Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Το ξεπούλημα περιουσιών ισοδυναμεί με εκποίηση της Κύπρου

Το ξεπούλημα περιουσιών ισοδυναμεί με εκποίηση της Κύπρου

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΈχομεν γην, έχομεν πατρίδα. Δεν έχομεν πατρίδα, είμαστε οι απόκληροι της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το ξεπούλημα περιουσιών Ελλήνων στον Αττίλα συνιστά εκποίηση της Κύπρου στον κατακτητή μας. Λιγοστεύουμε την πατρίδα μας. Την ακρωτηριάζουμε. Την παραδίδουμε αμαχητί και με την υπογραφή μας στον εισβολέα. Την κοτσιανιάζουμε στον ληστή και βιαστή του τόπου μας. Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ξανά μερικά πράγματα. Το δικαίωμα στην περιουσία είναι αναφαίρετο και αναπαλλοτρίωτο. Ο κάθε ιδιοκτήτης δικαιούται και νομιμοποιείται να διαχειρίζεται την περιουσία του όπως ο ίδιος κρίνει καλύτερα. Αυτά, σε συνθήκες ειρήνης. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όμως, από το 1974 υπέστη βάρβαρη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή. Βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία. Το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Πέραν νομικών ή και συνταγματικών ζητημάτων ή και κωλυμάτων υπερισχύει, κατά την άποψή μας, η εθνική διάσταση του ξεπουλήματος ε/κ περιουσιών.

Κάθε φορά που ένας Έλληνας ξεπουλά περιουσία του στον Τούρκο, εκχωρεί στην κατοχική δύναμη έδαφος κυπριακό και ευρωπαϊκό. Εκποιεί κρατική κυριαρχία. Αποδεσμεύει και παραχωρεί ανεξαρτησία. Και υπονομεύει, αχρηστεύει και λιγοστεύει την ελευθερία όπως και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας. Με ποιο δικαίωμα, λοιπόν, όσοι προσφεύγουν στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων εκχωρούν στην κατοχική Τουρκία κρατική κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία, ελευθερίες των υπόλοιπων Ελλήνων της νήσου; Πού ξανακούστηκε, ένας υπόδουλος λαός να ξεπουλά τη γη των πατέρων και των προγόνων του στον κατακτητή του; Επειδή δεν δεχόμαστε τις γνωστές δικαιολογίες ότι για λόγους οικονομικούς, εξαιτίας της κρίσης, λόγω ασθενειών ή άλλων υποχρεώσεων, όλοι αυτοί προσφεύγουν στον Αττίλα, γι’ αυτό κατηγορούμε και καταγγέλλουμε ξανά όλες τις κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα για κακουργηματική αδιαφορία που αγγίζει τα όρια εγκληματικής παχυδερμίας έναντι του λαού και του τόπου.
Σαράντα χρόνια, έξι κυβερνήσεις και έξι Πρόεδροι δεν θέλησαν να επιλύσουν το μέγα ζήτημα των κατεχόμενων περιουσιών. Γιατί; Για λόγους καθαρά και περισσότερο ψηφοθηρικούς. Κατέστρεψαν πολίτες και τον τόπο.

Τώρα, μετά τη δραματική αύξηση των προσφυγών στην επιτροπή των κατεχομένων, Κυβέρνηση και κόμματα συνέταξαν κάποιες εισηγήσεις αλλά… Θα τις ξαναδούν στο τέλος του μήνα, κτλ. Η ουσία, κατ’ εμάς, είναι μία: Αυτό το κατεχόμενο κράτος, του οποίου απειλείται η επιβίωση από την Τουρκία, που επιδιώκει αταλάντευτα να το διαλύσει, μέχρι πότε θα παίζει εγκληματικά πελλόν και θα αποφεύγει να πάρει μέτρα; Είναι τουλάχιστον κωμική και προκλητική η δήλωση του αθυρόστομου Χάσικου ότι, μόνο με τη λύση του Κυπριακού θα λυθεί και το περιουσιακό. Κι αν δεν επιλυθεί σύντομα το Κυπριακό; Ένα σοβαρό κράτος και μια υπεύθυνη Κυβέρνηση παίρνουν μέτρα… χτες. Δεν αφήνουν στον κάθε πολίτη την ευχέρεια να εκποιεί την Κυπριακή Δημοκρατία και να την παραδίδει δωρεάν στον κατακτητή της.

Κόμματα, οικονομολόγοι και νομικοί κατέθεσαν πλειάδα εισηγήσεων και προτάσεων. Τι εμποδίζει την υλοποίησή τους; Π.χ. ο γνωστός νομικός Χρήστος Τριανταφυλλίδης εισηγείται (σελ. 27), δημιουργία Κηδεμόνα Ελληνοκυπριακών Περιουσιών στην κατεχόμενη Κύπρο, στο πρότυπο του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές. Ο οικονομολόγος δρ Ι. Βιολάρης (χθεσινή «Σ») εισηγείται, επίσης, άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση του ξεπουλήματος. Λύσεις υπάρχουν πλήθος! Απλώς εκείνο που απουσιάζει περίεργα, αλλ’ όχι ανεξήγητα, είναι η πολιτική βούληση. Με υστεροβουλίες, κρυψιβουλίες και αμφισημίες το ξεπούλημα εντείνεται περισσότερο…


Top