Sports Football Cyprus National Teams Αντίδραση της ομοσπονδίας για τη φωτογραφία με Ερντογάν!

Αντίδραση της ομοσπονδίας για τη φωτογραφία με Ερντογάν!

Έντονη ήταν η αντίδραση της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (DFB) στη δημοσίευση φωτογραφιών των Γερμανών διεθνών Οζίλ και Γκουντογκάν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι οι δύο παίκτες «χρησιμοποιήθηκαν» στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Τούρκου προέδρου (σ.σ: οι εκλογές στις 24 Ιουνίου). Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία έχουν δικαίωμα ψήφου.Οι δύο ποδοσφαιριστές συναντήθηκαν και φωτογραφήθηκαν την Κυριακή σε πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της DFB Ρέινχαρντ Γκρίντελ αντέδρασε άμεσα και επέκρινε τους δύο παίκτες: «Φυσικά το DFB σέβεται την ιδιαίτερη κατάσταση των παικτών μας που έχουν φόντο μετανάστευσης. Αλλά το ποδόσφαιρο και η DFB έχουν τιμές που δεν λαμβάνονται επαρκώς υπόψη από τον κ. Ερντογάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι καλό η εθνική μας ομάδα να αποτελεί μέρος για να γίνει κατάχρηση ελιγμών στην προεκλογική του εκστρατεία».

Η παρουσία τους στο Μουντιάλ της Ρωσίας εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλής, όπως δήλωσε ο Γερμανός ομοσπονδιακός προπονητής Γιοακίμ Λεβ. Ο αθλητικός διευθυντής της DFB Ολιβερ Μπίρχοφ ανακοίνωσε πως θα υπάρξει μια συζήτηση με τους παίκτες. «Δεν γνώριζαν τόσο τον συμβολισμό όσο και τη σημασία των φωτογραφιών, όμως φυσικά η δράση δεν ήταν καλή και πρόκειται να τη συζητήσουμε με τους παίκτες», είπε ο Μπίρχοφ και τόνισε: «Δεν έχω ακόμα καμία αμφιβολία για τον Μεσούτ και τον Ιλκάις, που έχουν μια ξεκάθαρη δέσμευση με τη γερμανική εθνική ομάδα και έχουν ταυτιστεί με τις αξίες μας».

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του Ερντογάν στο Ηνωμένο Βασίλειο, Οζίλ και Γκουντογκάν παρουσίασαν στον πρόεδρο φανέλες των αγγλικών τους συλλόγων Αρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι. Η φανέλα οκτώ του Γκουντογκάν έφερε την υπογραφή του και αφιέρωση: «Με μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρό μου».

Το βράδυ, ο Γκουντογκάν ανέφερε σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα της Bild (Bild.de): «Μαζί με τον Μεσούτ, τον Τσενκ (Τοσούν) και άλλους αθλητές, επισκεφθήκαμε μια εκδήλωση του Τουρκικού Ιδρύματος στο Λονδίνο χθες το βράδυ. Πιστεύουμε ότι είναι καλό το ότι υπάρχει ένα ίδρυμα που προωθεί τους Τούρκους σπουδαστές στο εξωτερικό και προσφέρει μια διεθνή καριέρα. Συναντήσαμε τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της εκδήλωσης. Εξαιτίας της τρέχουσας δύσκολης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας, δεν έχουμε δημοσιεύσει το θέμα μέσω των social media. Αλλά πρέπει να είμαστε αγενείς στον πρόεδρο της πατρίδας των οικογενειών μας; Παρά όλη τη νόμιμη κριτική, επιλέξαμε από τον σεβασμό για το αξίωμα του Προέδρου και τις τουρκικές μας ρίζες και ως Γερμανοί πολίτες μία χειρονομία ευγένειας. Δεν ήταν πρόθεσή μας να προβούμε σε πολιτική δήλωση με αυτήν την εικόνα, πόσο μάλλον να κάνουμε προεκλογικές εκστρατείες. Ως διεθνείς Γερμανοί παίκτες, δεσμευόμαστε για τις αξίες του DFB και γνωρίζουμε την ευθύνη μας. Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μας και όχι η πολιτική».

Να σημειωθεί ότι φωτογραφίες από τη συνάντηση στο Four Seasons δημοσιεύτηκαν στο twitter του κόμματος του Τούρκου προέδρου, όπου συμμετείχε επίσης και ο Τούρκος Τσενκ Τοσούν της Έβερτον.

Top