Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Ευάλωτος, αδύναμος Αναστασιάδης, τουρκόφιλος, αναξιόπιστος Άιντα

Ευάλωτος, αδύναμος Αναστασιάδης, τουρκόφιλος, αναξιόπιστος Άιντα

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή


Κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση Αναστασιάδη όταν τον ερχ. μήνα θα συναντήσει τον νέο υποτελή της τουρκικής κατοχής. Γνωρίζει εκ προοιμίου πως ό,τι πράξει θα είναι ανήκεστο λάθος, που θα υποθηκεύσει το μέλλον του Ελληνισμού στην Κύπρο και θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα στην τουρκοποίηση της νήσου.
 
Πάλιν οι ίδιες γελοιότητες και κωμικότητες, αποδεικτικές αδυναμίας και ενδεικτικές ανέξοδης φλυαρίας. Γιατί η Κυβέρνηση και τα κόμματα ολοφύρονται και ωρύονται από ιερή αγανάκτηση για τις νέες προκλητικές θέσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ; Και αφού κλαψουρίζουν ως μωρές παρθένες, γιατί περιορίζονται σε βολικά πλην άσφαιρα διαβήματα και σε εκ του ασφαλούς καταγγελίες και δεν απαιτούν, ας πούμε, την απομάκρυνσή του; Ούτε η Κυβέρνηση ούτε τα κόμματα είναι αρκετά μάγκες για να το αξιώσουν, γι’ αυτό κάνουν τους τζάμπα-μάγκες. Ο Άιντα διατύπωσε ξεκάθαρα τουρκικές θέσεις σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (8/4/2015). Αμφισβήτησε αν έγινε τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της κυπριακής και ευρωπαϊκής ΑΟΖ. Υποστηρίζει πως οι Έλληνες… άρπαξαν (highjacked) το κυπριακό κράτος μετά το πραξικόπημα των Τ/κ κατά της νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Αμφισβήτησε, επίσης, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Πώς αντέδρασε η Κυβέρνηση; Με… έντονα διαβήματα! Γιατί δεν αντέδρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Οι δηλώσεις Άιντα συνιστούν ευθεία προσβολή προς τον Ν. Αναστασιάδη και εξευτελισμό του, πρώτον, επειδή τον θεωρεί ως ηγέτη μειωμένου κύρους. Δεύτερον, απαξιώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία που δήθεν είναι προϊόν αρπαγής από τους Έλληνες. Τρίτον, εξευτελίζουν τον Ν. Αναστασιάδη επειδή γελοιοποιούν τις απανωτές διαβεβαιώσεις του για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέταρτον, υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις για εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, για δήθεν δικαίωμα της Τουρκίας και των Τ/κυπρίων να διεξάγουν έρευνες. Πέμπτον, παραγνωρίζουν την τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της κυπριακής και ευρωπαϊκής ΑΟΖ. Αν είχαμε σοβαρή κυβέρνηση και αξιόπιστο Πρόεδρο, θα είχαν αξιώσει αμέσως δημόσια απολογία και απόσυρση των δηλώσεων από τον Άιντα.
 
Τι Πρόεδρο έχουμε; Έχουμε έναν Αναστασιάδη αναξιόπιστο και πολλαπλώς ευάλωτο, πάντα με την εύκολη δικαιολογία του πιστολιού στον κρόταφο. Έχουμε έναν Πρόεδρο που εξευτελίστηκε κατ’ επανάληψη από την Τουρκία και από τους φίλους του αλλά… Ακούσατε τίποτε συγκεκριμένο προς αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπρέπειάς του, δηλ. του κύρους και της αξιοπρέπειας της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ουδέν! Θυμηθείτε: Τον περ. Φεβρουάριο, και με αφορμή παραβιάσεις και εισβολή του «Βάρβαρου» στην κυπριακή και ευρωπαϊκή ΑΟΖ, σε συνέντευξή του (στην «Καθημερινή»), ο Ν. Αναστασιάδης διαβεβαίωνε πως θα αποχωρούσε από τις συνομιλίες. Ο «Βάρβαρος» συνέχισε τις έρευνές του με συνοδεία τουρκικών πολεμικών αλλ’ ο Αναστασιάδης συνέχιζε και αυτός τον διάλογο κωφών με τον Έρογλου. Τον περ. Ιούνιο, στην καρδιά της Ευρώπης μας, η Τουρκία, με το 105σέλιδο έγγραφο Τσαβούσογλου-Νταβούτογλου, κατεξευτέλισε και τον Αναστασιάδη και την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία έθαψε ως «εκλιπούσα». Όταν η Ελένη Θεοχάρους τόλμησε να ζητήσει εξηγήσεις για τη μουγκαμάρα Κύπρου-Ελλάδος, εισπράξαμε από τον ανερμάτιστο Ευ. Βενιζέλο ρηματική νότα που, ούτε η αλήστου μνήμης χούντα δεν αποτόλμησε.
 
Το περ. φθινόπωρο, ο επικεφαλής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, επανέλαβε την τουρκική αθλιότητα ότι η Κύπρος είναι εκλιπούσα. Η Λευκωσία έβγαλε ξανά τον πολιτικό σκασμό. Γιατί; Διότι ο Αναστασιάδης, που τον περ. Οκτώβριο αποχώρησε από τις συνομιλίες χωρίς στρατηγική και χωρίς σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα, καιγόταν να επιστρέψει σε συνομιλίες. Γι' αυτό και απέτρεψε αναφορά σε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, τον περ. Νοέμβριο, που πέτυχαν οι έξι ευρωβουλευτές μας και διά του οποίου ζητούνταν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την εισβολή της στην κυπριακή και ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Ενώ, όμως, ο Αναστασιάδης μεριμνούσε η Τουρκία να μηΝ υποστεί κυρώσεις για την τρίτη εισβολή της, για την αμφισβήτηση της θαλάσσιας κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και για κατοχή της ΑΟΖ μας, συναινούσε ασμένως και προθύμως σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Για τον Πρόεδρο, υπάρχουν, προφανώς, πολλών λογιών εισβολές…
 
Ο τελευταίος εξευτελισμός Αναστασιάδη γίνεται με το να συρθεί κυριολεκτικά σε συνομιλίες, με κακόφωνη υπόκρουση του ανεκδιήγητου και πλήρως αναξιόπιστου και μεροληπτούντος Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ. Γιατί; Διότι, πρώτον φαίνεται οι Τούρκοι να τον έπεισαν καλύτερα από τους δικούς μας. Δεύτερον, διότι η Τουρκία μεθόδευσε τα πάντα με τέτοιο τρόπο ώστε διά των συνομιλιών να επιτύχει τον μέγιστο στόχο της: Την κατάλυση και εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι τη μετεξέλιξή της, όπως αφελέστατα πιστεύει ο Πρόεδρος. Πώς; Διά της τουρκογενούς διζωνικής. Μπορεί ο Ν. Αναστασιάδης να διαβεβαιώνει πως θέλει ένα ομόσπονδο ευρωπαϊκό, βιώσιμο και λειτουργικό κράτος, μέλος της ΕΕ, με ισχύ όλων των αρχών και αξιών που διέπουν τη λειτουργία της Ένωσης. Οι Τούρκοι δεν πιστεύουν και δεν συμμερίζονται τις επιθυμίες Αναστασιάδη και το έχουν φωνάξει κυριολεκτικά τόσες πολλές φορές, που ακόμα και οι κουφοί θα το άκουγαν. Οι Τούρκοι έχουν συγκεκριμένη στρατηγική, που σχεδιάστηκε από το 1956 και υλοποιείται μέχρι σήμερα. Σε βάρος μας.
 
Ποια είναι η στρατηγική Αναστασιάδη, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, όπως δηλώνει ο Κυβ. Εκπρόσωπος; Η κωμική και πολιτικά κενή δήλωση, «εμείς θέλουμε λύση», δεν οδηγεί πουθενά αν δεν στηρίζεται σε ισχύν κατά ξηράν, θάλασσα και αέρα, σε εσωτερική ενότητα, σε διεθνή αξιοπιστία, σε σιδηρές συμμαχίες και συνεργασίες με ισχυρούς δρώντες, σε κοινότητα συμφερόντων με γειτονικές χώρες. Αλλά, τι; Πού είναι εκείνη η περιλάλητη τριμερής συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδος, στο πρότυπο εκείνης με την Αίγυπτο; Γιατί δεν προχωρεί; Πού είναι οι φίλοι του Αναστασιάδη, που τον περιγελούσαν με ανέξοδες φιλοφρονήσεις; Γιατί το πολυδιαφημισθέν τερματικό… εξαερώθηκε; Πού είναι η εξαγγελθείσα οπλική και άλλη αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς; Τι κράτος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς οικονομία, στρατό, διπλωματία και πολιτική αξιοπιστία; Μιλώντας για διπλωματία και πολιτική, Πρόεδρος και κόμματα τους εαυτούς των να μέμφονται και την ανεπάρκειά τους για τις εξωφρενικές δηλώσεις Άιντα. Είναι εμφανές ότι οι Τούρκοι πέτυχαν να εμβολιάσουν τον Νορβηγό διπλωμάτη με τις δικές τους θέσεις και να τον κάνουν βαποράκι τους. Ο Ν. Αναστασιάδης, ο Κασουλίδης και ο Κυβ. Εκπρόσωπος γιατί δεν έπεισαν για τις δικές μας θέσεις;
 
Είναι εμφανές και στους πλέον άσχετους των πολιτών ότι ο Αναστασιάδης, παρά τις επικοινωνιακού τύπου δήθεν αμφιταλαντεύσεις του, επιστρέφει ολοπρόθυμα σε ακόμα έναν διάλογο κωφών (δική του ορολογία). Πώς; Με ποιες αξιόπιστες δεσμεύσεις εκ μέρους της Τουρκίας; Με ποια όπλα και με ποια επιχειρήματα; Με το σχέδιο Ανάν… εκλαϊκευμένο; Με την παρότρυνση του ΔΗΣΑΚΕΛ; Τον τελευταίο συντελεστή ισχύος που διαθέταμε -τους υδρογονάνθρακες- ο Πρόεδρος τον αχρήστευσε, καταθέτοντάς τον στο τραπέζι των συνομιλιών και καθιστώντας ουσιαστικά την Τουρκία ρυθμιστή της αξιοποίησής του. Όπως είπε και ο Κένεντι, «ας μη διαπραγματευτούμε ποτέ από φόβο αλλά και να μη φοβηθούμε να διαπραγματευτούμε». Μόνο που εδώ δεν έχουμε Αμερικανούς και Ρώσους αλλά μια Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και που ακούραστα επιδιώκει να την καταλύσει για να τσιμεντώσει τις προϋποθέσεις για επανάκτηση της νήσου.
 
Η διζωνική και η ομοσπονδία, όποια και αν είναι, θα είναι το ιδεώδες όχημα για τα δύο κράτη, που θα είναι το τελευταίο στάδιο της κατάλυσης -όχι της μετεξέλιξης- της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν ζηλεύουμε και κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση Αναστασιάδη όταν τον ερχ. μήνα θα συναντήσει τον νέο υποτελή της τουρκικής κατοχής. Γνωρίζει εκ προοιμίου πως, ό,τι πράξει θα είναι ανήκεστο λάθος, που θα υποθηκεύσει το μέλλον του Ελληνισμού στην Κύπρο και θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα στην τουρκοποίηση της νήσου. 

Top