Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Ποια κόμματα πόθεν χρηματίστηκαν;

Ποια κόμματα πόθεν χρηματίστηκαν;

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΝα μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις: Τίποτε δεν θα αποκαλυφθεί. Και αυτή η υπόθεση θα καταχωνιαστεί στο χρονοντούλαπο της λήθης

Να μην ξανακούσουμε κανέναν: Ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε πολιτικούς αρχηγούς ούτε κόμματα ούτε κανέναν άλλο κομματικό ή πολιτικό μαγκουροφόρο να μας παραδίδει μαθήματα περί… διαφάνειας και περί… λογοδοσίας. Διότι θα σηκωθούν όλες οι πέτρες του τόπου να τους λιθοβολήσουν! Εδώ και αρκετές εβδομάδες αποκαλύφθηκε πως η εταιρεία Focus, που ανήκει σε φίλο του πρώην ισχυρού άνδρα της Λαϊκής, φέρεται να ενίσχυσε χρηματικά κυπριακά κόμματα με το ποσόν των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η είδηση, δύο κόμματα, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, ευθύς με ανακοινώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι εκείνα «δεν έφαγαν». Θα ανέμενε κανείς πως και τα άλλα κόμματα, εύτολμα και, φυσικά, στο πλαίσιο της διαφάνειας, που κοκορεύονται ότι τα διακρίνει, θα διευκρίνιζαν τη θέση τους. Ακόμα να το πράξουν, παρά τις καθημερινές προκλήσεις από τα άλλα κόμματα και τα ΜΜΕ. Την περ. Πέμπτη, μετά τη συνέντευξη Χριστόφια στο ΣΙΓΜΑ και όλους εκείνους τους ισχυρισμούς του κατά πάντων, ο πρόεδρος της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για το Μαρί, Πόλυς Πολυβίου, επετέθη σκληρά κατά του Δ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ.

Οι θέσεις Πολυβίου προκάλεσαν την ανάλογη αντίδραση τού Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και η υπόθεση κατέληξε σε κατηγορηματική καταγγελία από τον Πολυβίου ότι πολιτικά κόμματα, και ονομαστικά το ΑΚΕΛ, έλαβαν χορηγία από τον Α. Βγενόπουλο. Ερωτηθείς από τον συνάδελφο Χρ. Τσουρούλλη για το ποσόν που κόμματα έλαβαν, ο Π. Πολυβίου είπε ότι δεν γνωρίζει το ακριβές ποσόν αλλά με βεβαιότητα γνωρίζει πως ελήφθησαν τέτοιες χορηγίες. Οι ισχυρισμοί αυτοί, ειδικά εναντίον του ΑΚΕΛ, προκάλεσαν πρωτοφανή αντιπαράθεση Πολυβίου-ΑΚΕΛ, με εκατέρωθεν προειδοποιήσεις για δικαστικά και άλλα μέτρα. Ο Π. Πολυβίου διευκρίνισε πως έκανε λόγο για εισφορές και όχι για χρηματισμό κομμάτων. Την επομένη η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι, ξανά, έθεσαν έντονα ερωτήματα ειδικά για την περίπτωση της εταιρείας Focus. Η ΕΔΕΚ, με ανακοίνωσή της, επιμένει: «Απαιτούμε να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των πολιτικών κομμάτων που χρηματίστηκαν. Καλούμε τον Γεν. Εισαγγελέα να το πράξει. Καλούμε την ΜΟΚΑΣ να το πράξει. Φτάνει πια η συγκάλυψη. Εδώ και τώρα να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Οι Οικολόγοι, με ανακοίνωσή τους, διερωτήθηκαν ποια κόμματα «ευλογήθηκαν» από τον Βγενόπουλο. Αφού επισημαίνουν πως τα άλλα κόμματα απέρριψαν πρόταση του Γ. Περδίκη στην Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, για εγγραφή και συζήτηση θέματος που αφορά ύποπτες διαδρομές χρημάτων από την εταιρεία Focus προς πολιτικά κόμματα και δημοσιογράφους, καταγγέλλουν: «Δεν μπορεί να επικρέμαται επί δικαίων και αδίκων και να κυκλοφορεί αυτή η νεφελώδης κατηγορία που είναι -παρεμπιπτόντως- βάσιμη. Ποιοι είναι αυτοί που τα πήραν και από ποιον, ποιοι χρηματίστηκαν και γιατί, είναι μερικά ερωτήματα που εύλογα γεννώνται στον κάθε πολίτη της χώρας, ο οποίος γι' ακόμα μια φορά πληρώνει την ανεπάρκεια των αποφάσεων αυτών που κινούσαν τα νήματα». Την περασμένη Κυριακή, ο Γ. Περδίκης ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διερευνήσει την καταγγελία που αφορά το δικό του κόμμα σε σχέση με την υπόθεση της χρηματοδότησης από την Focus, ως τη δική του προσωπική συμβολή στον αγώνα κατά της διαπλοκής και υπέρ της διαφάνειας. «Ακόμα περιμένουμε!», επισημαίνουν οι Οικολόγοι.

Ο ισχυρισμός είναι σοβαρότατος και προφανής: Αφήνεται ξεκάθαρα να νοηθεί ότι και ο ΔΗΣΥ είναι μεταξύ των κομμάτων που… ευλογήθηκαν-ευνοήθηκαν από την Focus. Έτσι είναι τα πράγματα; Η δημόσια αυτή πρόκληση απευθύνεται πρώτα προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, που μόλις πρόσφατα διαβεβαίωνε πως θα συγκρουστεί με κάθε είδος κατεστημένου. Δεύτερον, προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που δεσμεύτηκε, προεκλογικά και μετεκλογικά, πως θα εργαστεί για την ανόρθωση του κύρους της πολιτικής και των πολιτικών, για διαφάνεια στις πράξεις και ενέργειες των κομμάτων και των πολιτικών και, κυρίως, για τη λογοδοσία τους προς τους πολίτες. Φούμαρα και λήροι, αέρας κουπανιστός και κωμικότητες προς αφελείς. Διερωτώμεθα: Ποια… αόρατα χέρια σταματούν την ΜΟΚΑΣ να αρχίσει αυτόβουλη διερεύνηση αυτού του ισχυρισμού για χρηματισμό κομμάτων; Ποια… αόρατα χέρια εμποδίζουν τις εισαγγελικές Αρχές αυτεπάγγελτα να απαιτήσουν εξηγήσεις από τα κόμματα;

Μία είναι η πραγματικότητα: Όλα τα κόμματα ή σχεδόν όλα, πέραν της γνωστής κυβερνητικής χορηγίας που λαμβάνουν, ενισχύονται οικονομικά από επιχειρηματίες, τράπεζες, οικονομικούς παράγοντες, φίλους, κτλ. Εδώ και πολλά χρόνια, τέθηκε θέμα πόθεν τα κόμματα έσχον τα οικονομικά τους. Εδώ και πάνω από εφτά χρόνια αποφεύγουν να εφαρμόσουν τον νόμο για το «πόθεν έσχες», που τον έκαναν τόσο δυσλειτουργικό, που κατέληξε ανεφάρμοστος. Η Γενική Ελέγκτρια πρότεινε να ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτων. Αρνούνται! Λοιπόν, να μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις: Τίποτε δεν θα αποκαλυφθεί. Και αυτή η υπόθεση θα καταχωνιαστεί στο χρονοντούλαπο της λήθης. Εδώ είναι Κύπρος μπανανία! Ούτε καν… Λετονία!


Top