Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Η εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτω από το κόκκινο χαλί

Η εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτω από το κόκκινο χαλί

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΟ Ν. Αναστασιάδης παρέλαβε κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Ορκίστηκε να το υπερασπίσει. Δεν νομιμοποιείται να παραδώσει… «ε/κ διοίκηση», έρμαιο στην αρπακτικότητα της Τουρκίας

Η σημειολογία στην πολιτική είναι συχνά αποδεικτική πολιτικών αποφάσεων. Η ηγεσία των Ελλήνων της Κύπρου ουδέποτε έλαβε σοβαρά υπόψη, ούτε κατανοεί τι σημαίνει σημειολογία και ποια είναι η σημασία της στην άσκηση πολιτικής. Όταν θα άρχιζαν οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειου Βιετνάμ για τον τερματισμό του πολέμου, για εβδομάδες Αμερικανοί και Βορειοβιετναμέζοι συζητούσαν και διαφωνούσαν για το σχήμα του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων. Το 1977, ο Μακάριος, Πρόεδρος της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτόβουλα μετατράπηκε σε κοινοτάρχη της ε/κ κοινότητας για να συναντήσει τον υποτελή της κατοχικής Τουρκίας, Ντενκτάς. Δηλαδή, ο Μακάριος αυτοκαταργήθηκε από Πρόεδρος, αυτοϋποβιβάστηκε στο επίπεδο κοινοτάρχη και εξισώθηκε προς τον πράκτορα της τουρκικής πολιτικής σε βάρος της Κύπρου επειδή, δήθεν, τον ξεγέλασε ο Αμερικανός απεσταλμένος Κλίφορντ.

Με αφορμή την έναρξη του νέου διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, πολλοί φοβούνται ότι διά της τουρκοφρενούς, ρατσιστικής, αντιευρωπαϊκής και αντιδημοκρατικής διζωνικής, η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταλυθεί και η Τουρκία θα επιτύχει τον μέγιστο στόχο της πολιτικής, που χάραξε από το 1956. Δηλ. την εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υποκείμενου διεθνούς δικαίου. Λάθος! Η κατάλυσή της ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 1963, με το κατ' εντολήν της Τουρκίας πραξικόπημα των Τ/κ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 1988, όταν ο τότε Πρόεδρος Βασιλείου επρόκειτο να συναντήσει τον κατοχικό Ντενκτάς, αφαίρεσε από το προεδρικό αυτοκίνητο τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτός αυτοϋποβιβάστηκε σε κοινοτάρχη για να συναντήσει τον εγκάθετο της τουρκικής κατοχής. Ενός πολιτικού εγκλήματος, μύρια έπονται. Τι παρατηρείται; Κάθε φορά που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντάται με τον υποτελή της Τουρκίας, και των δύο τα αυτοκίνητα φέρουν τις σημαίες, του μεν της Κυπριακής Δημοκρατίας, του δε της «ΤΔΒΚ».

Και ουδείς ενοχλείται! Ουδείς αντιλαμβάνεται πως η εικόνα που εκπέμπεται υποβάλλει ευθέως στους τρίτους ότι εδώ έχουμε δύο Προέδρους δύο κρατών, που συναντώνται για να επιλύσουν διαφορές τους. Για να κατανοηθεί το μέγεθος και η έκταση της ζημιάς που υφίσταται ο τόπος από τους ηγέτες μας, που τα παίρνουν όλα στο σιορολόπ, αρκεί να αναγνώσετε τον διεθνή Τύπο. Όλα τα ξένα Μέσα αναφέρονται στον «πρόεδρο» της «ΤΔΒΚ» ή στους «υπουργούς» της. Τα κείμενα και οι αναλύσεις τους αναφέρονται σε δύο Προέδρους και σε δύο κράτη, έστω και αν κάποια επισημαίνουν ότι το κατοχικό ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Να θυμίσουμε πως πέρσι, αμερικανική εφημερίδα είχε αναγράψει πως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο… Οζντίλ Ναμί, ναι, ο σκληρός και διατεταγμένος προαγωγός της τουρκικής κατοχής, σήμερα ξανά διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς.

Την περ. Δευτέρα συνετελέσθη και επίσημα, πια, η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό τους χαριεντισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη και τα σαρδόνια χαμόγελα του νέου υποτελούς της κατοχής, Ακιντζί, ενώ ο εν παντί αναξιόπιστος Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ επευλογούσε τα τετελεσμένα. Οι Αναστασιάδης και Ακιντζί περπάτησαν σε κόκκινο χαλί που οδηγούσε εντός της αίθουσας του δείπνου, ενώ άγημα Σκοτσέζων (τυχαία;) απέδιδε τιμές. Πότε στρώνεται χαλί και πότε αποδίδονται τιμές από στρατιωτικό άγημα; Μόνο σε περιπτώσεις Προέδρων ή Πρωθυπουργών κρατών. Την περ. εβδομάδα, ο υποτελής Ακιντζί μετέβη στην Άγκυρα για να πάρει τις εντολές από τον σουλτάνο. Αυτός τον υποδέχτηκε και περπάτησε μαζί του σε κόκκινο χαλί, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Σε ποιον; Στον «πρόεδρο» της «ΤΔΒΚ».
Το κόκκινο χαλί και το στρατιωτικό άγημα στο Λήδρα Πάλας ήταν εν γνώσει του Προέδρου Αναστασιάδη. Δεν πέρασε από το μυαλό του η πονηριά του Νορβηγού… Ντάουνερ; Αν το κατάλαβε αλλά… «έπαιξεν πελλόν», για να μη χαλάσει το φτιαχτό κλίμα ευφορίας, είναι πολιτικά ανεκδιήγητος ή, κατά τη δική του φρασεολογία, «μειωμένης αντιλήψεως». Αν δεν το κατάλαβε και κανείς από τον περίγυρό του δεν επισήμανε τους ολέθριους συνειρμούς και τους συμβολισμούς, τότε έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνους ανθρώπους που, πριν ακόμα το Κυπριακό επιλυθεί, φρόντισαν να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο όνομα της διζωνικής και των δύο συνιστώντων κρατιδίων, που η Τουρκία απαιτεί.

Τι σημαίνουν το κόκκινο χαλί, επί του οποίου εύχαρις περπάτησε ο Πρόεδρος, και το στρατιωτικό άγημα, που απέδωσε τιμές; Πρώτον, δύο κράτη με δύο Προέδρους. Δεύτερον, φτάσαμε σε λύση ή πρόκειται περί «ασκήσεως επί… χαλιού»; Τρίτον, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, είναι εκλιπούσα και, άρα, τώρα μιλάμε για τα δύο συνιστώντα κρατίδια του διζωνικού κράτους. Τέταρτον, η Κυπριακή Δημοκρατία εξαφανίστηκε κάτω από το κόκκινο χαλί, υπό τους βηματισμούς του σκοτσέζικου αγήματος. Πέμπτον, ο Ν. Αναστασιάδης δεν είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά του συνιστώντος ε/κ κρατιδίου, ισότιμος, φυσικά, του Ακιντζί, προέδρου του συνιστώντος τ/κ κρατιδίου. Έκτον, απομένει η διά της υπογραφής Αναστασιάδη και η επίσημη κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε ο στόχος της Τουρκίας να πάρει, επιτέλους, σάρκα και περιεχόμενο. Ο Ν. Αναστασιάδης παρέλαβε κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Ορκίστηκε να το υπερασπίσει. Δεν νομιμοποιείται να παραδώσει… «ε/κ διοίκηση», έρμαιο στην αρπακτικότητα της Τουρκίας.


Top