Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Η Τρόικα, η Εθνική Φρουρά και ο... επικρουστήρας!

Η Τρόικα, η Εθνική Φρουρά και ο... επικρουστήρας!

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΗ Τρόικα, με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ξεδοντιάζει και διαλύει την αμυντική θωράκιση του τόπου!

Είναι ορθή η θέση, που υποστηρίζουν ο Πρόεδρος, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία. Ότι, δηλαδή, μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, η Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίστηκε γεωπολιτικά και, φυσικά, ενεργειακά. Πώς ο Ν. Αναστασιάδης και οι πολιτικοί μας εννοούν αυτήν την γεωπολιτική αναβάθμιση και πώς τη μεταποιούν σε πράξη; Ισχύει αδιατάρακτα η διαχρονική ρήση: «Αν θέλεις την ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο». Η Κύπρος από το 1974 βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και απειλή και παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία. Άρα, στοιχειώδης αγάπη προς τον τόπο επιτάσσει, μεταξύ άλλων, και την αμυντική θωράκισή του. Δεν είναι μόνο οι αμυντικές και άλλες συμφωνίες και συμμαχίες με φίλες και γειτονικές χώρες, που είναι σημαντικές. Δεν είναι μόνο η εμπλοκή ενεργειακών γιγάντων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας, που προσφέρουν έμμεσα στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι γνωστή η δήλωση του Προέδρου πως, αν η εταιρεία που ανακάλυψε το φυσικό αέριο δεν ήταν αμερικανική, οι Τούρκοι θα είχαν ήδη αρπάξει την εξέδρα. Ορθή μεν η επισήμανση αλλά πιο κατεπείγουσες έπρεπε να ήταν οι ενέργειες της κυβέρνησης για έμπρακτη ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.

Το Ισραήλ, μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου, διέθεσε 700 εκ. για τον σχηματισμό ειδικής αεροναυτικής δύναμης, ενισχυμένης με δεκάδες περιπολικά, κορβέτες και αντιαεροπορικούς πυραύλους για να προστατεύσει τις εξέδρες και τις εγκαταστάσεις του. Η Κύπρος; Εδώ είναι η δυστυχία και η τραγωδία. Πρώτον, ελέγχουμε μόνο το 43% του FIR και για το υπόλοιπο στηριζόμαστε σε φίλες χώρες. Δεύτερον, ούτε δύο περιπολικά δεν καταφέραμε να αγοράσουμε από τους Ισραηλινούς επειδή όλοι οι πουρκουάδες και ειδικά οι «εθνικόφρονες» του ΔΗΣΥ έπεσαν πάνω στην κυβέρνηση να μη… σπαταλήσει λεφτά για ενίσχυση τουλάχιστον των περιπολιών ελέγχου στην ΑΟΖ μας. Αντί, λοιπόν, η ΕΦ να ενισχύεται, αντιμετωπίζει χίλια μύρια προβλήματα που είναι γνωστά πρώτα στο ένστολο προσωπικό και, φυσικά, στην κυβέρνηση. Αφού, η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος κομπάζουν για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου, θα θέλαμε να εξηγήσουν στους πολίτες και ειδικά στους έφεδρους και στους εθνοφύλακες, πάνω στους οποίους στηρίζεται η Δύναμη σε ώρα ανάγκης, τι ρόλο παίζει η Τρόικα στους προϋπολογισμούς για την άμυνα της Κύπρου.

Να μιλήσουμε με αριθμούς, για να γνωρίζουν και οι πολίτες: Ο προϋπολογισμός για την άμυνα το 2012 ήταν 92 εκ. Το 2013 ήταν 95 εκ., παρά το ότι η Τρόικα είχε απαιτήσει μείωσή του. Φέτος είναι 75 εκ., το 2015 θα είναι 60 εκ. και το 2016 θα συρρικνωθεί στο γελοιωδέστατο ποσό των 45 εκ.! Δηλαδή, η Τρόικα, με τη συγκατάθεση και τη συναίνεση της κυβέρνησης Αναστασιάδη ανατινάζει, ξεδοντιάζει και διαλύει την αμυντική θωράκιση του τόπου! Αυτά τα ποσά τι καταδεικνύουν; Πρώτον, τον αφόρητο εμπαιγμό που η κυβέρνηση ασκεί κατά της νοημοσύνης του λαού, όταν του λέει ανερυθρίαστα πως εργάζεται, δήθεν, για την αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας της Δύναμης. Δεύτερον, στοιχειώδεις ανάγκες της η ΕΦ δεν μπορεί να ικανοποποιήσει. Να αναφερθούμε στο θέμα των καυσίμων ή στα πυρομαχικά; Τρίτον, με βάση τους πιο πάνω αριθμούς, μεθοδεύεται το αμυντικό ξεδόντιασμα και η αποστράτευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη σύμφωνο γνώμη του Προέδρου και της κυβέρνησης και την περίεργη σιωπή και ανοχή των κομμάτων και της Επιτροπής Άμυνας. Τέταρτον, και έτι χειρότερο, δεν προβλέπεται αγορά νέων οπλικών συστημάτων ώστε να επιτευχθεί αυτή η περιλάλητη μαχητική ικανότητα της ΕΦ. Πέμπτον, όσον αφορά την εξίσου εμπαικτική αναφορά περί του εκσυγχρονισμού της Δύναμης, στην ουσία πρόκειται για τη μεθοδευμένη καταβαράθρωσή της.

Να το πούμε ξεκάθαρα: Ούτε και αυτή η κυβέρνηση, παρά τις φλύαρες διακηρύξεις της, ενδιαφέρεται πραγματικά για την άμυνα. Προκαλούμε ξανά να μας πουν: Ποιο είναι το αμυντικό δόγμα της Κύπρου, που απειλείται με αφανισμό από τον Αττίλα; Ο Φοίβος Κλόκκαρης, α.ε. και τέως υπουργός Άμυνας, με πληθώρα εμβριθών αναλύσεών του, εξήγησε γιατί η Κύπρος οφείλει να θεσμοθετήσει Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) λαμβάνοντας υπόψη ότι «η γεωπολιτική σημασία της Κύπρου είναι θέμα άμεσα συνδεδεμένο με τους παράγοντες ασφάλεια και ενέργεια». Φωνή βοώντος… Προχθές, η κυβέρνηση έκανε κάτι άλλο, πρωτοφανές: Θα αφαιρέσει τους επικρουστήρες από τα G-3 των εφέδρων ή θα τα ασφαλίσει για να μη χρησιμοποιούνται σε πιθανές εγκληματικές ενέργειες…

Κατανοούμε το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση, αλλά διερωτώμεθα: Αν δεν έχει εμπιστοσύνη στους έφεδρους και στους εθνοφύλακες, γιατί τους εξευτελίζει; Κι ακόμα: Αφού οι περισσότεροι φόνοι έγιναν με κυνηγετικά, γιατί η δήθεν ευαίσθητη κυβέρνηση δεν τα μαζεύει; Δηλαδή, η άμυνα του τόπου είναι υποδεέστερη των κυνηγετικών; Επειδή και τα αυτοκίνητα σκοτώνουν, γιατί δεν τα απαγορεύει; Παράνοια; Παραληρηματική σχιζοφρένεια; Χειρότερα: Η κυβέρνηση Αναστασιάδη υποβαθμίζει, σε βαθμό εθνικού κακουργήματος, την ασφάλεια του τόπου και του κυπριακού Ελληνισμού, τώρα υποκύπτοντας και σε εκβιασμούς της Τρόικας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Η Επιτροπή Άμυνας θα συνεχίσει τον βολικό σκασμό;


Top