλια των οργανισμών τους και της κυπριακής οικονομίας, ώστε να είναι πανέτοιμοι για άμυνα ή επίθεση, όποτε χρειαστεί.

Έτσι, σε μια δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία, κατάφεραν σε αρκετές περιπτώσεις να βάλουν τη μικρή Κύπρο στο χάρτη των παγκόσμιων κατακτήσεων, με διεθνείς επιτυχίες και αξιοζήλευτα αποτελέσματα. Κι όχι μόνο αυτό! Εκεί που άλλοι απολύουν, αυτοί προσλαμβάνουν. Εκεί που άλλοι κλείνουν υποκαταστήματα, αυτοί επεκτείνονται. Εκεί που άλλοι μειώνουν υπηρεσίες, αυτοί προσθέτουν κι άλλες. Πάντοτε μετά από αξιολόγηση του ρίσκου και των δεδομένων, βεβαίως, και στο μέτρο πάντοτε των καιρών.

Συμπέρασμα; Στόχος τους είναι να μας περάσουν το μήνυμα πως οι τράπεζες και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα (ΣΠΙ) της Κύπρου είναι σήμερα πολύ πιο κοντά στους πελάτες πάρα ποτέ. Το λένε, εξάλλου: «Ο πελάτης είναι τώρα ο βασιλιάς. Ο μέτοχος έρχεται μετά».

Τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη είναι το δεσμείν και λύειν των χρηματοοικονομικών οργανισμών σε θέματα, όπως: Η σωστή διαχείριση των κινδύνων, η διατήρηση ισχυρής ρευστότητας, η γεωγραφική επέκταση, η διασφάλιση ικανοποιητικής κερδοφορίας, η αντιμετώπιση των προκλήσεων με καινοτόμες υπηρεσίες, καθώς και ο έλεγχος της στρόφιγγας των δανείων.

Το In Business συγκέντρωσε τους κορυφαίους τραπεζίτες της Κύπρου και τους παρουσιάζει. Είναι τα ανώτατα στελέχη των τραπεζών και των ΣΠΙ, που κρύβονται πίσω από τις μεγάλες αποφάσεις.
(Τα στελέχη παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά)

Άντρη Αντωνιάδη
Γενική Διευθύντρια Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου)

Προτού ενταχθεί στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος της HSBC στην Κύπρο. Από τον Ιανουάριο του 2010 εργοδοτήθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας στην Κύπρο ως εκτελεστική σύμβουλος, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου προάχθηκε σε γενική διευθύντρια της τράπεζας. Είναι μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.
 
Γιώργος Άππιος
Διοικητικός Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής Τράπεζας Πειραιώς (Κύπρου)

Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο Λονδίνο, σε εταιρεία εγκεκριμένων λογιστών - ελεγκτών και μετά στην οικονομική διεύθυνση σε πολυεθνική εταιρεία πολιτικών μηχανικών. Το 1995 εργοδοτήθηκε από την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, φτάνοντας μέχρι τη θέση του ανώτερου διευθυντή, ενώ ήταν και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου.
Από τον Ιανουάριο του 2008 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή στην Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου), όπου διευθύνει τις υπηρεσίες διεθνών τραπεζικών εργασιών, πληρωμών, πίστης, οικονομικών, υποστήριξης διαχείρισης διαθεσίμων, οργάνωσης και υποστήριξης υπηρεσιών, πληροφορικής και τεχνικών υπηρεσιών. Είναι, επίσης, μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς.

Έβαν Γαβάς
Γενικός Διευθυντής Barclays Wealth Cyprus

Όταν το 2009 διορίστηκε γενικός διευθυντής της Barclays Wealth στην Κύπρο, πήρε στα χέρια του το κρίσιμο έργο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της τράπεζας στην Κύπρο. Στόχος του ήταν ο διπλασιασμός του κύκλου εργασιών στα επόμενο τρία χρόνια και κατάστρωσε ενδελεχές σχέδιο δράσης για την επίτευξή του. Ο ρόλος αυτός δεν του ήταν άγνωστος, μιας και παλαιότερα διατέλεσε διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού της Barclays PLC για την Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ιταλία), ενώ διετέλεσε και management consultant στην AT Kearney, προσφέροντας υπηρεσίες στις διοικήσεις μεγάλων διεθνών εταιρειών για διεθνή στρατηγική.

Άντρη Γεωργίου
Γενική Διευθύντρια Τραπεζικών Εργασιών και Εργασιών Treasury, cdbbank

Ο άνθρωπος - κλειδί για τα οικονομικά της cdbbank (Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως). Μέχρι το 1977 εργάσθηκε σε λογιστικό οίκο στο Λονδίνο και ακολούθως εργοδοτήθηκε στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως, αρχικά στη θέση της αρχιλογίστριας. Μέχρι το 2008 υπηρέτησε ως πρώτη οικονομική διευθύντρια. Σήμερα είναι γενική διευθύντρια, υπεύθυνη για τις τραπεζικές εργασίες και εργασίες treasury, καθώς και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ.

Μαρία Διονυσιάδου
Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια Εμπορικής Τράπεζας Κύπρου

Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία στην KPMG στο Λονδίνο για τέσσερα χρόνια και συνέχισε στην ίδια εταιρεία στη Λευκωσία για ακόμα τρία χρόνια. Εργάστηκε στην Ελληνική Τράπεζα έξι χρόνια και διετέλεσε γενική διευθύντρια της Marfin Χρηματιστηριακή για δυο χρόνια. Το 2002 ανέλαβε CFO της Emporiki Bank - Cyprus Ltd, ενώ το 2005 Chief Operations Officer. Από το 2007 είναι μέλος του ΔΣ της τράπεζας και από την 1η  Ιανουαρίου 2009 κατέχει τη θέση της ανώτατης εκτελεστικής διευθύντριας.

Kirill Zimarin
CEO Russian Commercial Bank (Cyprus)

Εντάχθηκε στο δυναμικό της Russian Commercial Bank (Cyprus) το 2005. Σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλός της και μέλος του ΔΣ. Από το 2008 είναι πρόεδρος του Association of International Banks στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων, στο παρελθόν διατέλεσε πρόεδρος του ΔΣ της VTB -24, αντιπρόεδρος της Probusiness Bank και μέλος του ΔΣ της Petroleum Chemical Bank.

Ανδρέας Ηλιάδης  
Διευθύνων Σύμβουλος Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου

Από το 2005 κρατάει στα χέρια του το πηδάλιο της Τράπεζας Κύπρου. Ο διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος προσλήφθηκε στην Τράπεζα Κύπρου το 1980 και ένδεκα χρόνια μετά, το 1991, αποδέχθηκε την πρόταση να «χτίσει» την Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα. Ο στόχος του επετεύχθη με το παραπάνω! Το 1998 έγινε γενικός διευθυντής Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου Ελλάδας, έχοντας την ευθύνη της ανάπτυξής του στη χώρα. Η καταξίωση και η επιβράβευση δεν άργησαν να έρθουν. Από το 2005 κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Συγκροτήματος, ενώ από το 2006 είναι μέλος του ΔΣ του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου.

Δώρος Ηλιοδώρου
Γενικός Διευθυντής Ομίλου Ελληνικής Τράπεζας, Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών & Ανθρώπινου Δυναμικού

Εργάστηκε σε διάφορες υπηρεσίες της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο και την Ελλάδα. Το 2002 ανέλαβε τη θέση του διευθυντή υπηρεσίας ανθρώπινου δυναμικού συγκροτήματος και το 2009 τη θέση του διευθυντή νομικών υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου. Από τον Ιούνιο του 2010 είναι γενικός διευθυντής του ομίλου και οι αρμοδιότητές του καλύπτουν μεταξύ άλλων την υπηρεσία ανθρώπινου δυναμικού και την υπηρεσία μάρκετινγκ, δημοσίων σχέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Ανδρέας Θεοδωρίδης
Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος USB Bank

Ξεκίνησε την καριέρα του ως ορκωτός λογιστής - ελεγκτής, όμως ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να τον κερδίσει. Για τρία χρόνια εργάστηκε στον ελεγκτικό οίκο Arthur Andersen στην Αγγλία, ενώ διετέλεσε και εσωτερικός ελεγκτής στη Lombard Natwest (σήμερα Alpha Bank). Από το 1998 μέχρι σήμερα έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος στην USB BANK PLC σε διάφορες θέσεις. Είναι μέλος του ΔΣ της τράπεζας και από τον Ιούνιο του 2010 εκτελεί καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Δρ Νέαρχος Ιωάννου
Γραμματέας και Γενικός Διευθυντής Συνεργατικού Ταμιευτήριου Λεμεσού

Εργάστηκε στη Dresdner Bank AG ως λειτουργός χορηγήσεων και ακολούθως ως senior officer στο international division. Εργάστηκε στην Τράπεζα Κύπρου για 16 χρόνια ως λειτουργός χορηγήσεων, στην περιφερειακή διεύθυνση Λεμεσού ως διευθυντής τμήματος σχέσεων εξωτερικού και ως διευθυντής υπηρεσίας διεθνών συναλλαγών. Από το 2006 εργάζεται στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού στη θέση του γενικού διευθυντή.

Νικόλας Καρυδάς
Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου

Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει αναδείξει τη θέση του σε μια από τις κρισιμότερες για το συγκρότημα, καθώς στα χέρια του, μεταξύ άλλων, είναι η επιμέτρηση του ρίσκου.
Εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη Deloitte Haskins & Sells Λονδίνου και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στην οποία είχε αναλάβει διάφορα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του διευθυντή τμήματος εποπτείας εγχώριων τραπεζών και του εσωτερικού ελεγκτή. Από τον Νοέμβριο του 2004 εντάχθηκε στο προσωπικό του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου ως γενικός διευθυντής διαχείρισης κινδύνων συγκροτήματος. Την 1η Σεπτεμβρίου 2009 ανέλαβε γενικός διευθυντής συγκροτήματος διαχείρισης κινδύνων και αγορών και από τον Μάιο 2010 κατέχει τη θέση του ανώτερου γενικού διευθυντή συγκροτήματος.

Μάκης Κεραυνός
Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Ελληνικής Τράπεζας

Αφού διαχειρίστηκε το κρίσιμο και απαιτητικό Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και το Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το 2005 ανέλαβε τη θέση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας και το 2006 διορίστηκε μέλος του ΔΣ του Συμβουλίου του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας. Έχοντας ένα ευρύ φάσμα σπουδών εργάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες εταιρείες στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ επί σειρά ετών υπηρέτησε στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Από το 2008 είναι πρόεδρος του ΔΣ της Hellenic Alico Life Insurance Company Ltd.
Τον χαρακτηρίζουν ως «ήρεμη δύναμη». Είναι άνθρωπος που έμαθε να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις, ρίσκα και να ενεργεί πάντα με σύνεση κάτω από συνθήκες πίεσης.

Μάριος Κληρίδης
Γενικός Διευθυντής Ομίλου Ελληνικής Τράπεζας, Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων & Στρατηγικής

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελληνική Τράπεζα στο τμήμα προγραμματισμού και οικονομικών μελετών. Στην πορεία υπήρξε υπεύθυνος για διάφορα τμήματα, μεταξύ των οποίων αυτό του προγραμματισμού και οικονομικών μελετών, καθώς και του μάρκετινγκ. Το 2001 ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ το 2006 επέστρεψε στην Ελληνική Τράπεζα ως γενικός διευθυντής ομίλου στη διεύθυνση διαχείρισης κινδύνων και στρατηγικής.  

Κώστας Κόκκινος
Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank Cyprus

Μια δυναμική προσωπικότητα, που καθοδηγεί και στηρίζει τις στρατηγικές αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται και υλοποιούνται με στόχο την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Alpha Bank. Μετά το πέρας των σπουδών του εργοδοτήθηκε στη Moore Stephens & Co. Chartered Accountants ως ανώτερος ελεγκτής και το 1984 εργοδοτήθηκε στην Alpha Bank Α.Ε. Ελλάδος. Περί το τέλος του 2002 διορίστηκε γενικός διευθυντής της Alpha Bank Cyprus και από τον Μάρτιο 2005 είναι διευθύνων σύμβουλος. Είναι εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της Alpha Bank Cyprus και πρόεδρος του ΔΣ της Alpha Ασφαλιστικής. Είναι, επίσης, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ.

Παναγιώτης Κ. Κουννής
Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Μarfin Popular Bank

Το 1980 εντάχθηκε στον Όμιλο Λαϊκής και υπηρέτησε σε διάφορες διευθυντικές θέσεις. Το 2001 ανέλαβε τη διεύθυνση της Λαϊκής Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο και με την επιστροφή του αναβαθμίστηκε σε γενικό διευθυντή τραπεζικών εργασιών εσωτερικού. Το 2006 διορίστηκε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου και το 2007 μέλος του ΔΣ της Marfin Popular Bank Public Co Ltd. Έκτοτε εκτελεί καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου με ευθύνη για τις εργασίες της Κύπρου και χαρακτηρίζεται ως η ήρεμη δύναμη του ομίλου.  

Γιάννης Κυπρή
Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου

Μετά από ένα διετές πέρασμα από το διεθνή ελεγκτικό οίκο Ernst & Young στην Κύπρο, το 1980 προσελήφθη από την Τράπεζα Κύπρου. Σύντομα διορίστηκε αρχιλογιστής της τράπεζας και από το 1993 μέχρι το 2004 κατείχε τη θέση του γενικού οικονομικού διευθυντή συγκροτήματος. Το 2005 διορίστηκε πρώτος γενικός διευθυντής συγκροτήματος και το 2006 μέλος του ΔΣ της τράπεζας. Από τον Μάιο του 2010 κατέχει τον τίτλο του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου συγκροτήματος. Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και επίτροπος του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου.

Κωνσταντίνος Στ. Λοϊζίδης
Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Πειραιώς (Κύπρου)

Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς του εμπιστεύτηκε ευθύνες διοίκησης και παρακολούθησης των εργασιών του, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας, καθώς και της Bankers Trust Company, της όγδοης τότε μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας.
Είναι πρόεδρος ή μέλος πολλών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Μιχάλης Λούης
Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank EFG Cyprus Ltd

Με εξαίρεση τα δυο χρόνια που εργάστηκε σε θυγατρική της HSBC στη Νέα Υόρκη, υπηρέτησε για 20 χρόνια τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου από διάφορες διευθυντικές θέσεις, όπως επικεφαλής του γραφείου του διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας και γενικός και εκτελεστικός διευθυντής των διεθνών εργασιών της ίδιας τράπεζας. Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος και μέλος πολλών ΔΣ στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Από το 2007 είναι ο διευθύνων σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της Eurobank EFG Κύπρου, καθορίζοντας τη γενική στρατηγική ανάπτυξης και επέκτασης της τράπεζας.

Νεοκλής Α. Λυσάνδρου
Μη Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Μarfin Popular Bank

Με οδηγό την πολύχρονη εμπειρία του διηύθυνε αρκετά τμήματα στον Όμιλο Λαϊκής. Το 1999 ανέλαβε γενικός διευθυντής όλων των τραπεζικών υπηρεσιών εσωτερικού της τράπεζας και το 2003 γενικός διευθυντής διάφορων υπηρεσιών του ομίλου. Το 2006 διορίστηκε μέλος του ΔΣ και ανέλαβε τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου. Το 2007 ανέλαβε τη θέση του μη εκτελεστικού αντιπροέδρου.

Αχιλλέας Μαλλιώτης                                                                                                                               Γενικός Διευθυντής - Chief Operations Officer Eurobank EFG Cyprus

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1990 στην KPMG στο Λονδίνο και το 1995, με τον επαναπατρισμό του στην Κύπρο, προσλήφθηκε από τον Όμιλο Λαϊκής. Εκεί εργάστηκε στο τμήμα international banking, λαμβάνοντας μέρος σε διάφορα έργα για την ανάπτυξη του oμίλου, ενώ ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης group risk management. Το 2008 μεταπήδησε στην Eurobank EFG Κύπρου, όπου ανέλαβε τη θέση γενικού διευθυντή - chief operations officer και θεωρείται ως ο οργανωτικός κρίκος της τράπεζας με σημαντικούς τομείς ευθύνης, όπως την οργάνωση, την τεχνολογία και τις κεντροποιημένες υπηρεσίες.

Γιώργος Μαρίνου
Γραμματέας - Διευθυντής Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Μακράσυκας

Μετά την ακαδημαϊκή του πορεία εργάστηκε ως ελεγκτής για το Γραφείο Συνεργατικής Ανάπτυξης και σύμβουλος επιχειρήσεων για 15 χρόνια. Από το 1987 μέχρι και σήμερα ηγείται της Συνεργατικής Μακράσυκας και αποτελεί βασικό στέλεχος επιτυχίας της εταιρείας. Έχει διαμορφώσει την πολιτική της μέσα από μια ανθρωποκεντρική στρατηγική - που οδήγησε στη ραγδαία ανάπτυξή της - οδηγώντας τη στην τρίτη θέση μεταξύ των ΣΠΙ παγκυπρίως. Ως γνήσιος οραματιστής έθεσε το θεμέλιο λίθο για μια μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία, καθιερώνοντας τη Συνεργατική Μακράσυκας στο τραπεζικό στερέωμα.

Γλαύκος Μαύρος
Εκτελεστικός, Διοικητικός Σύμβουλος και  Γενικός Διευθυντής Ομίλου Ελληνικής Τράπεζας

Εργάστηκε στο Λονδίνο για τρία χρόνια στη First Boston Corporation. To 1978 επέστρεψε στην Κύπρο και προσελήφθη από την Ελληνική Τράπεζα, ενώ το 2008 ανέλαβε γενικός διευθυντής ανάπτυξης τραπεζικών εργασιών του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης και λειτουργίας θυγατρικής τράπεζας στη Ρωσία. Παράλληλα, είναι διοικητικός σύμβουλος σε διάφορες εταιρείες του ομίλου και εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος στο ΔΣ της τράπεζας. Είναι ο άνθρωπος που καθορίζει και συντονίζει όλες τις προσπάθειες για ανάπτυξη και επέκταση των εργασιών της τράπεζας στην Κύπρο και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης τράπεζας στη Ρωσία.

Νικόλας Μπέης
Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου)

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ανέλαβε διάφορες διευθυντικές θέσεις. Ήταν γενικός διευθυντής και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Εμπορικής Τράπεζας Α.Ε., γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε., corporate manager στην ABN AMRO Bank NV στην Αθήνα και relationship manager της Barclays Bank PLC. Από τον Μάρτιο του 2010 είναι και μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Κύπρο.

Ευθύμιος Μπουλούτας
Διευθύνων Σύμβουλος Μarfin Popular Bank

Με σφαιρική αντίληψη και ηγετικό προφίλ κρατάει στα χέρια του το πηδάλιο του Ομίλου Μarfin Laiki. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Princeton University και εργάστηκε ως σύμβουλος στην Athens Tech. Center & Epsilon Ltd. Εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις στην Ιονική, την Alpha και την ΕFG Eurobank Ergasias. Επίσης, διετέλεσε μέλος του ΔΣ της EFG Private Bank Luxemburg. Το 2006 ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στη Marfin Bank A.T.E., μέλος του ΔΣ της Marfin Financial Group και της εκτελεστικής επιτροπής, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2008 ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και μέλους του ΔΣ της Μarfin Popular Bank.

Μάριος Οικονομίδης
Γενικός Διευθυντής Alpha Bank Cyprus

Ο τεχνοκράτης που φροντίζει για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία της Alpha Bank Cyprus. Για δέκα χρόνια εργάστηκε στην Grindleys Bank. Ακολούθως εργοδοτήθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα και μετά στην Arab Bank. Το 1992 ανέλαβε διευθυντής διεύθυνσης οργάνωσης και μεθόδων στην τότε Lombard NatWest Bank και το 1998 διευθυντής εσωτερικών λειτουργιών και πληροφορικής στην Alpha Bank Cyprus. Από τον Δεκέμβριο του 2007 είναι γενικός διευθυντής της Alpha Bank Cyprus.

Μάριος Παπαδόπουλος
Γραμματέας - Διευθυντής Ελληνικού Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου

Για δέκα χρόνια εργάστηκε σε μεγάλο ελεγκτικό οίκο, όμως ο συνεργατισμός κατάφερε να τον κερδίσει. Από το 2003 είναι ο γραμματέας - διευθυντής του Ελληνικού Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου. Είναι μέλος του American Institute of Public Accountants και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Ελεγκτών.

Μάριος Παπαλαζάρου
Διευθυντής Διεύθυνσης Διοικητικού Οικονομικού Εμπορικής Τράπεζας (Κύπρου)

Ο διευθυντής της διεύθυνσης διοικητικού οικονομικού (chief operations officer) είναι αρμόδιος για τους τομείς οικονομικού, εργασιών, οργάνωσης και μεθόδων, τεχνικών υπηρεσιών, πληροφορικής και treasury. Με άλλα λόγια, τα πάντα πρέπει να περάσουν από κοντά του.
Εργάστηκε στην Arab Bank για επτά έτη και το 1994 μετακινήθηκε στην Εμπορική Τράπεζα. Υπηρέτησε σε διευθυντικές θέσεις σε διάφορους τομείς και από το 2009  είναι εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της τράπεζας, καθώς και πρόεδρος στο ταμείο προνοίας του προσωπικού της.

Αντρέας Πέτσας                                                                                                                                      Γενικός Διευθυντής Corporate and Investment Banking Eurobank EFG Cyprus
Ξεκίνησε  την καριέρα του στον τραπεζικό τομέα το 1997. Με σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις στον τομέα του corporate and investment banking εργάστηκε στον Όμιλο Λαϊκής σε διάφορες θέσεις. Το 2006 ανέλαβε αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Λαϊκής Tράπεζας στη Σερβία. Από το 2007 κατέχει τη θέση του γενικού διευθυντή corporate and investment banking της Eurobank EFG Κύπρου, με ευθύνη τη χάραξη της στρατηγικής και ανάπτυξης των εργασιών στους τομείς των μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών, μεσαίων επιχειρήσεων και επενδυτικής τραπεζικής.

Γιάννης Πεχλιβανίδης  
Πρώτος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου

Εργάστηκε σε επιτελικές θέσεις σε τράπεζες στην Κύπρο και το εξωτερικό, όπως η Xiosbank, η Πειραιώς, η Millenium Bank και η Bank Post (θυγατρική της Eurobank EFG στη Ρουμανία). Τα τελευταία πέντε χρόνια διετέλεσε αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και τον Απρίλιο του 2010 διορίστηκε μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Από τον Μάιο του ίδιου έτους κατέχει τη θέση του πρώτου αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου με κύρια ευθύνη τις εργασίες Ελλάδας και Βαλκανίων.

Δέσπω Πολυκάρπου
Διευθύντρια Ανάπτυξης Τραπεζικών Εργασιών USB Bank

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αφιέρωσε τη ζωή της στον τραπεζικό κλάδο, αφού τα τελευταία 34 χρόνια δραστηριοποιείται σε αυτό το χώρο. Η πολύχρονη εμπειρία και οι γνώσεις της αποτελούν τα πιο δυνατά χαρτιά της, στο ρόλο που έχει αναλάβει για ανάπτυξη και επέκταση της USB.
Διετέλεσε διευθύντρια εμπορικών υπηρεσιών στην Ελληνική Τράπεζα και από το 1999 εργάζεται στη USB Bank Plc. Από τον Αύγουστο του 2009 κατέχει τη θέση της διευθύντριας ανάπτυξης τραπεζικών εργασιών της τράπεζας και είναι μέλος του ΔΣ. Επίσης, είναι o γραμματέας του Chartered Institute of Bankers.

Αριστοτέλης Πρίφτης
Γενικός Διευθυντής Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου)

Η 30ετής υπηρεσία του στην Εθνική Τράπεζα σε διάφορες θέσεις τα λέει όλα για την αφοσίωσή του στον όμιλο. Το 2005 τοποθετήθηκε ως σύμβουλος διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) και από τον Μάρτιο του 2009 κατέχει τη θέση του γενικού διευθυντή.  

Ρένα Ρουβιθά Πάνου
Πρόεδρος cdbbank

Η cdbbank την εμπιστεύτηκε αμέσως μετά την ιδιωτικοποίησή της και το 2008 ανέλαβε πρόεδρός της.
Ανήσυχο πνεύμα καθώς είναι, φρόντισε η επαγγελματική της εμπειρία να καλύψει και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα να εργαστεί σε χρηματοοικονομικούς οίκους των ΗΠΑ. Μέχρι το 2006 υπηρέτησε στη Λαϊκή Τράπεζα διατελώντας, μεταξύ άλλων, γενική διευθύντρια και μέλος του ΔΣ του ομίλου καθώς και διευθύνουσα σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα.  

Αντώνης Ρούβας
Οικονομικός Διευθυντής Ομίλου Ελληνικής Τράπεζας

Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στους PricewaterhouseCoopers στο Λονδίνο, ακολούθως εργάστηκε στη Credit Suisse και μετέπειτα στην KPMG. Από το 2008 ανέλαβε τη θέση οικονομικού διευθυντή ομίλου στην Ελληνική Τράπεζα. Επίσης, είναι γενικός διευθυντής ομίλου με εποπτεία της υπηρεσίας ανάκτησης χρεών και της υπηρεσίας μετοχών και χρεογράφων, ενώ συμμετέχει και σε διοικητικά συμβούλια εξηρτημένων εταιρειών του ομίλου.

Μάριος Σαββίδης
Διοικητικός Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής Τράπεζας Πειραιώς (Κύπρου)

Ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή στην Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) από την έναρξη των εργασιών της, τον Ιανουάριο του 2008. Εποπτεύει τα τμήματα λιανικής τραπεζικής & δικτύων διανομής, wealth management, fund management, διαχείρισης διαθεσίμων, correspondent banking, διαχείρισης εμπλοκών, ασφαλιστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών θεματοφυλακής & υποστήριξης επενδυτικών εργασιών. Επίσης, είναι μέλος του ΔΣ της τράπεζας.
Επί σειρά ετών εργάστηκε στο Λονδίνο σε εταιρείες, όπως, η Touche Ross (πλέον Deloitte), η NKS Eurotrade και η London Forfaiting Co PLC. Επίσης, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου NKΣ Σιακόλα, πρόεδρος και CEO της Euroinvestment & Finance.

Δημήτρης Σιακαλής
Γενικός Διευθυντής - Chief Financial Officer Eurobank EFG Cyprus

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ernst & Young του Λονδίνου, όπου εργάστηκε μέχρι το 1997. Με την επάνοδό του στην Κύπρο συνέχισε την καριέρα του στη PricewaterhouseCoopers, ενώ το 1998 επέλεξε τον τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα την Universal Bank, όπου ανάλαβε τη θέση του manager financial services και ανθρώπινου δυναμικού (CFO) μέχρι το 2007. Τότε ανέλαβε στην Eurobank EFG Κύπρου τη θέση γενικού διευθυντή -  Chief Financial Officer (CFO), καθώς και την ευθύνη διαχείρισης όλων των θεμάτων ανθρωπίνου δυναμικού. Είναι μέλος του ΔΣ της τράπεζας και θεωρείται το άτομο - κλειδί για όλα τα οικονομικά ζητήματά της.

Βάσος Σιαρλή
Πρώτος Γενικός Διευθυντής Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου

Είναι ο άνθρωπος - κλειδί στις σχέσεις της τράπεζας με τις κυπριακές επιχειρήσεις και την κυπριακή αγορά γενικότερα. Η καριέρα του ξεκίνησε σε λογιστικά γραφεία του Λονδίνου, όπως τους Coopers & Lybrand, όπου υπηρέτησε ως ανώτερος διευθυντής. Το 1985 προσελήφθηκε στο Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και σύντομα ανέλαβε ανώτερος διευθυντής της υπηρεσίας customer management services. Κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή τομέα ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του συγκροτήματος, ενώ το 2003 ανάλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή ανάπτυξης τραπεζικών εργασιών Kύπρου. Το 2009 διορίστηκε ανώτερος γενικός διευθυντής και τον Μάιο του 2010 ανέλαβε πρώτος γενικός διευθυντής συγκροτήματος.

Δημήτρης Σπανοδήμος
Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνου Μarfin Popular Bank

Ο «μέτρ της στρατηγικής» ξεκίνησε την καριέρα του στην ABN AMRO Equities Ltd. στην Αθήνα και μετέπειτα στο Λονδίνο, ενώ το διάστημα 1997 - 2006 εργαζόταν για την επενδυτική τράπεζα UBS Investment Bank AG στο Λονδίνο. Από το 2006 είναι διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ομίλου της Marfin Popular Bank. Το 2009 ανέλαβε και διευθυντής διαχείρισης κινδύνου ομίλου.

Δημήτρης Σταύρου
Πρόεδρος ΔΣ Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Γραμματέας και Γενικός Διευθυντής ΣΠΕ Στροβόλου

Από πολύ νωρίς αναμείχθηκε έντονα στο συνεργατισμό και διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στην εναρμόνιση του συνεργατικού κινήματος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Eκπροσώπησε το κίνημα σε διάφορα συνέδρια και άλλες συναντήσεις, στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ πιστεύει έντονα στη δυναμική του συνεργατισμού έναντι των τραπεζών. Το 1985 διορίστηκε στη θέση του γραμματέα - διευθυντή της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Στροβόλου, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Επίσης, είναι πρόεδρος του ΔΣ της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Ο κ. Σταύρου είναι γνωστός για το πλούσιο συνεργατικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο.

Χριστός Στυλιανίδης
Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος - Διεθνείς Δραστηριότητες Μarfin Popular Bank

Άρχισε τη σταδιοδρομία του στη Βρετανία σε διευθυντικές θέσεις στον ελεγκτικό, ξενοδοχειακό και τραπεζικό τομέα. Το 1989 συνδέθηκε επαγγελματικά με τον Όμιλο Λαϊκής και το 1996 ξεκίνησε να διευθύνει τις εργασίες του ομίλου στην Ελλάδα. Το 2002 επέστρεψε στην Κύπρο και το 2004 προήχθη σε γενικό διευθυντή. Το 2006 διορίσθηκε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Marfin Laiki για τις διεθνείς δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να είναι επί μονίμου βάσεως με... μια βαλίτσα στο χέρι.

Θωμάς Στυλιανού
Γενικός Διευθυντής Ομίλου Ελληνικής Τράπεζας

Εργάστηκε για σειρά ετών στο εξωτερικό σε οργανισμούς και στην τράπεζα Barclays και από το 1979 εργάζεται στην Ελληνική Τράπεζα, με αφοσίωση και πρωτεύοντα ρόλο το σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής για ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων πληροφορικής, τη δημιουργία της υπηρεσίας ηλεκτρονικής τραπεζικής και του κέντρου εμβασμάτων της τράπεζας. Είναι γενικός διευθυντής ομίλου, με αρμοδιότητες που καλύπτουν όλα τα τμήματα λειτουργικής υποστήριξης, ενώ συμμετέχει και σε ΔΣ εξηρτημένων εταιρειών του ομίλου.

Τάκης Ταουσιάνης
Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής cdbbank

Είναι ο άνθρωπος που ηγήθηκε της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Αναπτύξεως, η οποία και στέφθηκε με επιτυχία το 2008. Μέχρι το 1985 εργάστηκε στη Continental Illinois, ενώ από το 1985 εργάστηκε ως διευθυντής και στη συνέχεια διευθύνων σύμβουλος της HSBC στην Κύπρο. Από το 2003, μέχρι σήμερα, βρίσκεται στη θέση του πρώτου εκτελεστικού διευθυντή της cdbbank.

Γρηγόριος Τιμπλαλέξης
Γενικός Διευθυντής Alpha Bank Cyprus Ltd

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Alpha Bank Α.Ε. Ελλάδος το 1972 και το 2000 έγινε υποδιευθυντής της περιφερειακής διεύθυνσης καταστημάτων Αττικής. Ένα χρόνο μετά ανέλαβε διευθυντής κέντρου καταστημάτων και το 2004 διευθυντής διευθύνσεως γενικών υπηρεσιών. Το 2005 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή της Alpha Bank Cyprus Ltd. Πάντα προσιτός και δραστήριος βρίσκεται κοντά σε όλα τα πεδία δραστηριοτήτων της τράπεζας και διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των εργασιών.

Αννίτα Φιλιππίδου
Οικονομική Διευθύντρια Μarfin Popular Bank

Το 1995 εργοδοτήθηκε ως αρχιλογίστρια στη Λαϊκή Τράπεζα Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2000 επέστρεψε στην Κύπρο και σε δύο χρόνια προήχθη σε διευθύντρια οικονομικής διεύθυνσης. Το 2006 ανέλαβε καθήκοντα οικονομικής διευθύντριας του ομίλου.

Χάρης Χαμπάκης
Γενικός Διευθυντής Wealth Management and International Business Banking Eurobank EFG Cyprus

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε για δύο χρόνια στον τομέα μεγάλων επιχειρήσεων της Λαϊκής Τράπεζας. Το 1996 επέστρεψε στην Κύπρο, συνεχίζοντας στον Όμιλο Λαϊκής σε διάφορες διευθυντικές θέσεις, φτάνοντας μέχρι εκείνη του διευθυντή διεύθυνσης wealth management, την οποία διατηρούσε μέχρι τη μετακίνησή του στη Eurobank EFG το 2007. Από τη θέση του γενικού διευθυντή συνεισφέρει και συμβάλλει καθημερινά στην επιτυχημένη πορεία της Eurobank EFG στην Κύπρο.

Ροδούλα Χατζηκυριάκου
Διευθύντρια Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής Μarfin Popular Bank

Το 1981 εργοδοτήθηκε στον Όμιλο Λαϊκής και ανέλαβε την υπηρεσία καρτών. Με πνεύμα δημιουργικό και σύγχρονο δεν άργησε να ανελιχθεί. Από τότε είχε την ευθύνη διαφόρων υπηρεσιών της τράπεζας και σήμερα είναι επικεφαλής της διεύθυνσης λιανικής τραπεζικής. Επίσης, είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Marfin Bank Σερβίας.

Χρίστης Χατζημιτσής
Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου

Ο ειδικός των αριθμών και της ανάλυσής τους εργάστηκε στη Peat Marwick, Mitchell & Co London και το 1985 επέστρεψε στην Κύπρο, έχοντας εξειδικευτεί στους τραπεζικούς και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. Εργάστηκε στη Peat Marwick, Mitchel& co μέχρι το 1988, χρονιά κατά την οποία προσλήφθηκε από την Τράπεζα Κύπρου. Το 1992 διορίστηκε αρχιλογιστής.  Από το 1995 μέχρι το 2004 κατείχε τη θέση του οικονομικού διευθυντή συγκροτήματος, ενώ το 2005 διορίστηκε γενικός οικονομικός διευθυντής συγκροτήματος, έχοντας μεταξύ άλλων την ευθύνη της οικονομικής διεύθυνσης και στρατηγικού προγραμματισμού. Το 2008 ανάλαβε αυξημένα καθήκοντα με επιπλέον ευθύνη της μονάδας εξαγορών και συγχωνεύσεων, ενώ από τον Μάιο του 2010 κατέχει τη θέση του ανώτερου γενικού διευθυντή συγκροτήματος.

Ερωτόκριτος Α. Χλωρακιώτης
Γενικός Διευθυντής Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας

Έχοντας έντονο προσανατολισμό στις αρχές και τις αξίες του συνεργατισμού, ήταν αναμενόμενο ότι η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα θα έπαιρνε πολλά από αυτόν.
Το 1979 διορίσθηκε στη θέση του πρώτου γραμματέα στην προεδρία της Δημοκρατίας και το 1981 διοικητής και έφορος του συνεργατισμού. Υπηρέτησε στα δυο πόστα μέχρι το 2004, όταν διορίστηκε στη θέση του γενικού διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ευαισθησία στην εξυπηρέτηση των ανθρώπων, στην ευημερία των παιδιών και στην πρόοδο της νεολαίας.

Δημήτρης Χρίστου
Διευθυντής Δανειοδοτήσεων Μεγάλων Επιχειρήσεων και Πιστωτικής Πολιτικής USB Bank

Στα χέρια του βρίσκεται η στρόφιγγα των δανειοδοτήσεων μεγάλων επιχειρήσεων και είναι ο άνθρωπος - κλειδί για τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να συνεργαστούν με την τράπεζα.
Γνωρίζει το ρόλο του πολύ καλά, αφού από το 1989 ως το 1997 διετέλεσε διευθυντής δανειοδοτήσεων στη Λαϊκή Τράπεζα. Ακολούθως εργοδοτήθηκε ως διευθυντικό στέλεχος στην USB BANK PLC. Διετέλεσε διευθυντής διεθνών και υπεράκτιων εργασιών, τραπεζικών υπηρεσιών επιχειρήσεων και ιδιωτών. Σήμερα είναι διευθυντής δανειοδοτήσεων μεγάλων επιχειρήσεων και υπεύθυνος για τη χάραξη της πιστωτικής πολιτικής της τράπεζας.

Top