Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Οι Πέρσες του Αισχύλου και ο δρόμος του Μουσταφά

Οι Πέρσες του Αισχύλου και ο δρόμος του Μουσταφά

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή


Πρόσφατα μελέτησα μιαν εμβριθή και εξαιρετική ανάλυση από έναν καθηγητή του αμερικανικού Πανεπιστημίου John Hopkins για τη νίκη των Ελλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Όπως καταγράφει η ιστορία, οι Έλληνες νίκησαν επειδή έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο δύο παράγοντες, που γνωρίζουν όλοι όσοι μελετούν τις διεθνείς σχέσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη βαθυστόχαστη ανάλυση του καθηγητή Jakub Grygiel (George H.W. Bush Senior Associate Professor of International Relations at the Johns Hopkins School of Advanced International Studies), οι Έλληνες κατανίκησαν τους Πέρσες, πρώτον, επειδή ο Θεμιστοκλής εξαπάτησε τους Πέρσες, διαμηνύοντας στον Ξέρξη πως οι Έλληνες πρωί-πρωί θα έφευγαν δρομαίοι από τον φόβο τους. Και δεύτερον, έτι σπουδαιότερον, ο Θεμιστοκλής είχε κατανοήσει πλήρως τη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης του εχθρού του.

Ο καθηγητής Jakub Grygiel υποστηρίζει πως η νίκη των Ελλήνων ήταν πρώτα διανοητική, πνευματική και ύστερα υλική. Ο μέγας τραγικός Αισχύλος στους «Πέρσες», ο Πλούταρχος και ο Ηρόδοτος διηγούνται το ίδιο περιστατικό: Ο Θεμιστοκλής έστειλε τον έμπιστο υπηρέτη του Σίκιννο, να υποβάλει στους Πέρσες ότι το επόμενο πρωί οι Έλληνες θα έφευγαν με τα πλοία τους, διά τον φόβον των Περσών. Ταυτόχρονα τους υπέβαλε πως θα ήταν προς το συμφέρον τους αν εισέρχονταν στα στενά της Σαλαμίνας για να τους κατατροπώσουν. Γιατί ο Ξέρξης έπεσε στην παγίδα του Θεμιστοκλή; Ο καθηγητής Jakub Grygiel υποστηρίζει πως ο μέγας βασιλέας διέπραξε ένα στρατηγικό και ένα τακτικό λάθος. Το στρατηγικό λάθος ήταν η εισβολή του στην Ελλάδα. Το τακτικό λάθος του Ξέρξη, ως αποτέλεσμα της εξαπάτησής του, ήταν να επιχειρήσει να ναυμαχήσει τον καλύτερaα οργανωμένο και άριστα εκπαιδευμένο αθηναϊκό στόλο.

Ο Αισχύλος στους «Πέρσες» εισχωρεί κυριολεκτικά στην ψυχοσύνθεση και στον τρόπο σκέψης της περσικής αυλής και διά του χορού αναλύει γιατί ο Ξέρξης ηττήθηκε, παρά τη συντριπτική υπεροπλία του έναντι των ολιγάριθμων Ελλήνων. Ο καθηγητής Jakub Grygiel τιτλοφορεί την ανάλυσή του: «Know thy enemy» («Γνώρισε τον εχθρό σου») και, αναφερόμενος στη σημασία της στρατηγικής στην άσκηση πολιτικής από έναν ηγέτη, επικαλείται τον Bernard Brodie, Αμερικανό στρατιωτικό στρατηγιστή, που θεωρείται και ως «ο Αμερικανός Κλαούζεβιτς». Ο Brodie υποστηρίζει πως «μια καλή στρατηγική προϋποθέτει μια καλή ανθρωπολογία και μια καλή κοινωνιολογία». Με απλά λόγια, ένας ηγέτης οφείλει να γνωρίζει και τα ανθρωπολογικά και κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά του εχθρού του, πέραν πολλών άλλων παραμέτρων.

Γιατί αναφερόμαστε στα πιο πάνω; Επειδή με την παράνομη εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί, ως νέου ηγέτη της τ/κ κοινότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πολιτικοί ηγέτες κυριολεκτικά ξελιγώθηκαν και αναλώθηκαν σε θετικές προσεγγίσεις προς τον Ακιντζί, υποβάλλοντας πως διαφέρει από τον κατοχικό Έρογλου. Ή ότι με αυτόν θα είναι πολύ πιο εύκολο να προέλθουμε σε λύση του Κυπριακού. Είναι εμφανές από τις δηλώσεις και τοποθετήσεις του Ν. Αναστασιάδη και κομμάτων πως η ελληνική πλευρά δεν έχει συγκεκριμένη και συγκροτημένη στρατηγική αντιμετώπισης της τουρκικής στοχοθεσίας - όχι του δυστυχούς Ακιντζί. Από την επομένη της παράνομης εκλογής του, ο νέος Τ/κ ηγέτης υπέστη ψυχρολουσία από τον σουλτάνο Ερντογάν, που του υπέδειξε με αδιστακτότητα πως η Τουρκία είναι το αφεντικό.

Με ωμότητα, ο Ερντογάν υπέδειξε στον Ακιντζί να βγάλει τον πολιτικό σκασμό και αυτός… συναίνεσε. Ας μελετηθούν οι μετεκλογικές δηλώσεις του. Σε τι διαφέρουν από εκείνες του προκάτοχού του Έρογλου; Εις ουδέν! Μπορεί να έχει διαφορετικό στυλ, που δίνει την εικόνα δήθεν μετριοπαθούς και συναινετικού πολιτικού, και εδώ ακριβώς είναι η επιχειρούμενη νέα εξαπάτηση των αφελών Ελλήνων. Βλέπουμε ξανά το γνωστό τουρκικό θέατρο: Ο «κακός Έρογλου» και ο «καλός Ακιντζί». Ο Ακιντζί δεν πρόκειται να σηκώσει μπαϊράκι κατά της Τουρκίας. Εδώ κοτζάμ Ντενκτάς, που ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις στην Τουρκία και υπέκυψε στην αξίωση του Ερντογάν, το 2003, για να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν και θα… αντισταθεί ο Ακιντζί;

Ο Νταβούτογλου το έθεσε ξεκάθαρα: «Μην ανησυχείτε, θα πάρουν όλα τον δρόμο τους», δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», με αφορμή τη γνωστή διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ Ερντογάν και Μουσταφά Ακιντζί. Πρόσθεσε πως, όταν ο Ταλάτ ανέλαβε την εξουσία, είχε γίνει το ίδιο, αλλά μετά πήραν όλα τον δρόμο τους. Ποιος είναι αυτός ο δρόμος; Αυτός που η Τουρκία χάραξε από το 1956 και στοχεύει στην επανάκτηση της Κύπρου. Μερικοί λένε με επιτηδευμένη αφέλεια: «Μη βιάζεστε, δώστε λίγο χρόνο στον Ακιντζί να δείξει στο τραπέζι των συνομιλιών τις προθέσεις του». Λάθος! Εδώ και χρόνια έχει δείξει τις προθέσεις του, που δεν είναι άλλες από εκείνες της Τουρκίας. Ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται πως οι ηγέτες μας δεν γνωρίζουν τον εχθρό τους. Και όπως ο μέγας Κινέζος στρατηγός Σουν Τζου διασάλπισε πριν από 2500 χρόνια: «Αν ξέρεις τον εχθρό σου και γνωρίζεις τον εαυτό σου, μη τον φοβάσαι θα νικήσεις σε 100 μάχες. Αν δεν ξέρεις τον εχθρό σου αλλά ξέρεις τις δικές σου δυνατότητες, τότε έχεις ίσες πιθανότητες νίκης όσο και ήττας. Αν ξέρεις τον εχθρό σου και δεν ξέρεις τις δικές σου δυνατότητες, τότε θα ηττηθείς σε κάθε μάχη». Όπερ έδει δείξαι… - See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/228636/oi-perses-tou-aisxylou-kai-o-dromos-tou-moustafa#sthash.xtBGMBLy.dpuf

Top