Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Τουρκική κορβέτα διέτρησε την αμερικανική ασπίδα της ΑΟΖ μας

Τουρκική κορβέτα διέτρησε την αμερικανική ασπίδα της ΑΟΖ μας

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΌταν ο Μακάριος αποδέχθηκε να αυτοϋποβιβαστεί, από διεθνώς αναγνωρισμένος Πρόεδρος, σε κοινοτάρχη για να συναντήσει τον εγκάθετο της τουρκικής κατοχής Ντενκτάς και να καταλήξουν στην πρώτη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου, διαδόθηκε ότι ξεγελάστηκε από τους Αμερικανούς. Χρόνια πολλά αργότερα ο μ. Ανδρέας Χριστοφίδης συνάντησε τον Κλαρκ Κλίφορντ, που δήθεν ήταν εκείνος που ξεγέλασε τον Αρχιεπίσκοπο.

Όπως ο Α. Χριστοφίδης μου διηγήθηκε κάποτε, τον ρώτησε σχετικά και ο Κλίφορντ φέρεται να του είπε: «Υπεράσπιζα τα αμερικανικά συμφέροντα». Με απλά λόγια, ο Μακάριος ας είχε τον νουν του να υπερασπίσει τα συμφέροντα της Κύπρου.

Γιατί θυμηθήκαμε τον Μακάριο και τον Κλίφορντ; Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τον περ. Μάιο ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η χώρα απέκτησε στην περιοχή έναν «νέο, ισχυρό στρατηγικό εταίρο», την Κύπρο. Όντως, ο Ν. Αναστασιάδης, σε αντιδιαστολή προς τον προκάτοχό του, έκανε ξεκάθαρη στροφή προς τις ΗΠΑ και προς την ΕΕ.

Ο κυπριακός λαός αναθάρρησε πως με την εμπλοκή των ΗΠΑ θα ασκούνταν εκείνες οι υποδείξεις προς την κατοχική Τουρκία, ώστε να συναινέσει, επιτέλους, σε λύση λειτουργική και βιώσιμη στο Κυπριακό. Είναι γεγονός, που επισήμανε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πως, αν η Noble δεν ήταν αμερικανική εταιρεία, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορούσε ούτε εξέδρα να στήσει ούτε φυσικό αέριο να εξορύξει, επειδή οι Τούρκοι δεν θα μας άφηναν.

Είναι γεγονός επίσης πως καθόλη τη διάρκεια της δράσης της Noble στο θαλασσοτεμάχιο «Αφροδίτη», αμερικανικά όπως και ισραηλινά αεροπλάνα και πλοία περιπολούσαν στην περιοχή, ενώ τουρκικά πολεμικά και υποβρύχια τριγυρνούσαν και παρακολουθούσαν εκ του μακρόθεν. Οι Αμερικανοί όπως και οι Ισραηλινοί γνωρίζουν άριστα την θουκυδίδεια αρχή πως, το συμφέρον είναι ο ισχυρότερος δεσμός μεταξύ κρατών. Από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και μετά την κρίση του Σουέζ (1956), και την οριστική κατάρρευση της βρετανικής αυτοκρατορίας, η περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ανήκει στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν τρία σημαντικά γεγονότα. Πρώτον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε, μετά από συνάντησή του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κέρι, πως συζητήθηκε «και η προστασία - όπως ήταν και η δέσμευση των Ην. Πολιτειών - των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ».

Δεύτερον, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε πως «η Κύπρος ήταν βράχος εντός της ΕΕ στη συνέχιση της υποστήριξης του κόστους που έπρεπε να επιβάλουμε να πληρώσει η Ρωσία (για την Ουκρανία) και ειδικά των κυρώσεων».

Τρίτον, το γεωτρύπανο της ENI-KOGAZ έφτασε στο θαλασσοτεμάχιο 9, «Ονασαγόρας», με συνοδεία τουρκικής κορβέτας, που έπλεε σε απόσταση 7 μόλις ναυτικών μιλίων. Γι’ άλλη μια φορά, η Τουρκία όχι μόνο προκαλεί - το τουρκικό ΓΕΣ εξέδωσε και ανακοίνωση - αλλά και παραβιάζει ξανά την κυπριακή ΑΟΖ, ναι, αυτήν που κατά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη οι ΗΠΑ «δεσμεύτηκαν να προστατεύουν».

Η Λευκωσία «παρακολουθεί» και ενημερώνει «συμμάχους και φίλες χώρες». Είμαστε περίεργοι να ακούσουμε την αντίδραση του Ν. Αναστασιάδη (ναι, αυτού που… απειλούσε τον περ. Φεβρουάριο ότι θα αποχωρούσε από τις συνομιλίες, αν οι Τούρκοι συνέχιζαν τις παραβιάσεις της ΑΟΖ) και του Ι. Κασουλίδη που, ως «βράχος», στήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Και, φυσικά, αναμένουμε την αντίδραση των ΗΠΑ τώρα, που ο «νέος, ισχυρός στρατηγικός εταίρος τους» εξευτελίζεται ξανά από τον Αττίλα.

ERRATUM: Στη χθεσινή ανάλυσή μας, από αβλεψία, γράφτηκε πως ο νόμος για την εισφορά για την άμυνα ψηφίστηκε επί προεδρίας Γ. Βασιλείου ενώ, ορθά, έγινε επί προεδρίας Σπ. Κυπριανού. Απολογούμαστε.


Top