Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Η καταστροφική πρακτική της «μη επίρριψης ευθυνών»

Η καταστροφική πρακτική της «μη επίρριψης ευθυνών»

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΑπό της ανάληψης της προεδρίας, ο Ν. Αναστασιάδης επιμένει σε μιαν αδιέξοδη όσο και καταστροφική πρακτική που συνοψίζεται στη μη επίρριψη ευθυνών. Είναι το λεγόμενο blame game. Τι σημαίνει; Αυτός που υφίσταται μια επίκριση ή μια επίθεση, πολιτική, διπλωματική ή ακόμα και στρατιωτική, απέχει από οποιαδήποτε αντίδραση. Απλώς παρακολουθεί αλλά δεν απαντά ανάλογα.

Στη διπλωματία, αυτή η πρακτική μπορεί να ισχύσει, υπό την αίρεση ότι και οι δύο πλευρές, οι δύο αντίπαλοι ή οι δύο εχθροί δεσμεύονται ότι θα απέχουν από οτιδήποτε που θα μπορούσε να διαταράξει μια εν εξελίξει διαδικασία, έναν διάλογο, συνομιλίες ή επαφές μεταξύ των μερών. Η αποφυγή του blame game παρατηρείται μεταξύ αντιπάλων που σέβονται στοιχειώδεις κανόνες πολιτικής και διπλωματικής πρακτικής.

Όταν συμβαίνει το αντίθετο, τότε ο ένας εκ των δύο κάνει το υποζύγιο και ο άλλος τον καβαλάρη. Αυτό παρατηρείται ανέκαθεν μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κατοχικής Τουρκίας. Τρεμαλέοι Πρόεδροι και κυβερνήσεις, υπακούοντας συχνά σε «φιλικές» υποδείξεις ξένων, κάνουν τα καλά παιδιά. Αποτέλεσμα: Η Τουρκία πάντοτε συμπεριφέρεται ως ο μάγκας και ο κακός της παρέας χωρίς να εισπράττει ποτέ τα επίχειρα της επιθετικότητάς της.

Αυτήν την καταστροφική, για την πλευρά μας, πρακτική παρακολουθούμε από της ανάληψης της προεδρίας από τον Ν. Αναστασιάδη. Κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν εμπλέκεται στο παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών και αποφεύγει να απαντά σε καθημερινές τουρκικές προκλήσεις. Αν η Κύπρος ήταν μεγάλη δύναμη, η τέτοια πολιτική του Προέδρου θα ήταν εν πολλοίς ορθή.

Όμως, η Κύπρος είναι μικρός τόπος και η μόνη υπεράσπισή της είναι η επίκληση του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας, που είναι το ισχυρό ανάχωμα στην τουρκική αρπακτικότητα. Να θυμίσουμε μερικά παραδείγματα απαθούς αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας από τον Ν. Αναστασιάδη. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» σεργιανίζει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος ούτε αντιδρά ούτε και διαμαρτύρεται. Αίφνης, σε συνέντευξή του προειδοποιεί πως αν το ερευνητικό σκάφος συνεχίσει να παραβιάζει την ΑΟΖ μας, θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Επειδή οι Τούρκοι ξέρουν καλύτερα τον Αναστασιάδη από ό,τι ο ίδιος τον εαυτό του, δεν έλαβαν καν υπόψη την… απειλή του. Όντως, ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η προειδοποίησή του ήταν φούμαρα! Τον περ. Ιούνιο, ο νυν Τούρκος Πρωθυπουργός, Νταβούτογλου, διά του νυν υπουργού Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, κατέθεσε στις Βρυξέλλες 105σέλιδο έγγραφο, διά του οποίου θεωρούσε εκλιπούσα, δηλ. θανούσα, ήγουν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ν. Αναστασιάδης, που ορκίστηκε να την υπερασπίζεται, ούτε άκουσε ούτε απαίτησε την άμεση απόσυρση του κατάπτυστου και προσβλητικού τουρκικού εγγράφου. Όταν η ευρωβουλευτίνα του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ, Ε. Θεοχάρους ζήτησε εξηγήσεις, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, ανεκδιήγητος Ευ. Βενιζέλος, επιτέθηκε υβριστικά εναντίον της. Χειρότερα: Έστειλε -πράγμα πρωτοφανές- ρηματική διακοίνωση στο κυπριακό ΥπΕξ και απαίτησε επανόρθωση. Και η Λευκωσία συνεμορφώθη.

Ο Αναστασιάδης ακόμα να απαιτήσει απόσυρση του τουρκικού εγγράφου. Την 1η Σεπτεμβρίου ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν εισέβαλε ξανά στα κατεχόμενα, το ίδιο και ο Νταβούτογλου 15 ημέρες αργότερα. Καμία ουσιαστική αντίδραση. Ο Πρόεδρος δεν τόλμησε καν να μην παραστεί στο δείπνο με τον κατοχικό Έρογλου σε ένδειξη, τουλάχιστον, διαμαρτυρίας για την εισβολή και τις δηλώσεις Νταβούτογλου. Ρωτάμε: Γιατί οι Τούρκοι να σεβαστούν έναν αναξιόπιστο, τρεμαλέο και έμφοβο Αναστασιάδη, που δεν σέβεται τον εαυτό του και τον τόπο του, δεν εννοεί αυτά που λέγει και δεν υπερασπίζεται την Κυπριακή Δημοκρατία;


Top