Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Γιατί ο Νταβούτογλου χαίρεται, Νίκο;

Γιατί ο Νταβούτογλου χαίρεται, Νίκο;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΓια να χαριεντίζεται και να χαίρεται τόσο πολύ ο Αχμέτ και να επαινεί τόσο απλόχερα τον Νίκο, κάτι δεν πάει καλά…

Ο Ισοκράτης είχε διασαλπίζει πριν από 2500 χρόνια αλλ’ είναι πάντα δραματικά επίκαιρος: «Οι κυνηγοί ανακαλύπτουν τους λαγούς με τα σκυλιά, τους δε ανόητους με τους επαίνους... Μυρίζει δόλο ο έπαινος, που προέρχεται από τον εχθρό». Όσοι είδατε τις δηλώσεις Νταβούτογλου μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευ. Βενιζέλο, ακόμα και αν τρέφατε οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις, τώρα πρέπει να τις αποβάλετε: Το σχέδιο Ανάν αναβιώνει ως βρικόλακας. Οι μεν Τούρκοι ουδέποτε το εγκατέλειψαν, ο δε πρόεδρος Αναστασιάδης ουδέποτε το απεμπόλησε. Θυμηθείτε: Παρά τις πολλές προκλήσεις, από συνυποψηφίους του, πολιτικούς αντιπάλους του και δημοσιογράφους, ο Ν. Αναστασιάδης ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι η υποστήριξη από τον ίδιο του τερατουργήματος Ανάν ήταν λάθος. Όταν πριν από 17 μήνες προκλήθηκε από τον συνάδελφο Γιάννη Νικολάου, του ΡΙΚ, να αναμέλψει ένα mea culpa για εκείνη την υποστήριξη στο έκτρωμα, ο Ν. Αναστασιάδης επισήμανε πως το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε για να ξέρουμε αν ήταν, ή όχι, κακό.

Βεβαίως, σε συνεντεύξεις και δηλώσεις του, ο Πρόεδρος λέγει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι είναι σεβαστή η ετυμηγορία του λαού, που απέρριψε το σχέδιο με συντριπτική πλειοψηφία. Δεύτερον, να μη μας φέρουν άλλο παρόμοιο, επειδή θα απορριφθεί και αυτό. Μόνο που οι Τούρκοι και οι όπισθεν αυτών διαμεσολαβούντες Βρετανοί και ο Ντάουνερ, δεν ξέχασαν εκείνο το σχέδιο. Μόλις πρόσφατα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπέδειξε με νόημα πως μπορεί ένα νέο σχέδιο να μην ονομάζεται Ανάν και να αποκαλείται Μπαν Κι Μουν. Ποια είναι η ουσία; Ότι οι Τούρκοι εμμένουν αταλάντευτα στο σχέδιο Ανάν ή Μουν -δεν έχει σημασία- και απαιτούν οι πρόνοιές του να ισχύσουν σε μια πιθανή μελλοντική λύση. Οι Τούρκοι το φωνάζουν καθημερινά, ακόμα και μέσα στην Αθήνα και στην παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Βενιζέλου. Ας προσεχθούν δύο δεδομένα, που επαναλαμβάνονται από τουρκικής πλευράς αδιατάρακτα. Πρώτον, η συχνή αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο σχέδιο Ανάν. Δεύτερον, η μεγάλη χαρά του, που δεν εκφράζεται για πρώτη φορά, για την εκλογή Αναστασιάδη.

«Η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη μάς έδωσε μεγάλη χαρά», είπε εύχαρις και με ένα πλατύ χαμόγελο, ο Νταβούτογλου, «και ήταν ένας πολύ καλός οιωνός, διότι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος στήριξε το σχέδιο Ανάν». Είναι γνωστό ότι μετά την υποβολή του σχεδίου Ανάν, από τον Νοέμβριο του 2002 μέχρι τον Απρίλιο του 2004, που έγιναν τα χωριστά δημοψηφίσματα, ο Ν. Αναστασιάδης ήταν από τους ισχυρότερους θιασώτες και υποστηρικτές του. Όταν ο κυπριακός Ελληνισμός, με το σωτήριο ΟΧΙ, διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία από την κατάλυση και από την αρπαγή της από τους Αγγλοτούρκους, ο Ν. Αναστασιάδης, με κυστημένη διάθεση, δήλωσε, σε συνέντευξή του στα αθηναϊκά «Νέα», μία εβδομάδα μετά την ετυμηγορία του λαού, πως θα μας ξανάφερναν το σχέδιο, υπονοώντας πως αυτήν τη φορά θα το επέβαλλαν. Κανείς δεν ξεχνά τις εκβιαστικές και εκφοβιστικές καθημερινές δηλώσεις του ιδίου, του Ι. Κασουλίδη και πλειάδας ανώτατων αξιωματούχων του ΔΗΣΥ.

Κι όμως: Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του κόμματος απέρριψε την Αναν-ική λατρεία του Αναστασιάδη και καταψήφισε το σχέδιο. Θα ανέμενε κανείς πως ενώπιον της λαϊκής ετυμηγορίας και της κατάρριψης της πολιτικής του, ο Ν. Αναστασιάδης θα υπέβαλλε την παραίτησή του από το κόμμα. Ούτε που το σκέφτηκε! Συνέχισε να ηγείται του ΔΗΣΥ, να αρνείται να απολογηθεί και, όταν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους όλων: Σχημάτισε μιαν Αναν-ική κυβέρνηση ενώ ο περίγυρός του αποτελείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από σεσημασμένους Αναν-ιστές. Ακόμα και οι πλέον άσχετοι και αφελείς κατανοούν ότι ο Ν. Αναστασιάδης ουδέποτε αποποιήθηκε τις Αναν-ικές εξαρτήσεις και «πιστεύω» του. Παράδειγμα: Οι τελευταίες προτάσεις του προς τους Τούρκους για να τους… δελεάσει για το κοινό ανακοινωθέν, εκκινούν και έχουν ισχυρό άρωμα Αναν-ικής προέλευσης.

Τα περί κυριαρχίας, που θα είναι μία και αδιαίρετη αλλά θα εκπηγάζει από τα δύο συνιστώντα κρατίδια, είναι Αναν-ικής καταβολής. Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι ο Πρόεδρος θα επιστρέψει δρομαίος στο σχέδιο Ανάν, επειδή τους τελευταίους πέντε μήνες έχει φορέσει τόσες πολλές δεκάδες… φουστανέλες, που έχει συγχύσει τους Κύπριους και τους ξένους. Οι θέσεις που διατυπώνει σε μνημόσυνα, εκδηλώσεις, συνάξεις, κτλ. αναπετούν λάβαρα αντίστασης και ανένδοτου αγώνα. Είναι αυτά που κάθε Έλληνας αξιώνει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Επειδή, όμως, ο Ν. Αναστασιάδης έχει αναιρέσει σχεδόν όλες τις δεσμεύσεις του, κρατάμε μικρό καλάθι. Περιμένουμε να δούμε αν, μετά τις τόσες πολλές φουστανέλες, αλλάξει πολιτική γκαρνταρόμπα και, αίφνης, δοκιμάσει κανέναν φερετζέ ή ένα κόκκινο φέσι. Για να χαριεντίζεται και να χαίρεται τόσο πολύ ο Αχμέτ και να επαινεί τόσο απλόχερα τον Νίκο, κάτι δεν πάει καλά…


Top