Sports Football Cyprus A League Για πρώτη φορά στους «μεγάλους» ο Οθέλλος!

Για πρώτη φορά στους «μεγάλους» ο Οθέλλος!

Κορυφαία και ιστορική στιγμή είναι για τον Οθέλλο Αθηένου η άνοδος της ομάδας, για πρώτη φορά στην 81χρονη πορεία του, στην Α’ Κατηγορία, γεγονός που προκαλεί μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και περηφάνια στους οπαδούς και φίλους του. Το ακριτικό σωματείο του Οθέλλου για πολλά χρόνια ήταν μια δυνατή ομάδα στη Β’ Κατηγορία, έστω κι αν λόγω προβλημάτων είχε βρεθεί και στη Γ’ Κατηγορία. Ένα φυτώριο ταλέντων που έδωσε ποδοσφαιριστές σε μεγάλες ομάδες του τόπου μας, μέσω των οποίων ενίσχυε την πρώτη του ομάδα. Η αλήθεια είναι πως ποτέ ο Οθέλλος δεν είχε αυτοσκοπό την άνοδο στην Α’ Κατηγορία, παρόλο που και στο παρελθόν βρέθηκε κοντά σε αυτήν τη μεγάλη επιτυχία. Με συνετή πολιτική, ομαδική δουλειά και πίστη, φέτος πέτυχε το όνειρο και είναι γι’ αυτό άξιοι κάθε επαίνου διοίκηση, τεχνική ηγεσία και παίκτες.

Name

Στα 81 του χρόνια
Ο Αθλητικός Σύλλογος «Οθέλλος» ιδρύθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1933. Είναι το αρχαιότερο σωματείο της Αθηένου και ένα από τα αρχαιότερα αθλητικά σωματεία της Κύπρου. Για την ίδρυσή του πρωτοστάτησε μια ομάδα νέων εκείνης τα εποχής με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Αντώνη Κοιλιάρη. Βασικοί παράγοντες αυτής της προσπάθειας ήταν οι Σάκκαλος, Ν. Παπαπαύλου, Ζησίμου, Ηρακλέους, Αθηαινίτης, Στ. Παπαπαύλου, Κ. Πατσαλής, Παπαλέξης, Κραμβής, Σέας, Χ’’Χάρος, Κουμενής, Ιακωβίδης, Χαλλής, Μουγιάρης, Χ’’Θεοχάρους, Ιωσηφίδης, Ράφτης, Παπαϊωάννου, Σκούρος, Κιτής, Σουμμάκης, Μαμμούς.

Name

Οι δύο εκδοχές
Για την ονομασία του συλλόγου υπάρχουν δύο εκδοχές.
(α) η ομάδα που είχε συλλάβει την ιδέα της ίδρυσης του Συλόγου βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην παραλία της Αμμοχώστου, κάτω από τον πύργο του Οθέλλου, που βρίσκεται στο Φρούριο της παλιάς πόλης.
(β) η δεύτερη εκδοχή είναι ότι του δόθηκε το όνομα Οθέλλος, ένα θεατρικό όνομα παρμένο από τον Οθέλλο του Σαίξπηρ, για να τονίσουν οι ιδρυτές του ότι σκοποί του σωματείου, εκτός από τον αθλητισμό, ήταν η επίδοση και σε πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως είναι το θέατρο κ.ά.
Η δράση του στον αθλητισμό είναι πλούσια και πολύμορφη. Η ποδοσφαιρική ομάδα μέχρι το 1968 αγωνιζόταν στο αγροτικό και συγκεκριμένα στην ΕΠΟΠΛ, όπου για σειρά ετών κατείχε τη θέση του πρωταθλητή, γράφοντας μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του σωματείου. Το 1968 εντάσσεται στη δύναμη της ΚΟΠ και παίζει στη Β’ Κατηγορία. Υπήρχαν περίοδοι που διακρίθηκε, φτάνοντας μέχρι και την τρίτη θέση. Το 1982 υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στη Γ’ Κατηγορία.
Εκτός από το ποδόσφαιρο ο Οθέλλος επέδειξε δράση και στον κλασικό αθλητισμό, όπου διοργάνωσε τοπικούς αγώνες στίβου, είχε πετοσφαιρικό τμήμα και ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Στη μακρόχρονη ιστορία του, το σωματείο της Αθηένου έχει επιδείξει πλούσια δράση, εκτός από τον αθλητισμό, και στον εθνικό, πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα.
Με την ίδρυσή του το 1933, σε μια εποχή που ο υπόδουλος κυπριακός λαός άρχισε να ξυπνά και να επιζητά την απελευθέρωσή του, ο Οθέλλος παίζει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση των νέων και στην καλλιέργεια του εθνικού φρονήματος. Το σωματείο δήλωσε «παρών» σε όλους τους αγώνες της Κύπρου. Από τις τάξεις ξεπήδησαν οι ήρωες της Κωμόπολης, το 1955-59,  Αρτέμος Φραγκέσκου και Τουμάζος Τουμάζου. Στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 πέφτει στο πεδίο της μάχης το στέλεχος του σωματείου Πανίκος Ματσούκας, ενώ στον κατάλογο των αγνοουμένων είναι οι Βάσος Χειμώνας, Γεώργιος Πικής και Κώστας Παπαπαύλου.
Η πολιτιστική δράση και η κοινωνική προσφορά του Οθέλλου υπήρξε και συνεχίζει να είναι πλούσια και αξιέπαινη.

Έπαιξαν στην Α’ Κατηγορία
Ο Οθέλλος ήταν πάντα φυτώριο ταλέντων. Δεν ήταν λίγοι οι παίκτες του που έκαναν καριέρα σε μεγάλες ομάδες Α΄ Κατηγορίας. Από τους πρώτους ήταν ο Ανδρέας Κωμοδρόμος, ο Δάσκαλος όπως είναι γνωστός, λόγω του επαγγέλματός του. Έπαιξε σε Ολυμπιακό και ΕΠΑ στη δεκαετία του ’70, όταν και οι δύο ομάδες διεκδικούσαν τίτλους. Στον Οθέλλο επέστρεψε και αργότερα ως προπονητής. Είναι τα αδέλφια Χάρης και Νικάκης Καντζηλιέρης, με τον πρώτο να παίζει στην ΕΠΑ και τον δεύτερο στον ΑΠΟΕΛ. Στην ΕΠΑ κατέληξε κι ο Κώστας Χατζηγιαννακού, όπως και ο Νίκος Πατσαλής. Στον ΑΠΟΕΛ έπαιξε ο Μιχάλης Χ’’Πιερής, στις Ανόρθωση και Αλκή ο τερματοφύλακας Χάρης Χαρή, στην ΑΕΚ ο Κωνσταντίνος Μηνά. Είναι ακόμα και οι Φίλιππος και Κώστας Παπακωνσταντίνου, Νίκος Μηνά, Γιώργος και Χάρης Κορτζιά κ.ά.
Στην ομάδα αγωνίστηκε και ο γνωστός καθηγητής-διαιτητής Στέφανος Χ’’Στεφάνου, ενώ κατά καιρούς αγωνίστηκαν στον Οθέλλο παίκτες από ομάδας Α’ Κατηγορίας όπως οι Π. Μενελάου (ΑΠΟΕΛ), Κλ. Νεοκλέους (ΕΠΑ), Ν. Τόπακας (Ανόρθωση), Μ. Ζησίμου (Ολυμπιακός). Μεγάλη ήταν η προσφορά των προπονητών Γιώργου Γεωργαράκη και Αρτέμη Θεοχάρους, με τους οποίους ο Οθέλλος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Β’ Κατηγορία.

Πρόσφεραν και αυτοί
Να δώσουμε και κάποια ονόματα ποδοσφαιριστών με τη δική τους προσφορά στον Οθέλλο, ανά δεκαετία.
1960 - Πυρογιάτης, Πατσαλής, Κ. Χ’’Γιαννακού, Α. Κωμοδρόμος, Χ’’Στεφάνου, Χάβα, Γ. Παπακωνσταντίνου, Σταύρου, Ζησίμου, Φ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Μηνά.
1970 - Σπάρταλης, Σκούρου, Παπούτσας, Ζαννετής, Κιζέρη, Χ’’Πιερής, Κοντού, Πατή, Γιωργαλλά, Κκαϊλά, Α. Παπακωνσταντίνου, Α. Κίτα, Γ, Κεπόλας.
1980 - Νικολάου, Τζιρτζιπής, Σιμιλλής, Πέτρου, Παστού, Αγαμέμνονος, Τ. Παπακωνσταντίνου, Κλ. Νεοκλέους, Ζησίμου, Μενελάου, Κουφοπαύλου.
1990 - Κ. Κκαϊλάς, Καλλέσιης, Καρούσος, Χ’’Θεοχάρους, Τουλούπης, Ν. Σέργης, Χρ. Σπυριδάκης, Καππελίδης, Π. Λοΐζου, Γ. Σπυριδάκης, Λυσάνδρου, Κουρέας, Ζαννετίδης.


Στα «σαλόνια» για τρίτη φορά η Αγία Νάπα


Μπορεί για τον Οθέλλο Αθηένου να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που ανεβαίνει στην Α’ Κατηγορία, όμως για την Αγία Νάπα είναι η τρίτη φορά. Στις δύο προηγούμενες δεν τα κατάφερε, αφού υποβιβάστηκε, γι’ αυτό και στη νέα περίοδο θα προσπαθήσει για κάτι καλύτερο.
Η πρώτη παρουσία της στους «μεγάλους» ήταν την περίοδο 2006/07. Πήρε τη 13η θέση στη βαθμολογία και υποβιβάστηκε. Είχε πάρει 20 βαθμούς, δύο περισσότερους από την Α.Ε. Πάφος και 5 λιγότερους από τον 12ο Διγενή Μόρφου. Σε 26 αγώνες πέτυχε 4 νίκες, 8 ισοπαλίες και 14 ήττες, έχοντας συντελεστή τερμάτων 26-41. Οι 4 νίκες ήταν εντός έδρας - 4-1 τον Άρη, 2-1 την Ομόνοια (με την οποία έφερε ισοπαλία 1-1 εκτός), 3-1 την Πάφο και 2-1 την Ένωση.
Η δεύτερη φορά ήταν το 2012/13, όταν πήρε και πάλι τη 13η θέση στην τελική βαθμολογία και υποβιβάστηκε. Πήρε 8 βαθμούς, δύο περισσότερους από την τελευταία Α.Ε. Πάφος και 14 λιγότερους από τον 12ο Εθνικό Άχνας. Σε 26 αγώνες πέτυχε 2 νίκες, 2 ισοπαλίες και 22 ήττες και είχε συντελεστή τερμάτων 15-59. Είχε κερδίσει 1-0 τον Εθνικό (εντός) και 2-0 την Αλκή (εκτός).
Το όνομα της ομάδας είναι ΑΟΑΝ (Αθλητικός Όμιλος Αγίας Νάπας) και προήλθε από τη συνένωση των δύο ομάδων της Αγίας Νάπας, ΑΠΕΑΝ και ΕΝΑΝ. Αγκαλιάστηκε από αρκετούς παράγοντες της περιοχής και η συνένωση των δυνάμεων βοήθησε τον σύλλογο. Αρκετοί παίκτες από ομάδες της περιοχής είχαν ενισχύσει την ομάδα της Αγίας Νάπας.Από τους πρώτους προπονητές της ομάδας ήταν οι Δήμος Κωνσταντίνου, Γ. Φόρσος, Νίκος Σκάγιας. Στην ομάδα αγωνίστηκαν την εποχή της ίδρυσής της οι Γ. Μούτσης, Α. Ανδρέου, Σταύρου, Χρ. Αντωνίου, Μιχ. Καφέτζιης, Φραγκέσκος, Κάστρος, Παπαντωνίου, Κωνσταντίνου, Μαχάττος, Αριστείδου, Παντελή, Λάμπρου, Μουστάκας, Ριαλάς, Θεοδούλου, Πιερέττης, Α. Πέτρου, Ζηντίλης, Στ. Λάμπρου, Κ. Κωνσταντίνου. Η Αγία Νάπα στηριζόταν πάντα σε παίκτες από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και κυρίως από το Παραλίμνι και τη Δερύνεια.
 

Top