Κύριοι ήρθαν και κύριοι φεύγουν

Τι ξημερώνει η επομένη των εκλογών για τους ηττημένους τέως βουλευτές

Στις εκλογές της Κυριακής υπήρχαν αναμφίβολα και οι ηττημένοι. Παρά τους πανηγυρισμούς και τις εύηχες δηλώσεις ατομικά υπήρξαν και οι αποτυχίες. Όσον και αν προσπάθησαν να χρυσώσουν το χάπι και παρά το ότι οι πλείστοι δήλωσαν ότι δεν ένιωσαν πικραμένοι, οι συζητήσεις και η ψιθυρολογία από το κοινό ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη. Τι ξημερώνει η επόμενη ημέρα γι’ αυτούς, ποιες οι προθέσεις τους και πώς είδαν την εκλογική αναμέτρηση που μόλις ολοκληρώθηκε. Η «Σ» επικοινώνησε με αρκετούς από τους πρώην βουλευτές, οι οποίοι επαναδιεκδίκησαν την έδρα, αλλά δεν τα κατάφεραν και έμαθε τα σχέδιά τους για το μέλλον. Εν τω μεταξύ οι βουλευτές, οι οποίοι δεν επανεκλέγηκαν, θα πάρουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα σύμφωνα με την καινούργια νομοθεσία. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές που συμπλήρωσαν δυο θητείες, δηλαδή 10 έτη θα πάρουν σαν εφάπαξ 205.745 ευρώ με σύνταξη 3.764 μηνιαίως και 13ο. Οι βουλευτές της μιας θητείας θα λάβουν σύνταξη 1358 ευρώ μηνιαίως και 76.100 φιλοδώρημα. Τη σύνταξη θα λαμβάνουν με το που θα κλείσουν τα 60 τους έτη. Στο μεταξύ, μειωμένη σύνταξη επειδή υπηρέτησαν τρία χρόνια θα λάβουν οι Κλαύδιος Μαυροχάννας, Πανίκος Χάμπας και Στέλιος Ιερωνυμίδης. Οι υπόλοιποι βουλευτές που δεν επανεξελέγησαν και δεν βρίσκονται στο ρεπορτάζ είναι οι Χρήστος Πουργουρίδης, Άριστος Αριστοτέλους, Πάμπης Κυρίτσης,

Πιστός στρατιώτης
Πανίκος Χάμπας - ΑΚΕΛ: «Στο ΑΚΕΛ εργαστήκαμε συλλογικά, όπως πάντα άλλωστε και πετύχαμε τον κοινό μας σκοπό, που ήταν η ενίσχυσή μας από αυτή την εκλογική διαδικασία. Εγώ είμαι πλήρως ικανοποιημένος από την 30χρονη προσφορά μου στα κοινά, υπηρετώντας όχι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς αλλά γενικά όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων. Παράλληλα, σαν ΓΓ της ΕΚΑ θα συνεχίσω να υπηρετώ όλο τον αγροτικό κόσμο, τους ανθρώπους της υπαίθρου και όλους τους πολίτες. Ο κυπριακός λαός μίλησε και σεβόμαστε τη δική του απόφαση. Εγώ σαν πιστός στρατιώτης θα συνεχίσω να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή».

Ο άνεργος βουλευτής
Ντίνος Χατζηνικόλας - ΑΚΕΛ: «Εγώ κατ’ αρχήν θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το αποτέλεσμα που είχαμε σαν ΑΚΕΛ. Παρόλη τη δική μου προσφορά, η εκλογή μου δεν έγινε εφικτή, αλλά μάλλον σέβομαι την απόφαση του κόσμου. Συνεχίζω στην πρώτη γραμμή σαν στέλεχος του ΑΚΕΛ, υπηρετώντας το κόμμα. Λόγω του ότι δεν έχω τη δεδομένη στιγμή απασχόληση είμαι στο ψάξιμο για δουλειά, αφού ούτε τα χρόνια μας «εφάν» ούτε θα πάρω σύνταξη. Βρίσκομαι σε διαβουλεύσεις με το κόμμα μου, για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Δεν φεύγει με τίποτε

Μαρίνος Σιζόπουλος - ΕΔΕΚ: «Θα συνεχίσω να ασκώ το επάγγελμά μου όπως άλλωστε έκανα και όταν ήμουν βουλευτής. Επίσης, δεν θα κάνω το χατίρι σε πολλούς, που για διάφορους λόγους ήθελαν να φύγω από την πολιτική. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που με στήριξαν και τους δια- βεβαιώνω ότι θα συνεχίσω. Για το αποτέλεσμα είχαμε αρκετές ενδείξεις από πριν και παρά τον ανελέητο πόλεμο που δεχθήκαμε, δώσαμε τις μάχες μας, αυξήθηκαν οι δικοί μου σταυροί από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά δεν τα καταφέραμε».


«Αξιοπρεπής και ας έχασα»

Νίκος Κλεάνθους - ΔΗΚΟ: «Θα συνεχίσω σίγουρα το επάγγελμά μου, επειδή δεν ήμουν ποτέ αργόσχολος. Η επαρχία Λάρνακας σοκαρίστηκε επειδή δεν επανεξελέγην, αλλά εγώ γνωρίζω τους λόγους. Είχα το προνόμιο να συζητούν όλοι οι πολιτικοί χώροι για μένα από πριν και για τη βεβαιότητα επανεκλογής μου, προσθέτοντας μάλιστα και έναν καλό λόγο για μένα. Ήξεραν την προσφορά μου και παράλληλα με τη μεταφορά της έδρας στη Λάρνακα με δική μου πρωτοβουλία, εκπεμπόταν μια σιγουριά για το άτομό μου. Δημοσκοπήσεις όχι δικές μου έδειχναν ότι εκλεγόμουν και γι’ αυτό πολλοί νέοι άνθρωποι, που δεν λέω ότι δεν είναι αξιόλογοι, τις χρησιμοποίησαν και απέσπασαν σταυρούς. Παράλληλα, δεν ήμουν ο άνθρωπος που κούρασε τον κόσμο με διαφημίσεις, πάρτι, τραπεζώματα και πολλοί συνεργάτες μου πιστεύουν ότι αυτό τελικά μου στοίχισε. Για μένα προέχει η πολιτική αξιοπρέπεια και θα έκανα ξανά αυτή την εκστρατεία και ας έχανα άλλες 100 φορές».


Ταγμένη στα κοινά

Μαρία Κυριακού - ΔΗΣΥ: «Θα συνεχίσω να συμμετέχω στα κοινά για να βοηθώ τον κόσμο, αλλά και επειδή αγαπώ αυτό που κάνω. Παράλληλα, θα συνεχίσω να δραστηριοποιούμαι για το καλό της παράταξής μου, αφού με τη νομική ήταν πάντοτε οι προτεραιότητές μου. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα άκουγα τους ψιθύρους γύρω μου και τον τρόπο που λειτουργούσαν κάποιοι προεκλογικά, και γι’ αυτό η προσπάθειά μου έγινε πιο έντονη, αλλά, όπως φάνηκε, δεν ήταν αρκετή. Αναμφίβολα η απόφαση του κόσμου είναι σεβαστή».


«Αναλαμβάνω την ευθύνη»
Ρίκκος Ερωτοκρίτου - ΕΥΡΩΚΟ: «Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα τα αποτελέσματα αυτά, αν και δεν κατέδειξαν ότι είχα προσωπική αποτυχία. Ήρθα πρώτος σε σταυρούς παγκύπρια από το κόμμα μου και πέρασα ακόμα και τον πρώτο υποψήφιο της Αμμοχώστου κατά 511 σταυρούς. Τα ποσοστά όμως της Λεμεσού υπολείπονταν κατά 59 σταυρούς αυτών της Αμμοχώστου και γι’ αυτό δεν τα κατάφερα. Την ευθύνη γι’ αυτές τις ψήφους την αναλαμβάνω προσωπικά, αφού ταυτόχρονα με την εκλογική περιφέρεια της Λεμεσού διεξήγαγα προεκλογικό αγώνα σε Πάφο, Λάρνακα, Λευκωσία και Αμμόχωστο, ως ΓΓ του κόμματος. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα στεναχώρησε πάρα πολλούς που με στήριξαν, όχι μόνο Λεμεσιανούς. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι συμπολίτες μας είδαν τις εκλογές αυτές μόνο σαν αγώνα δρόμου μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, με αποτέλεσμα να χάσουν τον προορισμό. Άλλοι θυμωμένοι και αγανακτισμένοι δίκαια, με το κατεστημένο, απείχαν. Από την προηγούμενη εβδομάδα πριν από τις εκλογές αποδοκίμαζα τις δημοσκοπήσεις, εν τέλει όμως, όπως στρώνει ο καθένας κοιμάται. Όσον αφορά τα επαγγελματικά μου σχέδια, εκτός από το ότι θα μείνω στην πρώτη γραμμή του κόμματός μου, θα κάνω ένα διάλλειμα από τα νομικά που μπορούν να περιμένουν».
 

Top