Sports Football Cyprus A League Να μη σβήσουν άλλα προσφυγικά σωματεία

Να μη σβήσουν άλλα προσφυγικά σωματεία

Πριν λίγες μέρες τα προσφυγικά σωματεία διοργάνωσαν μια λιτή εκδήλωση, γεμάτη όμως μνήμες, για τα σωματεία μας που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους, άλλα αμέσως μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και άλλα λίγα χρόνια μετά. Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν τα ονόματα των προσφυγικών σωματείων που δεν υπάρχουν πια, τα προσφυγικά σωματεία που είναι στη ζωή έστειλαν μήνυμα προς την πολιτεία για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητώντας τη στήριξη του Κράτους.

Name


Η εκδήλωση έγινε σε γήπεδα προσφυγικών ομάδων που αγωνίζονταν εντός έδρας. Ο Πρόεδρος των προσφυγικών σωματείων Κίκης Φιλίππου (Πρόεδρος του Εθνικού Άχνας) μας τόνισε πως είναι χρέος του Κράτους να στηρίξει τα προσφυγικά σωματεία, γιατί ο ρόλος που διαδραματίζουν είναι πολύ μεγαλύτερος από τον καθαρά αγωνιστικό.
Τα προσφυγικά σωματεία μας μάς θυμίζουν τους αγαπημένους κατεχόμενους τόπους μας σε πόλεις και χωριά. Τα γήπεδα και τις όμορφες στιγμές που περάσαμε εκεί, διατηρώντας, ταυτόχρονα, την πίστη και επιμονή για αγώνα μέχρι δικαίωση.

Οκτώ το... έκλεισαν
Οκτώ συνολικά σωματεία έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους και σήμερα έχουμε μόνο 9 που στέκουν όρθια και δίνουν αγώνα επιβίωσης. Το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξουν ακόμα, ειδικά μικρά προσφυγικά σωματεία (Διγενής Μόρφου, ΑΣΙΛ Λύσης, Εθνικός Άχνας, ΠΑΕΕΚ Κερύνειας κ.ά.). Μετά τα γεγονότα του 1974 έβαλαν λουκέτο η ΛΑΛΛ Λύσης, ο ΑΣΟΒ Βατυλής, ο Παρθενώνας Κ. Ζώδιας και λίγα χρόνια αργότερα ο Νέος Αιώνας Τρικώμου, η ΑΕΜ Μόρφου, η ΑΕΚ Κυθραίας, η ΑΕΚ Αμμοχώστου, ενώ η ΑΕΚ Καραβά ενοποιήθηκε με την ΠΑΕΚ.

Να μην ξεχνάμε
Νοερά ταξιδεύουμε σήμερα σε τόπους αγαπημένους, που είναι, δυστυχώς, κατεχόμενοι, για να θυμηθούμε αυτά τα σωματεία που δεν αγωνίζονται πλέον στα πρωταθλήματά μας.
Η Αθλητική Ένωση Μόρφου (ΑΕΜ) ήταν πάντα μια δυνατή ομάδα στη Β’ κατηγορία. Ιδρύθηκε το 1960 από τη συγχώνευση του «Νέου Αστέρα» και του «Απόλλωνα», διατηρώντας τα σύμβολα των δύο ομάδων, ένα αστέρι και τον θεό Απόλλωνα στη μέση να κρατά τη λύρα του. Έπαιζε στο Αγροτικό μέχρι το 1967 που εντάχθηκε στη δύναμη της ΚΟΠ.
Στα πρώτα χρόνια συνάντησε δυσκολίες στο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας όπου κινδύνευε συνεχώς, μέχρι το 1970 που ενισχύθηκε με παίκτες από την Ομόνοια (Πάμπος, Άκης, Δήμος, Δρόσος κ.ά.) και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μετά τον εκτοπισμό παίζει για λίγο στο ΓΣΟ Λεμεσού, αλλά τα πολλά οικονομικά προβλήματα την αναγκάζουν να σταματήσει την αγωνιστική της δράση.

Ο Νέος Αιώνας Τρικώμου είναι το αρχαιότερο σωματείο της Κύπρου. Ιδρύθηκε το 1900, γι΄ αυτό πήρε και το συγκεκριμένο όνομα. Το 1970 εντάχθηκε στη δύναμη της ΚΟΠ και συμμετείχε στο πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας, όπου αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες. Το 1972-73 πήρε το πρωτάθλημα και ανήλθε στη Β’ κατηγορία. Πρωτεργάτης της ίδρυσης ήταν ο αείμνηστος διδάσκαλος Ιάκωβος Χρ. Κουμίδης μαζί με μια φιλοπρόοδη ομάδα εκλεκτών μελών της κοινότητας. Η πρόοδος του σωματείου ήταν αλματώδης και το 1948 απέκτησε ιδιόκτητο οίκημα στην είσοδο της κοινότητας. Από την ομάδα πέρασαν γνωστά ονόματα του ποδοσφαίρου των ομάδων της Λεμεσού. Λίγα χρόνια μετά τον εκτοπισμό, η ομάδα, που μεταφέρθηκε στη Λεμεσό, αποσύρθηκε λόγω των γνωστών προβλημάτων του εκτοπισμού.

Η ΑΕΚ Αμμοχώστου (Αθλητική Ένωση Κατηχητικών) ιδρύθηκε το 1959 και τον επόμενο χρόνο εντάχθηκε στη δύναμη της ΚΟΠ. Δέκα χρόνια αργότερα παραλίγο δεν ανήλθε στην Α’ κατηγορία, αφού κατετάγη 3η στη Β’ κατηγορία. Σταδιακά πήρε τον κατήφορο, έπεσε στη Γ’ κατηγορία και μετά τον εκτοπισμό έπαιξε ακόμη λίγα χρόνια, μέχρι να αναγκαστεί από τα προβλήματα να αναστείλει τη λειτουργία της. Από την ΑΕΚ πέρασαν έμπειροι παίκτες της Ανόρθωσης και της Νέας Σαλαμίνας.

Ο ΑΣΟΒ Βατυλής ιδρύθηκε το 1939. Το 1972 εντάχθηκε στη δύναμη της ΚΟΠ και έπαιξε στο πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας. Είχε μια δυνατή έδρα και στεκόταν καλά, μέχρι την ημέρα της εισβολής που τερμάτισε τις δραστηριότητές της. Το ίδιο έγινε και με τη ΛΑΛΛ Λύσης (Λέσχη Αγάπη Λαού Λύσης) που ιδρύθηκε το 1929 και έπαιξε στη Β’ κατηγορία (1970-71) και ακολούθως στη Γ’ κατηγορία. Τα πρώτα χρόνια μετά τον εκτοπισμό είχε ομάδα μπόουλινγκ, διατηρώντας έτσι τη μνήμη του σωματείου και της Λύσης. Μια δυνατή ομάδα Γ’ κατηγορίας είχε και η ΑΕΚ Κυθραίας, που αγωνίστηκε και λίγα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Από την ομάδα ξεπήδησαν αξιόλογοι παίκτες, όπως οι αδελφοί Καρταμπή (Ομόνοια) και Κ. Κυριάκου (ΑΠΟΕΛ, Κεραυνός).

Η ΑΕΚ Καραβά ιδρύθηκε το 1972 και εντάχθηκε στη δύναμη της ΚΟΠ παίζοντας στη Γ’ κατηγορία. Είχε μια δυνατή ομάδα με προϋποθέσεις για άνοδο, αλλά τα τραγικά γεγονότα του 1974 της ανέκοψαν την πορεία. Μετά τον εκτοπισμό ενώνεται με την ΠΑΕΚ Κερύνειας και παίζουν ως ΠΑΕΚ/ΑΕΚ στο ειδικό πρωτάθλημα Β’ και Γ’ κατηγορίας παίρνοντας τον τίτλο στην περιφέρειά της, όμως, δεν ίσχυσε τότε η άνοδος ούτε η διαβάθμιση. Λίγο αργότερα η ομάδα παίρνει το όνομα ΠΑΕΕΚ (το δεύτερο Ε στο όνομα της ΠΑΕΕΚ μπήκε για να ερμηνεύεται ως Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Επαρχίας Κερύνειας).
Ο Παρθενώνας Κ. Ζώδιας είχε μια αξιόλογη ομάδα που έπαιξε σε Β’ και Γ’ κατηγορία, αλλά ανέστειλε τις δραστηριότητές του μετά το 1974.

Name

Flashback
Τελευταία δράση πριν τον εκτοπισμό


Την τελευταία αγωνιστική δράση πριν τον εκτοπισμό του 1974 για τα σωματεία που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους θα δούμε πιο κάτω, για να θυμηθούμε όμορφες στιγμές από γήπεδα αγαπημένα.
Στο πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας, η ΑΕΜ Μόρφου τερμάτισε 2η με 8 βαθμούς διαφορά από τον πρωταθλητή ΑΣΙΛ. Ο «Νέος Αιώνας» ήταν 5ος στην τελική βαθμολογία και ο «Παρθενώνας» 11ος. Η ΑΕΜ στο τελευταίο παιχνίδι της κέρδισε 1-0 τον Ορφέα Καϊμακλίου, με τέρμα του Θεοφίλου στο 53’. Οι «ερυθρόλευκοι» της Αμμοχώστου έπαιξαν με τους: Χριστάκη, Τάσο, Τουμπή, Δήμο, Χρύσανθο, Ευρύ, Κόκο, Νίκο, Πάμπο, Δρόσο, Αντωνάκη (Μήτσιο, Θεόφιλο).
Ο «Ν. Αιώνας» αγωνίστηκε με τους: Κυριάκο, Μουζουρή, Θεόδωρο, Σπύρο, Καλλή, Σώτο, Α. Βάσου, Σιδερά, Αγγελή, Κότροφο και Χαΐλή.
Νίκη πέτυχε και ο «Παρθενώνας» (έπαιξε στο ΓΣΠ) με 4-2 επί της ΕΝΑΔ. Σκόρερ ήταν οι Λούκας, Μάμας, Γαλλέας, Κυριάκος. Η ομάδα της Ζώδιας έπαιξε με τους: Ντίνο, Λιμισή, Πάμπο, Άγγελο, Θεολόγο, Λούκα, Γαλλέα, Κοκκινή, Μάμα, Καρά και Κυριάκο.
Στο πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας η ΑΕΚ Καραβά τερμάτισε 5η, ο ΑΣΟΒ Βατυλής 6ος, η ΑΕΚ Βαρωσίων 10η, η ΑΕΚ Κυθραίας 11η και η ΛΑΛΛ Λύσης 12η (τελευταία).
Στο φινάλε του πρωταθλήματος (Μάιος 1974) η ΛΑΛΛ πήρε ισοπαλία 0-0 εκτός έδρας από τη Δόξα, η ΑΕΚ Κυθραίας έμεινε στο 0-0 με την ΑΕΚ Βαρωσίων καο ο ΑΣΟΒ κέρδισε στη Βατυλή 1-0 την ΑΕΚ Καραβά.

Να δούμε παίκτες που έπαιζαν στις ομάδες αυτές.
ΑΕΚ Βαρωσίων: Μελινιώτης, Κούσκουνος, Κανίκλης, Δήμος, Θεοφίλου, Παττίχης, Νίκος, Σταυρινός, Σιάλος, Παπαγιάννης, Πιερής, Αντρίκκος, Χ’’Δημητρίου, Κάρουλλας, Τούρος.
ΑΕΚ Κυθραίας: Στελλάκης, Πάμπος, Αργύρης, Στέλιος, Κάκος, Δώρης, Χριστάκης, Σωτήρης, Λέλλος, Τάκης, Κούλλης, Κόκος, Χρυσούλλης, Παντελάκης, Βρακάς, Καρταμπής, Κουντουριώτης, Δημητρίου, Χρυσοστόμου.
ΑΕΚ Καραβά: Μεϊτανής, Άντρος, Σπαθιάς, Παπάκης, Τσέντας, Πεππής, Τώνης, Ευθυβούλου, Τζιάκκης, Γαβριηλίδης, Κοσιάρης, Γιακουμής, Χ’’Δαμιανού.
ΛΑΛΛ Λύσης: Γ. Ανδρέου, Κλείτος, Θεοδοσίου, Πυλιώτης, Ευθυμίου, Ρούσος, Μιλής, Ανδρέου, Χριστάκης, Χριστόφορος, Κυριάκος, Λυσάνδρου, Σακκάς, Π. Πέτσας, Γιώργαλλος, Ευθυμίου, Κοντοζής, Κουννής.
ΑΣΟΒ Βατυλής: Τσαγγαρίδης, Κουλουμπρής, Τουβάς, Νεοφύτου, Χ’’Φυσέντζου, Αρτεμίου, Βασιλείου, Ηροδότου, Γιωργαλλά, Θρασυβούλου, Γρηγορίου, Αρτέμης, Ιωνάς, Λάκης, Στελλάκης, Παντελάκης, Παρίσης, Τζιωνής, Ασσιώτης, Κουλουμπρής.


 

Top