Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Ο Ν. Αναστασιάδης ποια ανταλλάγματα έδωσε για τη συμφωνία

Ο Ν. Αναστασιάδης ποια ανταλλάγματα έδωσε για τη συμφωνία

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΗ χθεσινή ανάλυσή μας για τη συμφωνία που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε με τη Βρετανία, για την αξιοποίηση περιουσιών στις Βάσεις και η επισήμανση, στηριγμένη σε μελέτη του δικηγόρου Λ. Παπαφιλίππου, ότι οι Βρετανικές Βάσεις λειτουργούν ως «οιονεί κράτος», προκάλεσε συζητήσεις. Στο Ράδιο Πρώτο και στην εκπομπή του εκλεκτού συνάδελφου, Λάζαρου Μαύρου, ο Στέλιος Θεοδούλου, πρώην Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας, αμφισβήτησε τη θέση Παπαφιλίππου και υποστήριξε ότι, στην ουσία, πιθανόν να συνιστούν «κατάλοιπο αποικιοκρατίας».

Σε μελέτη του με τίτλο: «Το νομικό καθεστώς των Βρετανικών Στρατιωτικών Βάσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας», ο Στ. Θεοδούλου υποστηρίζει ότι οι ΒΒ δεν διαθέτουν αυτόνομη εδαφική κυριαρχία, λαό, κυβέρνηση και κυριαρχία, στοιχεία που θεωρούνται ως συστατικά κράτους. Με βάση τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης: «Η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα περιλαμβάνει τη νήσο Κύπρο, μαζί με τις νησίδες που βρίσκονται στις ακτές της, με εξαίρεση τις δύο περιοχές που προσδιορίζονται στο Annex A της συνθήκης, οι οποίες περιοχές θα παραμείνουν κάτω από την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Κατά τον Στ. Θεοδούλου, οι λέξεις, «θα παραμείνουν», «συνιστούν νομικό όρο και παραπέμπουν στη νομική διαδικασία της διαδοχής της κρατικής εξουσίας πάνω στα εδάφη αυτά». Αφού αναλύει ότι υπάρχουν νομικοί και πραγματικοί λόγοι που τερματίζουν τα δικαιώματα των Βρετανών στην Κύπρο, υπογραμμίζει: «Είναι, λοιπόν, φανερό, ότι οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο συνιστούν, κατά πάσαν πιθανότητα, κατάλοιπο αποικιοκρατίας και είναι, κατά συνέπεια, παράνομες με βάση το ισχύον διεθνές δίκαιο.

Το συμπέρασμα αυτό δεν αποκλείει το νομικό ενδεχόμενο να αποτελούν οι βρετανικές βάσεις αυτούσιες αποικίες». Ο Στ. Θεοδούλου, ενώ απορρίπτει ότι οι ΒΒ συνιστούν «οιονεί κράτος», κατά την άποψη Παπαφιλίππου, διερωτάται για τη «νομιμότητα θεσμών», που οι Βρετανοί λειτουργούν στις Βάσεις: Αστυνομία, δικαστήρια και νομοθεσία, που συνιστούν εκφάνσεις και λειτουργίες κρατικής κυριαρχίας. Το ίδιο ερώτημα αλλά πιο ξεκάθαρα θέτει και ο Λ. Παπαφιλίππου στη δική του μελέτη, που αναφέραμε χθες.

Είναι έκδηλο, από πληθώρα νομικών μελετών, πως οι ΒΒ αποτελούν ένα ανίατο καρκίνωμα στο σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συμφωνία με τη Βρετανία ως «ιστορική». Ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Πολιτών, Γ. Λιλλήκας, επιμένει πως ενυπάρχει ορατός ο κίνδυνος, στο εγγύς ή απώτερο μέλλον, ο σημερινός κατά πλειοψηφίαν ελληνικός πληθυσμός των περιοχών των ΒΒ να αλλοιωθεί από μεθοδευμένη μετεγκατάσταση Βρετανών -ή και Κυπρίων με βρετανικά διαβατήρια- στις περιοχές των ΒΒ ή και άλλων κοινοτικών.

Εμείς δεν πανηγυρίζουμε για τη συμφωνία. Όμως, φοβόμαστε τους Βρετανούς και αιφνιδίως και ειδικά σήμερα, δώρα φέροντες. Γιατί, τώρα, αυτή η συμφωνία; Προπάντων, τι είδους ανταλλάγματα οι Βρετανοί απαίτησαν από τον Ν. Αναστασιάδη; Στις διακρατικές σχέσεις δεν παραχωρείται τίποτε δωρεάν.

Να μην ξεχνάμε: Οι Βρετανοί από χρόνια επιμένουν ότι η θαλάσσια περιοχή, που εφάπτεται των ΒΒ, αποτελεί δήθεν τα χωρικά ύδατά τους. Το 2011 είχαν εγείρει θέμα «κυριαρχίας» πάνω σε «χωρικά ύδατα». Στο σχέδιο Ανάν, διά του λόρδου Χάνεϊ, επιχείρησαν «νομιμοποίηση δικαιωμάτων» τους στη θάλασσα, καταπατώντας την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα έγγραφα του Wikileaks, η Βρετανία δεν απέκλειε να εμποδίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αν παραβιαζόταν η «ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα» των ΒΒ. Συνεπώς, πέραν της ανάπτυξης, υπάρχουν άλυτα και αξεδιάλυτα πολλά κρίσιμα ζητήματα για το καθεστώς των Βάσεων.


Top