Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Γιατί ανεξαρτησία της Σκοτίας δεν συμφέρει στην Κύπρο

Γιατί ανεξαρτησία της Σκοτίας δεν συμφέρει στην Κύπρο

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΤι θα αποφασίσουν σήμερα οι Σκοτσέζοι για το μέλλον της Σκοτίας, είναι δική τους δουλειά. Μέχρι χθες, οι δημοσκοπήσεις έδιναν ελαφρό προβάδισμα στο «όχι» στην ανεξαρτησία της. Αυτό οφείλεται σε μια πρωτοφανή και πανικόβλητη κινητοποίηση της βρετανικής κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός και αρχηγοί κομμάτων υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχήλια στους Σκοτσέζους, που τόσα χρόνια μάλλον είχαν αφεθεί στο έλεος της κεντρικής κυβέρνησης.

Αν υπερισχύσει το «ναι», όπως είναι η απαίτηση των εθνικιστών, αυτό θα σημαίνει, πρώτον, κατακλυσμιαίες επιπτώσεις στη Βρετανία με εδαφική και κρατική συρρίκνωσή της. Δεύτερον, θα πυροδοτήσει εκρηκτικά προηγούμενα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν εθνικιστικά κινήματα. Τρίτον, θα αναζωπυρώσει παρόμοιες διεκδικήσεις διεθνώς, με απρόβλεπτες διαστάσεις. Δεν θα θητεύσουμε στη γνωστή πρακτική των εκβιασμών, των εκφοβισμών και των απειλών κατά των Σκοτσέζων, όπως και εμείς τα ζήσαμε πριν από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ήταν και ο αρρωστημένος εθνικισμός των Γερμανών, των Ιταλών και των Ιαπώνων, επενδυμένος με αυτοκρατορικές και κατακτητικές φιλοδοξίες. Μετά τον πόλεμο, η οικονομική ευμάρεια διέγραψε από τη μνήμη των ανθρώπων τις βαρβαρότητες που πέρασαν. Σήμερα, όπως παρατηρεί ο Ρόμπερτ Σκιντέλσκι, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Ιστορίας και Οικονομίας, τα ευρωπαϊκά έθνη-κράτη περιλαμβάνουν στην επικράτειά τους εθνικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες.

Τα περισσότερα από αυτά είναι μέλη της ΕΕ. Συνεπώς, οι εθνικιστές προσβλέπουν είτε στο κράτος για να τους προστατεύσει από την επίδραση των Βρυξελλών ή στις Βρυξέλλες για να τους προστατεύσει από το κράτος στο οποίο διαβιούν. Στη Βρετανία, υπάρχουν δύο είδη εθνικιστών. Είναι το κόμμα του λαϊκιστή Νάιτζελ Φαράζ, που προσβλέπει στο Λονδίνο για να προστατεύσει τη βρετανική ανεξαρτησία.

Από την άλλη, είναι το σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα του Άλεξ Σάλμον, που προσβλέπει στις Βρυξέλλες για να προστατεύσει τη Σκοτία ενάντια στο «ιμπεριαλιστικό» Κοινοβούλιο του Γουέστμινστερ. Γιατί πιθανή ανεξαρτησία της Σκοτίας δεν θα είναι θετική εξέλιξη για ευρωπαϊκά κράτη και, κυρίως, για την Κύπρο; Να σημειωθεί ότι στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία, για να αναφέρουμε μόνο αυτές τις τρεις χώρες, υπάρχουν αυτονομιστικά κινήματα.

Οι Καταλανοί και οι Βάσκοι απαίτησαν ή απαιτούν αυτονομία ή και απόσχιση από την Ισπανία. Καταλανοί, Βάσκοι και οι κάτοικοι της γαλλικής Βρετάνης είναι Κελτικής καταγωγής. Το 1969, επί προεδρίας του στρατηγού Ντε Γκωλλ, είχε διεξαχθεί δημοψήφισμα για αυτονομία ή όχι της Βρετάνης. Τελικά, το «όχι» στην αυτονομία υπερίσχυσε κατά 90% και πλέον. Γιατί ανεξαρτησία της Σκοτίας ενδέχεται να αποτελέσει κακό προηγούμενο για την Κύπρο;

Ευθύς εξ αρχής να υπογραμμισθεί πως στο Ην. Βασίλειο δεν έγινε ξένη εισβολή και κατοχή. Εδώ, όμως, έχουμε τουρκική εισβολή, που βίαια μοίρασε το νησί. Οι Τ/κ απαιτούν δικό τους κράτος, δηλαδή απόσχιση από την Κυπριακή Δημοκρατία και ανεξαρτησία. Από τον Νοέμβριο του 1983 ανακήρυξαν τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ», που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, που την αιμοδοτεί οικονομικά και τη στηρίζει στρατιωτικά. Γιατί κανένα κράτος δεν αναγνώρισε το κατοχικό μόρφωμα;

Επειδή τρέμουν στην ιδέα, η αναγνώρισή του να αποτελέσει προηγούμενο για δικές τους εθνικές μειονότητες. Και για έναν άλλο λόγο η Κύπρος δεν μπορεί να επιθυμεί ανεξαρτησία της Σκοτίας: Οι σχέσεις με τη Βρετανία είναι τόσο στενές, που υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Σκοτίας θα οδηγούσε σε ρήξη με το Λονδίνο. Άλλο Σκοτία άλλο Κύπρος, αλλά στη διεθνή πολιτική να φοβόμαστε τα προηγούμενα…


Top